Veneen tunnistenumero WIN

Veneen tunnistenumero eli WIN-koodi

Huvivenedirektiivi määrää, että jokainen vene varustetaan aluksen tunnistenumerolla, eli WIN-koodilla (Watercraft Identification Number). Nykyään tunnistusnumero tunnetaan nimellä WIN (Watercraft Identification Number = vesikulkuneuvon tunnistusnumero).  Täsmälleen samaa asiaa tarkoittavat aiemmin käytössä olleet CIN ja HIN-termit. 

Veneen tunnistenumero eli CIN-koodi

Numerokoodi on veneen rungossa peräpeilissä oikealla puolella heti reunalistan alapuolella. Veneissä joissa ei ole peräpeiliä, on numero veneen perässä oikealla laidalla reunalistan alapuolella.

Koodinumero kertoo milloin, missä ja kenen toimesta vene on rakennettu. Tunnistusjärjestelmä on osa EU-huvivenedirektiiviä ja sitä on käytetty vuodesta 1998 alkaen.Veneen omistajan kannattaa kirjoittaa tunnistenumero muistiin. Mahdollisessa varkaustapauksessa voidaan numeron avulla selvittää veneen oikea omistaja kun vene löydetään.

Varaosien hankintaa tai veneen korjaustöitä helpottaa, kun veneen mallivuosi on tiedossa.

Käytettyä venettä ostettaessa voit koodin avulla varmistaa, milloin vene on rakennettu. Mikäli vuoden 1998 jälkeen rakennetusta veneestä ei koodia löydy, kannattaa epäillä veneen alkuperää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.