Mielessä veneen ostaminen

Mielessä veneen ostaminen

Veneen ostajan kannattaa ennen päätöksentekoaan miettiä seuraavia asioita:

Tutki huolellisesti 

Tutustu esitteisiin, vertaa, haastattele veneenomistajia, kysele asiantuntijoilta, katsele veneitä maissa ja vesillä, tee koepurjehduksia ja -ajoja.

Muista käyttötarkoitus 

  • Mihin aiot pääasiallisesti venettä käyttää; lähivesillä, päiväretkiin, viikonloppuretkiin (yövytkö veneessä vai maissa), kesäloman viettoon, pelkkään siirtymiseen paikasta toiseen?
  • Minkälaisissa olosuhteissa käytät venettäsi; järvellä vai muuten suojatuilla vesillä, saaristossa, rannikon tuntumassa vai avomerellä?
  • Mikä vene? – Pienvene, purje- vai moottorivene?
  • Minkälainen pienvene? – Apujolla, soutuvene vaiko vene kalastusta varten?
  • Minkälainen purjevene? – Kevytvene, päiväpursi jossa yöpymismahdollisuus, asuttava purjevene vaiko moottoripursi?
  • Minkälainen moottorivene? – Avovene, tuulilasivene, HT-vene tai asuttava vene ja siinä tapauksessa liukuva vai uppoamarunkoinen? Entä moottorivaihtoehto; perämoottori, sisäperämoottori, sisämoottori, bensiini vai diesel?
  • Muistitko valintaa tehdessäsi ottaa huomioon perheenjäsenten tarpeet ja toivomukset? Veneily, jos mikä, on perheen yhteinen harrastus. Vieraanvaraisen kannattaa myös huomioida vieraiden vaatima tila.

Suunnittele varustehankinnat 

Älä unohda lisävarusteita hintaa laskiessasi. Ne saattavat aiheuttaa aikamoisia lisämenoja.

Laske käyttö- ja huoltokustannukset 

Nämäkin kustannukset on hyvä ottaa huomioon ostopäätöstä tehtäessä. Onhan selvää, että vene maksaa kun sitä liikutetaan ja maksaahan ison veneen talvisäilytyskin.

Ajoita oikein 

Pienveneen voi ostaa kaupasta juuri ennen veneilykauden alkua. Suurempaa venettä hankkiessasi syksy on usein edullisin ajankohta, veistämöillä on silloin enemmän aikaa erikoistoivomuksillesi kuin kevätkiireiden vallitessa.

Ota huomioon veneesi vaihtoarvo 

Ostamasi vene ei ehkä jää ikuisesti omistukseesi. Monihan haluaa vaihtaa veneensä toiseen. Kannattaa siis olla kaukaa viisas ja muistaa, että meillä vähemmän myyty vene jota ei ole tehty erityisesti meikäläisiä olosuhteita varten tai erityisen halpa vene saattaa olla vaihtoarvoltaan kyseenalainen. Pitkänä sarjana valmistettu vene on yleensä varma ostos.

Harkitse itse tehtyä 

On selvää, että ainakin tunnearvoa itse tehdyssä veneessä olisi, mutta toiset eivät maksa siitä mitään.

Päätä kauppa 

Tee kaupastasi aina kirjallinen sopimus. Varmistu ostamasi veneen varustetasosta. Selvitä takuukysymykset ja vaadi vakuus toimitukselle. Vakuutus on tarpeen välittömästi.

Veneilyn Aapinen: uusia veneitä pääsee vertailemaan erinomaisesti Uivassa venenäyttelyssä
Venenäyttelyt ovat erinomainen paikka tutustua eri venetyyppeihin ja -malleihin ja vertailla eri vaihtoehtoja. Kuva Helsingin Uivasta venenäyttelystä elokuulta 2019.