Kuntokartoituksella varmuutta käytetyn veneen kauppaan

Ajankohtaista

Venekaupan sesonki on kiivaimmillaan, ja kauppaa käydään veneliikkeiden lisäksi yksityishenkilöiden kesken. Mutta miten varmistaa osto- tai myyntitilanteessa veneen kunto, jos ei itse ole ammattilainen eikä vastapuoli ole ammattiliike tai luotettava tuttava? 

Veneen kuntokartoituksessa saadaan asiantuntijalausunto

Lisävarmuutta veneen todellisen kunnon arviointiin antaa Finnboatin kuntokartoitus, joka on ammattilaisen asiantuntijalausunto veneen yleiskunnosta ja merikelpoisuudesta. 

Kuntokartoitus tuo varmuutta moneen tilanteeseen

Finnboatin Kuntokartoitus soveltuu hyvin mm. myynti- ja ostotilanteeseen ja mikäli omistaja teettää kartoituksen vuosittain, myöntävät käytännössä kaikki vakuutusyhtiöt veneelle saman alennuksen kuin seuroissa katsastetuille veneillekin. Finnboatin kuntokartoittajat suorittavat myös SPV:n valtuuttamana runkokatsastuksia osana veneen peruskatsastusta.  

Kuntokartoitusta voi hyödyntää lisäksi esimerkiksi veneen vakuutuskelpoisuuden ja vakuutusmäärän arvioinnissa vakuutusyhtiötä varten. 

Kuntokartoittajat ovat kokeneita asiantuntijoita

Finnboatin valtuuttamat kuntokartoittajat ovat Finnboatin jäsenyritysten korjaamotoiminnassa mukana olevia asiantuntijoita, jotka ovat suorittaneet Finnboatin kuntokartoituskurssin ja joilla on lisäksi vähintään kolmen vuoden kokemus alalta.  Kuntokartoittajien kartoitusoikeus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan ja sitä jatketaan jokavuotisella jatkokoulutuksella, jossa käydään läpi uusia korjaustekniikoita, aiheeseen liittyvien tuoteryhmien kehitystä ja jaetaan kokemuksia edellisen kauden kartoituksista.

Kuntokartoitusohjelma sisältää veneen rungon sekä eräiden turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavien kokonaisuuksien kartoittamisen. Näitä oleellisia, läpikäytäviä kokonaisuuksia ovat mm. rungon ja rakenteiden tarkastus (säilytyspukki, pohja, kyljet, peräsin, sinkit, köli, kölisaumat), kannen kunto ja tiiveys (kansi, heloitus, vanttiruuvit, kiinnityspisteet, luukut ja ikkunat), läpiviennit (raakaveden otto, pesuveden poisto), asennukset (kaidetolpat, vaijerit, kahvat, ohjaus, koneasennus, kaasuasennus, liesi, lämmityslaite, kölipultit), lain vaatimat varusteet ja muut varusteet. Tarvittaessa Kuntokartoittajat voivat konsultoida myös muita asiantuntijoita esimerkiksi moottoriin liittyvissä kysymyksissä.

Miten kuntokartoitus tehdään?

Kartoituksen tilaaja, jolla tulee olla valtuutus tarkastuksen teettämiseen, tilaa kartoituksen ja kuntokartoittajan kanssa sovitaan kartoituksen aika, paikka, tarkoitus ja hinta. Tilauksen yhteydessä asiakas saa tarkat ohjeet, miten vene tulee olla tarkastettavissa ja mitä tietoja ja asiakirjoja hänellä täytyy olla. 

”Jos halutaan tehdä laaja, kunnollinen tarkastus, veneen tulee olla maissa telakoituna. Usein tarkastuksen tekoa haittaa myös se, että veneen omistajalla on runsaasti tavaraa veneessä. Ylimääräiset tavarat täytyy aina poistaa veneestä tarkastuksen ajaksi, jotta tarkastaja pääsee käsiksi tarkastuskohteisiin”, huomauttaa kuntokartoittaja Joni Leeve Leevene Oy:stä

”Kuntokartoituksen jälkeen on paremmin tiedossa, mitä ollaan ostamassa ja mitä korjaus- ja kunnostustarpeita veneessä saattaa olla. Kovassa venekuumeessa saattaa hankinta olla epärealistinen. Suosittelenkin käytetyn veneen hankkijaa miettimään, mihin rahkeet riittävät. Jos venebudjetti on esimerkiksi 30 000, suosittelen hankkimaan ennemmin 25 000 veneen. Käytettyyn veneeseen voi aina tulla jotain yllättävää ja on hyvä varmistaa, ettei tarvittava korjaus kaada budjettia. Lisäksi venettä kannattaa huoltaa, jotta se pysyy kunnossa jatkossakin”, Leeve vinkkaa.

Kuntokartoituksesta raportoidaan sopimuksen mukaan. Yleensä kyseessä on kirjallinen raportti sekä kuvia. Veneen kuntoraportti annetaan aina vain kuntokartoituksen tilaajalle. 

Kuntokartoitus kestää veneen koosta riippuen n. 0,5 – 2 tuntia ja se kannattaa tehdä lähtökohtaisesti silloin, kun vene on muutenkin ylhäällä korjausta tai talvitelakointia varten.

Finnboatin hyväksyttyjä kuntokartoittajia on tällä hetkellä lähes 70. Kuntokartoittajat yhteystietoineen löytyvät osoitteesta http://www.suomiveneilee.fi/kuntokartoittajat