Etelään toisin keinoin

Blogi

Tänä vuonna ei taida päästä kaamosta pakoon etelän aurinkoon. Ei maakrapujen rantalomille, eikä merihenkisten vuokraveneristeilyille.

Kaukokaipuu on sen verran voimakas ja yleismaailmallinen ilmiö, että tilanteeseen on kehitelty erikoisiakin ratkaisuja. Kummallisimpia mielestäni ovat ne, joissa ihmiset maksavat päästäkseen istumaan tuntikausia kentällä nököttävässä lentokoneessa. Juuri tuo osa matkaa on kaltaiselleni lievästi klaustrofobiselle se kamalin osa, kärsimyksenä maksettava hinta varsinaisen loman nautinnosta. Niin kova hinta, että tuskinpa tulen koskaan lentämään jonnekin kaukoitään saakka, vaikka perille luvattaisiin romanttiset treffit aidon Shakiran kanssa.

Kummallisesta kuvottavaksi käännytään siinä vaiheessa, kun lentokone irtoaa maasta vain pyöriäkseen muutaman tunnin ilmastoa saastuttamassa palatakseen sitten lähtökentälle. En voi ymmärtää, en idean tarjoajia enkä siihen tarttuneita.

Mutta nykytekniikka tarjoaa puhtaampaakin matkankorvikkeita. Sattumoisin juuri täksi talveksi on kaikkien ulottuvilla virtuaalinen paikka yhdessä kaikkien aikojen kiehtovimmista suomalaisista purjehdusseikkailuista: Ari Huuselan IMOCA-veneen rinnalla Vendée Globe -kilpailussa.

Ari Huusela
Kuva: Ari Huusela Ocean Racing

Maailman vaativin yksinpurjehduskisa starttaa marraskuun 8. päivänä Ranskan Les Sables d'Olonnesta. Sitten 33 sankaria purjehtii noin 28 000 merimailia pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua, Hyväntoivonniemen ja Kap Hornin ympäri, äärimmäisen teknisillä pursilla Etelämeren mielipuolisissa myrskytuulissa, 50 solmun nopeuksia hipoen.

Ei ihme, että maailmassa on enemmän astronautteja kuin IMOCA-purjehtijoita. Tämä on rankempi laji kuin avaruuskävelyt. Ja nyt kisassa on ensimmäistä kertaa osanottaja Suomesta, tai ylipäänsä Pohjoismaista.

Me vähemmän atleettiset pääsemme mukaan Virtual Regatta -sovelluksella (www.virtualregatta.com). Se on ilmainen, vaikka innokkaimmat voivat vielä tuunata venettään ostamalla lisävarustusta enintään 30 eurolla.

Virtuaalipursia ohjataan oikeilla kompassisuunnilla. Purjevalinnat ja trimmaus tehdään oikeiden, satelliittien antamien tuulitietojen perusteella. Kaikki muut kisaajat, niin oikeat kuin digitaaliset, näkyvät reittikartalla tosiaikaisesti. Me virtuaaliset voimme myös viestitellä keskenämme suoraan yksityisesti, tai muodostaa kaveriporukoita.

Hauskinta on, kun näkymäksi ruudulle vaihtaa perspektiivin veneen kannelta ja kääntää volyymit kaakkoon. Sitten vain kirkasvalolamppu päälle ja pöydän nurkalle lasi margaritaa pienen päivänvarjon kera, ja deluxe-luokan nojatuolipurjehdus on rakennettu.

Virtual Regatta toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Kannattaa ladata se molempiin, sillä menestys riippuu varsin suoraan siitä, kuinka ahkerasti venettään trimmaa, ihan kuin oikeassakin kisassa.

Vielä tiedoksi niille, jotka haluavat kepittää erityisesti tämän bloggarin: minun veneeni kulkee nimellä Toini, mummoni mukaan nimettynä.