Veneily ja ympäristö

Veneily ja ympäristö 

Suomessa jokamiehen oikeudet sallivat myös luonnonsatamiin rantautumisen. Veneen voi ankkuroida tai sillä voi rantautua toisin sanoen lähes minne vain, ellei sitä merikortissa tai vesiliikennemerkein tai maan omistajan toimesta erikseen ole kielletty. Asutettuihin rantoihin ei saa rantautua eikä niiden lähelle ankkuroituakaan. Kiinteistöjen rauhaa on muistettava kunnioittaa.

Suomessa monet retkisatamat ovat niin suosittuja, että niissä on järjestetty jätehuolto, kuivakäymälä ja tulentekopaikkakin grillaamista varten. Paikalla mahdollisesti olevaa polttopuuta on käytettävä säästeliäästi, jotta siitä riittäisi muillekin. Jos polttopuuta ei ole, ei sitä myöskään itse saa ruveta lähistön puista tekemään. 

Retki- ja luonnonsatamien käyttö edellyttää ehdotonta luonnon kunnioittamista ja periaatteena on, että seuraava rantautuja löytää yhtä siistin ja miellyttävän paikan kuin mistä itse sait nauttia. Avotulta ei saa tehdä toisen maalle eikä kasveja vahingoittaa. Muista myös kunnioittaa lintujen pesimäalueita ja pidä lemmikkisi kytkettyinä. Huomioi liikkumis- ja rantautumisrajoitukset luonnonsuojelualueilla, hyljeluodoilla ja puolustusvoimien saarilla ja suoja-alueilla. Huomioi myös vapaa-ajan kalastukseen liittyvät rajoitukset.

Veneilyn Aapinen: Pidä Saaristo Siistinä on veneilijöiden ympäristöjärjestö

Pidä Saaristo Siistinä ry – veneilijän oma ympäristöjärjestö

Pidä Saaristo Siistinä ry on kaikkien vesilläliikkujien ja puhtaita vesiä arvostavien ympäristöjärjestö. Yhdistys on tehnyt töitä saaristo- ja järvialueiden puhtauden, viihtyisyyden ja turvallisuuden puolesta jo vuodesta 1969. Ympäristönhuoltotyö eli Roope-palvelut, kuten kelluvat septitankkien imutyhjennyslaitteet, jätepisteet, kuivakäymälät ja retkisatamien huoltotyöt, edistävät veneily- ja retkeilymahdollisuuksia niin saaristo- ja rannikkoalueilla kuin Järvi-Suomessakin.

Roope-palveluiden ylläpitämisen lisäksi PSS ry etsii ratkaisuja muun muassa vesistöjen roskaantumisen ja rehevöitymisen ehkäisemiksesi sekä haitallisten kemikaalien käytön vähentämiseksi vesillä. Tue PSS ry:n tärkeää vesistöjen suojelutyötä ja lunasta itsellesi oikeus käyttää PSS ry:n tarjoamia palveluita liittymällä jäseneksi.

Jäseneksi voi liittyä helposti kotisivujen kautta. Jäsenet saavat käyttöönsä kaikki Roope-palvelut sekä postitse kotiinsa Roope-tarran, -lehden ja jäsenmaksulaskun. Tekstiviesti maksaa tavallisen operaattorisi veloittaman kotimaan tekstiviestin verran. Lue lisää www.pidasaaristosiistina.fi.

Roska-Roopen vinkit veneilijälle:

1. Liity PSS ry:n jäseneksi, niin saat kaikki Roope-jätepisteet, -septitankin tyhjennysasemat ja -huussit käyttöösi sekä Roope-tarran ja jäsenlehden.
2. Kun septitankki täyttyy, käytä aina imutyhjennyslaitetta. Jo yhden ihmisen yhden päivän tuotokset vesistössä antavat levänkasvatuspotentiaalin noin 2,5 kilolle levää!
3. Muista lajittelu myös veneessä. 
4. Ethän heitä tupakantumppejakaan yli laidan, sillä tumpit eivät maadu, vaan hajoavat mikromuoviksi ja filtteriin jääneet raskasmyrkyt vapautuvat vesistöön.
5. Vältä myrkkymaaleja! Vaihtoehtoisia pohjan puhtaanapitomenetelmiä löydät PSS ry:n kotisivuilta
6. Muista jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet

Pidetään yhdessä saaristo siistinä tulevillekin sukupolville!