Listoja ennen joulua

Blogi

Nauvon satama illallaSen Korvatunturin valkoparran postilaatikko tukkeutuu varmasti muutenkin, joten laitan omat toivelistani muihin osoitteisiin. Ensimmäisen saakoon Suomen Purjehdus ja Veneily ry, meidän kaikkien yhteinen edunvalvojamme ja veneilyarkemme sulostuttaja.

Liiton tärkeimpiin tehtäviin kuuluu seurojen avustaminen veneilykoulutuksen järjestämisessä. Onhan kaikkien vesilläliikkujien etu – niin harrastajien, ammattilaisten kuin viranomaistenkin – että lajin pariin tulevat oppivat mahdollisimman pian perusasiat. Ja se, että konkarit kehittyvät yhä taitavimmiksi ja toisia paremmin huomioiviksi; kaikilla meillähän on tähän myötäsyntyinen pyrkimys, eikö totta?

Pyrkimyksen edistämiseksi olisi hienoa, jos SPV saisi nettisivuilleen listan, johon kaikki seurat voisivat jatkuvasti päivittää kurssitarjontaansa niin, että jokainen uusi veneilijä voisi näppärästi löytää lähimmän sammuttajan tiedonjanolleen. Oikein mikään muu taho ei tunnu yhtä sopivalta tällaista listaa ylläpitämään.

Toisenkin listan luominen sopisi juuri SPV:n kontolle. Tai oikeastaan listojen kokoelman, sillä melkein kaikilla seuroilla ja pursien luokkaliitoilla on jo jonkinlaisia gastipörssejä. Niiden tavat ja toimivuudet kuitenkin vaihtelevat soittolistoista facebookiin ja laiturihuhuiluun.

Mutta entäpä maan kattava pörssi, jossa gastit ja kipparit kohtaisivat kisapurjehduksen lisäksi lomareissujen ja siirtopurjehdusten merkeissä?

Happamamman listan saisi koota joku tormakas veneilytoimittaja (älkää minua katsoko!) niistä poliitikoista, jotka ajavat veneveroa vielä sen jälkeen, kun se jokaisen verotusta ja/tai veneitä tuntevan suulla on perusteltu epäreiluksi, kohtuuttomaksi ja tuottoaan kalliimmaksi.

Sivulistana aiheeseen toivoisin Timo Soinin täsmentävän kriteerit sille, milloin perussuomalaisten veneistä tulee herrojen huvikuunareita. Onko muutoksen perusteena pituus (15-metrinen fiskarinrähjä vs. 7,5-metrinen Targa), moottoriteho (50 hv Buster vs. 28 hv Bavaria 37) vai hinta (montako kertaa ministerin kuukausipalkka n. 10 000 €)?

Tasaverossahan on se ongelma, että sama lippalakki ei sovi omenalle ja melonille.

Paremman jälkimaun vuoksi pyydän vielä teitä, arvoisat lukijat, osallistumaan yhden listan laadintaan: antakaa ehdokkaita Vuoden Veneilyteko –palkinnon saajiksi.

Palkinnon myöntää Veneilytoimittajat ry joka vuosi henkilölle, yhdistykselle, yritykselle, asialle tai tapahtumalle, joka kannustaa vesilläliikkujia hyvään veneilykulttuuriin ja sujuvaan yhteispeliin, parantaa veneilyturvallisuutta sekä edistää veneilyharrastusta.

Ehdotuksia voi lähettää jouluaattoon asti yhdistyksen sihteerille lena@finnboat.fi ja voittajaa ehdottanut kutsutaan yhdistyksen seminaariristeilylle Tukholman venenäyttelyyn maaliskuussa.