Veneilijän sähköopas perehdyttää litiumakkujen maailmaan

Ajankohtaista

STEK ry:n Sähkö ja vene -oppaan tuore vuoden 2022 painos sisältää paljon uutta tietoa etenkin akuista. Oppaan päivitetyssä osiossa käydään läpi uusien litiumakkujen käyttöönottoon liittyviä asioita. 

STEK Sähkö ja vene opas 2022

Oikein mitoitettu ja hyvin toimiva sähköjärjestelmä veneessä on turvallisen ja mukavan vesillä liikkumisen edellytys. Veneiden varustelutaso on kasvanut huimasti, ja litiumioniakut ovat lisänneet suosiotaan myös veneilykäytössä. Sähkö ja vene – Uudistettu painos 2022 sisältääkin päivitettyä tietoa erityisesti akkuihin ja niiden valintaan liittyvään problematiikkaan. Asiantuntijana päivityksessä on ollut pitkän venealan kokemuksen omaava Juha Tähti.

Opas pyrkii olemaan mahdollisimman selkeä ja on tarkoitettu ihan tavalliselle veneilijälle ilman erityistä sähköalan tuntemusta. Opas auttaa ymmärtämään veneen sähköasennusten logiikkaa ja neuvoo hyviksi todetuista käytännöistä. Se neuvoo aloittelijaa myös sähköjärjestelmän vianetsinnässä mahdollisimman konkreettisesti. Sähköasennusten tekoon ei oppaassa oteta kantaa, koska sähköasennusten teko veneessä, kuten maissakin, vaatii sähköalan ammattilaisen osaamista.

Lataa opas pdf-versiona >
Tilaa STEK ry:ltä ilmainen painettu opas >

Sähkö ja vene -opasta tukee hyvin STEK.fi – verkkopalvelussa toimiva ilmainen Veneilijän sähkölaskuri, joka havainnollistaa eri akkutyyppien vaikutusta tarvittavaan akkukapasiteettiin. Veneilijän sähkölaskuri auttaa arvioimaan, millaisen akkukapasiteetin tietyllä sähkölaitteistolla varustettu vene tarvitsee toimiakseen moitteetta ja ilman ikäviä yllätyksiä. Laskurissa on erillinen osionsa purje- ja moottoriveneelle, ja se toimii sekä verkossa että tabletilla.

Siirry Veneilijän sähkölaskuriin >