Vakuutusyhtiö vinkkaa: Vältä nämä virheet veneen vesillelaskussa

Ajankohtaista

Veneenomistajat pääsevät näinä päivinä laskemaan silmäteränsä vesille. Veneilykauden aloitus ei suju kuitenkaan aina ongelmitta. If listasi yleisimmät vesillelaskun yhteydessä sattuvat vahingot sekä keinot välttyä niiltä.

Veneenomistajien kevät huipentuu veneen vesillelaskuun. Veneilykauden alkaminen näkyy kuitenkin vahinkotilastoissa. Veneitä tippuu nosturista ja kaatuu trailerilta, mutta tavallisimpiin vahinkoihin kuuluu ehkä hieman yllättäen veneen pohjatapin unohtuminen.

– Voi kuulostaa huvittavalta, että ”pohjatappi unohtui”, mutta auki jäänyt läpivienti on itse asiassa klassinen virhe, joita tulee vastaan joka kevät. Pahimmassa tapauksessa veneeseen tulvii niin paljon vettä, että se uppoaa, sanoo Ifin venevahinkoasiantuntija Marko Kaappola.

Paras tapa välttää haavereita on unohtaa oikopolut valmisteluissa.

– Alkukauden vahingot johtuvat tyypillisesti kiireestä. Taustalla on into päästä nopeasti vesille, Marko Kaappola sanoo.

Veneilykauden alkaessa kannattaa tarkistaa, milloin vene on katsastettava seuraavan kerran. Katsastuksesta on konkreettista hyötyä veneilijälle, sillä katsastuksessa veneen turvallisuudesta ja toiminnasta huomataan usein asioita, joita veneen omistaja ei välttämättä osaa itse pistää merkille.

Suomessa on noin 750 000 vapaa-ajan venettä, joista 195 000 on rekisteröityjä veneitä.

Nämä ovat yleisimmät vahingot veneen vesillelaskussa:

– Vene putoaa nosturista tai nostolaitteesta.

– Vene hörppää vettä tai se uppoaa esimerkiksi sen vuoksi, että tyhjennysaukko tai läpivientiin liitetty letku on unohtunut auki.

– Moottori on unohdettu nostaa ylös niin, että se osuu pohjaan ja menee rikki.

– Vene vaurioituu siirrettäessä, koska se on kiinnitetty traileriin huonosti.

Ifin muistilista turvalliseen venekauden aloitukseen:

– Tarkista rungon läpiviennit ja sulkuhanat. Muista tarkistaa venttiilien tiiviys sekä avoimena että suljettuna.

– Tarkista peräveto- tai purjevenevetolaitteen niin kutsuttu palje- tai suojakumi. Se tulee vaihtaa tasaisin väliajoin. Tarkista vaihtoväli tarvittaessa valmistajalta.

– Tarkista, että letkunkiristimet on kiristetty hyvin vääntämällä ja vetämällä niitä. Jokaiselle läpiviennille suositellaan kahta vastakkaista letkunkiristintä.

– Kiristä perämoottorin kiristysruuvit, pultit ja moottorilukko valmistajan ohjeiden mukaan.

– Tarkista, että nestekaasuletkut eivät vuoda. Jos olet vähänkään epävarma, vaihda ne.

– Monien perämoottoreiden kaapeliläpiviennit moottorikaivossa ovat alttiita vanhenemiselle. Rungon väliin voi päästä vettä. Puutteelliset läpiviennit ovat yleinen uppoamisen syy.

– Laita loki- ja kaikuluotainanturit paikoilleen.

– Toimivatko pilssipumppu ja pintakytkin? Jos sinulla on manuaalinen pumppu, tee koepumppaus.

– Käynnistä moottori heti vesillelaskun jälkeen ja nosta pilssin ja moottoritilan kansia. Tarkista, että ajan myötä kovettuvat ja haurastuvat letkut sekä suodattimet eivät vuoda. Tarkkaile venettä säännöllisesti ensimmäisen vuorokauden aikana vesillelaskun jälkeen sekä ensimmäisen ajomatkan aikana