Suomen venevienti edelleen hyvässä kasvussa

Ajankohtaista

Suomen venevienti edelleen hyvässä kasvussa

Viennin kasvu vei vuonna 2016 suomalaista venealaa eteenpäin, vaikka suunniteltu venevero pysäyttikin kotimaan venekaupan kasvun.  Verokeskustelun aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta toimialan tunnelmat ovat myönteiset: tasan puolet Finnboatin jäsenkunnasta arvioi liikevaihtojen nousevan vuonna 2017 ja henkilöstöä aikoo lisätä joka viides yritys.

Veneala on suurelta osin vientiteollisuutta: viennin osuus kokonaistuotannosta oli yli 70 prosenttia. Yrityksiltä saatujen tietojen mukaan viennin arvo kasvoi kuusi prosenttia. 

Finnboatin jäsenkunnan – mm. venevalmistajien, telakoiden ja alan kaupan – kokonaisliikevaihto vuonna 2016 oli 518 miljoona euroa. Toimiala työllisti Suomessa noin 3500 henkeä.

Suurimmaksi vientimaaksi nousi Ruotsi, jonne vietiin lähes 4200 venettä ja viennin arvo oli lähes 59 miljoonaa euroa. Toisena ja liki tasoissa Ruotsin kanssa oli Norja, jonne vietiin 3900 venettä yhteisarvoltaan lähes 56 miljoonaa euroa. 

Seuraaville sijoille vientimaista sijoittuivat Malta ja Italia, jonne vietiin molempiin vain kolme venettä. Euromääräisesti kaupat olivat suuria, sillä Maltan viennin arvo oli 36,5 miljoonaa euroa ja Italian reilut 28 miljoonaa. 

Kaikkiaan vietyjen veneiden arvosta purjeveneiden osuus oli lähes puolet, mikä on todiste korkealuokkaisten suomalaisten purjeveneiden kansainvälisestä kilpailukyvystä.

Venevero pysäytti kotimaan kasvun

Kotimaan venemyynnissä nähtiin alkuvuonna 2016 merkkejä noususta. Koko vuoden venemyynti pysyi kuitenkin edellisen vuoden tasolla, vaikka taloudessa nähtiin jo piristymistä. 

”Venekaupoissa käytävää keskustelua on sävyttänyt 2016 kesästä lähtien hallituksen kaavailema vene- ja moottoriajoneuvovero. Ennakoitu vero on vaikuttanut kuluttajien käyttäytymiseen ja syönyt orastavaa kotimaan kasvua” Venealan keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo. 

Kotimaan venerekisteröinnit pysyivät kappalemääräisesti edellisen vuoden tasolla päätyen 3644 rekisteröityyn veneeseen. Moottoriveneitä rekisteröitiin lähes 3000 kappaletta, vesijettejä reilut 600 ja purjeveneitä 29. Purjeveneiden rekisteröintimäärät ovat huippuvuosiin verrattuna edelleen hyvin pieniä, mutta määrä kasvoi kuitenkin edellisvuodesta seitsemällä veneellä. 

Venerekisteriin merkitään kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet sekä moottoriteholtaan vähintään 20 hevosvoiman (15 kW) veneet.  

Soutuveneiden ja muiden alle 4,5-metristen veneiden myynti pysyi likimain edellisvuoden tasolla, niitä myytiin lähes 3000 kappaletta. 

Vene 17 Båt -näyttely Helsingin messukeskuksessa 10.–19.2.2017 www.venemessut.fi