Satoja veneitä Helsingin Venemessuilla 2024

Ajankohtaista

Helsingin kansainvälisillä Vene 24 Båt -venemessuilla esitellään satoja veneitä eri kokoluokissa. Parhaat venekaupat tehdään venemessuilla, jossa veneiden vertailu ja itselleen sopivimman veneen löytäminen on helppoa. Samalla pääsee tekemään myös varuste- ja tarvikehankintoja. Vene 24 Båt on odotettu kohtaamispaikka, josta aloitetaan veneilykauden suunnittelu ja kuullaan tarinoita maailman meriltä ja suunnitelmia tulevista reissuista. Venemessut on myös Suomen suurin kalastustapahtuma, jossa on nyt esillä myös perhokalastus.

Vene 24 Båt -messut järjestetään 9. – 18.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa

Vene 24 Båt -messut on Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma, joka tuo kesän Helsingin Messukeskukseen kymmeneksi päiväksi. Tänäkin vuonna messuilla ovat mukana lähes kaikki Suomen merkittävimmät venevalmistajat ja -maahantuojat. Veneilyn lisäksi esillä on kalastus ja vesiharrasteet. Missään muualla ei saa niin hyvää katsausta monipuoliseen venetarjontaan kun venemessuilla. Tarjolla on mielenkiintoista ohjelmaa erityisesti viikonvaihteissa.

Avajaispäivänä 9.2. klo 11 lanseerataan suuri suomalainen veneilyhanke, joka on esillä myös ensimmäisen viikonlopun lauantaina: Joel Harkimo lähtee toteuttamaan elämänsä suurinta projektia ja kertoo siitä. Tämän jälkeen klo 11.45  tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala avaa venemessut. Atlantin kahdesti soutuveneellä ylittänyt Jari Saario on veneineen messuilla joka päivä ja viikonloppuisin  hän kertoo hurjasta reissustaan, sen haasteista ja huippuhetkistä. Alaskassa purjeveneessä asuva vapaalaskija Juho Karhu on kertomassa lauantaisin arktisesta purjehduksesta elämäntapana ja suunnitelmistaan purjehtia Alaskasta Luoteisväylän läpi Grönlantiin.

Tietoa monipuolisesti veneilystä, elämyksiä altailla

Veneilyn voi aloittaa missä iässä tahansa. Veneilyn aloittaminen on helppoa, eikä siihen tarvita aina edes omaa venettä. Veneilyseurat tarjoavat veneitä jäsentensä käyttöön, veneen voi vuokrata tai ostaa myös kimpassa. Veneily vie lähelle luontoa, opettaa vastuullisuuteen ja tuo uusia ystäviä. Lisätietoja veneilystä antaa Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n asiantuntijat osastollaan Purjehdussataman läheisyydessä.

Messuilta saa tietoa myös jakamistaloudesta ja veneiden vuokraustoiminnasta. Venemessujen Aalto-altailla pääsee kokeilemaan erilaisia lajeja mm. suppailua, laitesukellusta ja reppulauttailua. Uudella perhonheittobaanalla pääsee kokeilemaan itse ja seuraamaan huippuheittäjien tyylinäytteitä.Perhokalastuksen maailmanmestari Alistari Dundie ja Howard Croston näyttävät taitojaan baanalla lauantaina 17.2. klo 11.30 ja Aalto-altaalla järjestetään klo 13 SUP Indoor SM 2024 -kisat.

Satoja kaupallisia veneitä Pohjois-Euroopan suurimmilla venemessuilla

Suvi 43

Venemessuilla on esillä satoja veneitä eri kokoluokissa ja kymmenittäin uutuuksia ensi-esittelyssä. Kokonaan uusia vuoden 2024 malleja ovat  Alukin C 770, AMT 165 R ja Rf, Anytec 868 CAB,  Axopar 29 XC Cross Cabin, Elvene Amber,  Finnmaster F11 Weekend, Finval 470 Evo DC, Kimple 460 Adventure, Marex 440 Gourmet Cruiser, Nordkapp Coupe 830, Nord Star 36+ Cruiser, Quarken 35 Cabin, Ruthless 480 SC,  Saxdor 400 GTO ja GTC, Silver Seahawk BRX ja Cabin, Silacraft Mursu 650, Sting 580 T,  Suvi 43 ja 44, Targa 41, Terhi 480 Cabin,  Willy’s X62 ja Zodiac Nomad 3.3.

Muita messujen uutuuksia ovat muun muassa Alutroll 500 Megasnapper Plus, Alutroll 465 Trooper DC,  Aquador 250 HT, Boston Whaler 220 Dauntless, Suvi 63 CC Fisher ja Targa 32 GT.

Messujen isoin moottorivene on norjalainen Marex 440 Gourment Cruiser , joka on myös yli miljoonan maksavana messujen kallein vene. Messuilla on esillä yksi kaupallinen iso purjevene ja se on Dufour 470, joka on myös messujen suurin vene. Purjevenesatamassa on myös First 18.  Messuilla esitellään useita sähköveneitä, joista uusimmat ja mielenkiintoisimmat ovat ensimmäistä kertaa messuilla nähtävät ruotsalainen Candela C-8 Hardtop, tanskalainen Rand Mana 23 sekä suomalainen Elvene Amber.

Nord Star 36+

Venemessuilla valitaan nyt jo 25. kertaa Messujen veneet esillä olevista uutuuksista. Valinnan tekevään raatiin kuuluu toimittajia suomalaisista, norjalaisesta ja ruotsalaisesta venemediasta. Veneet valitaan kolmessa sarjassa, jotka ovat Messujen avovene, Messujen retki- ja/tai yhteysvene sekä Messujen matkavene.  Finalistit julkaistaan venemessujen avajaispäivänä perjantaina 9.2. klo 10 ja voittajat keskiviikkona 14.2. klo 15.  Valinnassa kiinnitetään huomiota erityisesti uutuusarvoon. Lisäksi otetaan huomioon design, rakenne- ja tilankäyttöideat, tilojen toimivuus ja ergonomia, hinta-laatuvaikutelma sekä käyttötarkoitukseen sopivuus. Messujen vene -tunnustuksilla halutaan viedä venealaa eteenpäin ja antaa toimijoille tunnustusta onnistuneesta tuotekehityksestä

Suomalainen veneteollisuus vahvasti mukana messuilla

Reilusti yli puolet moottoriveneistä on suomalaisia. Messuilla suomalaisista merkeistä uutuuksia esittelevät Alutroll, AMT, Aquador, Axopar, Elvene, Finnmaster, Nord Star,  Quarken, Saxdor, Silver, Suvi, Targa ja Terhi. Muita suosittuja suomalaisvenemerkkejä messuilla ovat muun muassa Alucat, Bella, Faster, Flipper, G-Force, Grandezza, Husky, Marino, Max,  Päijän, Sargo ja TG.

Lisäksi messuihin osallistuvat ainakin ruotsalaiset venemerkit Alukin, Anytec, Arronet, Nimbus, Iron ja Ockelbo, ukrainalaiset Finval, Grand ja UMS, norjalaiset Marex, Nordkapp, Pioner, Sting ja Windy, kiinalaiset Highfield ja Kimple, ranskalaiset Jeanneau ja Zodiac, turkkilainen Aluxa sekä yhdysvaltalaiset Boston Whaler ja Sea Ray.

Mahonki-, puu- ja  kalastusveneitä, luokkaliittojen veneitä ja kilpamoottoriveneitä, Speden vene

Messuilla pääsee tutustumaan veistettyihin puuveneisiin ja kunnostettuihin klassikkoveneisiin. Puuveneveistäjät ry:n osastolla on mm.  2000-luvun puuvene Kiisla tuulilasiversiona sekä Daycruiser-tyyppiseen käyttöön erinomaisesti soveltuva ja Suomessa harvinaisempi kunnostettu Kral 700 Open Bow. Lisäksi Caledonia Yawl, Ness Yawl, Wäinö, Vesimäkärä, Storebro Solö ja Vendia-venelaudasta tehdyt kanootti ja SUP-lauta sekä venearpajaisten voittona perinteinen Kymenlaakson soutuvene.  

Mahogany Yachting Society MYS ry:n osastolla on neljä moottorivenettä, soutuvene ja kaksi purtta, jossa toisessa on luistimet. Osastolla on sveitsiläinen Boesch, DN jääpursi sekä kunnostettu latolöytö, viisimetrinen mäntyrunkoinen avovene.  Lisäksi osastolla on amerikkalainen 1940-luvulla tehty mahonkinen pikavene, klassista puuveneveistoa ja suunnittelua 1960-luvulla edustava avovene, perinteinen hard top -mahonkivene sekä 5.5 luokan kölivene Lotten L45.

Kalastusalueella on esittelyssä useita kalastusveneitä, jotka on varustettu uusimmilla tekniikoilla. Kalastajan Kanavan osastolla on esittelyssä mm. Alutroll 465 Trooper. Esillä on myös Vizion- ja Kimple-alumiiniveneitä sekä muita kalastuskäyttöön suunniteltuja veneitä. Suomen Purjehdus ja Veneily ry tuo messuille luokkaliittojen kisaveneitä ja 11 kilpamoottorivenettä.

Messuilla on myös Speden legendaarinen vene, joka on rakennettu 1980-1990. Pertti ”Spede” Pasanen on ollut itse mukana suunnittelemassa ja rakentamassa kyseistä venettä. Vuonna 1990 Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla -elouvassa vene esiintyi Speden ajamana. Vene on nyt kunnostettu ja osa elokuvahistoriaa. Venettä esittelee veneen kunnostanut Tommi Pelkonen

Ennätysmäärä vastuullisuusohjelmaa

Venemessuilla tuodaan tänä vuonna esille erityisesti messujen kumppanin Baltic Sea Action Group BSAG:n työtä ja tavoitteita. Säätiö tekee vaikuttavaa työtä Itämeren pelastamiseksi. Se suojelee Itämerta, torjuu luontokatoa ja hillitsee ilmastonmuutosta laajassa yhteistyössä tutkijoiden, yritysten, päättäjien, viranomaisten ja viljelijöiden kanssa. Ympäristöön ja vastuullisuuteen liittyvää ohjemaa on erityisesti perjantaina 9.2. ja perjantaina 16.2., jolloin on myös venemessujen Itämeri-päivä.  Baltic Sea Action Group on myös mukana Suomen Messusäätiön Pelasta Itämeri -palkinnon raadissa yhdessä  John Nurmisen Säätiön, Pidä Saaristo Siistinä ry:n  ja Tekniikka & Talous -lehden kanssa päättämässä kuka saa perjantaina 16.2. klo 16 Pelasta Itämeri -palkinnon (20 000 e).

Ohjelmaa viidellä pisteellä

Veneiden lisäksi messuilla esitellään laajasti veneilyn tarvikkeita ja varusteita sekä vesiharrastus- ja kalastusvarusteita. Tapahtuman Aalto-alueella voi kokeilla muun muassa suppausta ja sukeltamista sekä uutena lajina reppulauttailua. Venemessuilla kuullaan muun muassa upeita purjehdustarinoita maailman meriltä, saadaan tärkeää tietoa veneilystä ja opastusta veneiden kunnostukseen. Ohjelmaa tarjotaan Purjehdussataman lavalla, Totalveneen Messissä (tietoa moottoriveneistä ja veneilykohteista), Venemestarin Telakalla (esillä veneiden kunnostus, työnäytöksiä) sekä Aalto-alueella kalastuksen Alutroll-Tohatsu-lavalla ja altaalla. Tapahtuman ohjelma löytyy www.venemessut.fi

Helsingin Messukeskus järjestää Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuman Vene 24 Båt Helsingin kansainväliset venemessut 9.–18.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta. Vene 24 Båt -messut on avoinna perjantaina 9.2. kello 11-19, lauantaina ja sunnuntaina 10.–11.2. kello 10-18, maanantaista perjantaihin 12.–16.2. kello 11-19 ja lauantaina ja sunnuntaina 17.–18.2. kello 10-18. Lippuja voi ostaa ennakkoon edullisemmin http://shop.messukeskus.com