Hoida joka päivä

Hoida joka päivä

Vene moottoreineen ja varusteineen on pitkään harkittu ostos. Siispä on toivottavaa, että se palvelisi isäntäänsä moitteettomasti useita vuosia. Mutta mikään vene tai moottori ei pysy hoitamatta kunnossa. Helpoimmalla ja halvimmalla pääsee, kun huoltaa veneensä ja moottorinsa säännöllisesti, ennaltaehkäisee viat eikä odota niiden ilmenemistä.

Veneen säännöllinen huolto 

Veneilykautena on veneen kunnossapito helppoa. Säännöllisen veneen pintojen pesun ja puhdistuksen yhteydessä huomataan mahdolliset naarmut ja muut vauriot. Työhön riittää usein pelkkä riepu tai harja sekä pesuaine, vettähän riittää ympäristössä. Parhaita ovat vähäfosfaattiset ympäristöystävälliset pesuaineet.

Veneilyn Aapinen: hoida venettä joka päivä

Muovivene kannattaa vahata kerran pari kesässä ja uusi vene aina ennen käyttöönottoa. Vahakerros helpottaa kunnossapitoa huomattavasti. Vene tulisi pestä aina ennen vahausta.

Moottorin säännöllinen huolto 

Moottorin säännöllisellä ja tunnollisella huollolla varmistat sen häiriöttömän toiminnan ja pitkän käyttöiän.

Moottoripäiväkirja helpottaa suuresti moottorin huollon seurantaa. Päiväkirjaan voit merkitä ajotunnit, öljynvaihdot ja muut huolto- ja tarkastustoimenpiteet, tehdyt korjaukset sekä polttoainetäydennykset. Huolellisesti täytetty, mahdollisimman täydellinen moottoripäiväkirja antaa mahdollisuuden jo ennalta ehkäistä esimerkiksi jonkin osan kulumisesta aiheutuva vika. Seuraa aina täsmällisesti moottorin huoltokirjan mukaisia hoito-ohjeita. Jos sinulla ei ole moottorisi huoltokirjaa, hanki se maahantuojalta tai valmistajalta.

Tee veneilykauden aikana moottorin valmistajan suosittelemat huoltotoimenpiteet (katso myös säästäväisen ajon ohjeita sivulla 18): Merkistä ja mallista riippuen ohjeet vaihtelevat, joten tutustu huolella juuri sinun moottorisi huoltovaatimuksiin ja noudata niitä. Seuraavat toimenpiteet pitäisi jokaisen veneilijän ottaa tavaksi moottorin merkistä riippumatta:

1. Ennen vesillelähtöä avaa konetilan luukku ja tarkista
  • ettei pilssissä ole vettä, öljyä tai polttoainetta, eikä siellä ole polttoaineen hajua
  • että moottorin öljymäärä on riittävä, jäähdytysnestettä on tarpeeksi ja että laturin kiilahihnat ovat oikeassa kireydessä.
2. Ajon päätyttyä avaa taas konetilan luukku ja tarkista, ettei sinne ole ajon aikana tullut vettä, jäähdytysnestettä, öljyä tai polttoainetta tai ettei siellä ole outoa hajua.
3. Tarkista parin viikon välein
  • että akuissa on riittävästi nestettä
  • ettei polttoaineen vedenerottimissa ole vettä tai sakkaa
  • että kaikki sähköliitokset ovat paikoillaan ja etteivät ne ole päässeet kastumaan tai hapettumaan
  • että veneen kaikki pohjaventtiilit toimivat
  • että veneen navigointivalot toimivat.

 

Jos huolellisesta kunnossapidosta huolimatta veneeseesi tai moottoriisi ilmaantuu vika, käänny heti myyjän, valmistajan, maahantuojan tai huoltokorjaamon puoleen. Pienikin naarmu tai hankauma veneen pinnassa on aina paikattava, sillä kosteus imeytyy vaurioon ja heikentää veneen rakennetta. Nopea korjaus takaa sen, ettei vahinko ainakaan suurene. Murtumat ja halkeamat veneen pinnoissa ja rakenteissa tulisi aina antaa ammattilaisen arvioitavaksi. On järkevämpää käyttää parikymmentä minuuttia pikkuvian korjaamiseen ennen lähtöä kuin seilata avuttomana myrskyn lähestyessä jossa aavalla, kaukana auttajista.