Kylmä vesi on kavala

Kylmä vesi on kavala vastustaja

Riittävän pitkä oleskelu jopa uintikelpoisessa vedessä tainnuttaa ihmisen ennen pitkää ja tappaa hänet lopulta.

Veneilyn Aapinen: Kylmä vesi on kavala vastustaja

Kylmään veteen joutuneen ihmisen elimistö puolustautuu jäähtymistä vastaan keskittämällä verenkierron ruumiin ydinalueelle. Lihaksisto alkaa väristä tuottaakseen lisää lämpöä. Raajojen lämpötilan laskiessa tartunta- ja kiinnipitokyky heikkenevät nopeasti. Pää, kaula, kainalot ja nivuset hukkaavat runsaasti lämpöä ympäröivään veteen. Aistiharhojen ja hyvän olon tunteiden jälkeen seuraa tajuttomuus ja lopulta kuolema. Tilanne muuttuu todella vakavaksi siinä vaiheessa kun ruumiinlämpö laskee alle 30°:een. 

Jos putoaa veneestä, on ensimmäinen sääntö pysyä rauhallisena. Mikäli lähin ranta on kaukana ei sinne kannata pyrkiä, vaan on parempi jäädä kellumaan pelastusliivien tai minkä tahansa kellukkeen varassa. Jos vene on kaatunut, on järkevintä kiivetä heti veneen päälle ja odottaa siinä apua.

Apua vedessä odoteltaessa kannattaa välttää kaikkia turhia liikkeitä, jotka hukkaavat ruumiinlämpöä. Paras on ns. HELP-asento, eräänlainen sikiöasento, jossa nojaudutaan pelastusliivien varassa taaksepäin jalat koukistettuina vasten rintaa.

Pelastajan on syytä muistaa, että kriittisimmät hetket ovat juuri vedestä nostamisen jälkeen. Väärät auttamistoimet voivat olla kohtalokkaita.

Vaikeasti alilämpöinen ihminen on tajuton ja kalpea. Hänen silmäteränsä ovat laajentuneet, lihakset ovat jäykät ja hengitys hidasta ja vaikeasti havaittavissa. Uhrin pulssi ei ole tunnistettavissa.
Lievemmän alilämpöisyyden oireita ovat kompurointi, unisuus ja toistuva kaatuminen. Arviointi- ja aloitekyky heikkenevät.

Kylmästä vedestä pelastetun hoito-ohjeet: 

  • Riisu uhrin märät vaatteet varovasti raajoja nostelematta.
  • Kääri uhri huopiin tai makuupussiin.
  • Sijoita normaalilämpöinen ihminen ”patteriksi” uhrin kanssa samaan makuupussiin.
  • Anna tajuissaan olevalle lämmintä sokeripitoista juomaa.
  • Alkoholia ei missään tapauksessa saa antaa.
  • Älä vie uhria lämpimään saunaan, älä myöskään hiero uhria.
  • Vaikeasti alilämpöinen on toimitettava sairaalahoitoon.
  • Aseta tajuton kylkiasentoon, jotta hengitystiet pysyvät auki.
  • Elvytystä ei käynnistetä, ennen kuin terveydenhuollon ammattihenkilö on todennut sydämen pysähtyneen. Paine-elvytys voi pysäyttää vielä heikosti toimivan sydämen lopullisesti.

 

Veneilyn Aapinen: Miten kylmä vesi vaikuttaa