Uiva 2020 Flytande vauhditti loppukesän venekauppaa

Ajankohtaista

Aurinkoinen ja lämmin sää suosi viime viikon lopulla Helsingin Lauttasaaressa järjestettyä Uiva 2020 Flytande -venenäyttelyä. Kokonaiskävijämäärä oli tänä vuonna yli 10 000 henkilöä. Määrä putosi odotetusti jonkin verran, mutta paikalle saapuneet olivat tosimielellä liikkeellä ja venekauppa kävi hyvin. Poikkeuksellinen aika toi lisähaasteita järjestelyihin, mutta kokonaisuutena näyttelyyn oltiin tyytyväisiä. 

Uiva 2020 Flytande -venenäyttelyn laitureita

“Tämän vuoden Uiva oli kaupallisesti todella hyvä. Odotusten mukaisesti kokonaiskävijämäärä jäi jonkin verran edellisvuodesta ja selkeästi veneitä vain katselevat ja näyttelyyn viihtymään tulijat olivat jääneet kotiin. Sen sijaan tosiostajat olivat liikenteessä”, iloitsi näyttelyn järjestävän Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Uiva venenäyttely järjestettiin tuttuun tapaan kokonaisuudessaan ulkotiloissa: HSK:n laitureilla ja kerhosataman alueella veneisiin pääsi tutustumaan turvallisesti ja veneisiin mentiin vain oman seurueen kesken. 

Poikkeusolot aiheuttivat lisätoimia järjestelyihin, mutta valvonta alueella toimi ja näyttelyvieraat toimivat ohjeistuksen mukaisesti. Normaalitilanteesta poiketen kerättiin mm. kaikkien näyttelyssä kävijöiden yhteystiedot, jotta mahdollisen altistumisen tapahtuessa kaikki alueella olleet tavoitetaan. 

“Ihmiset noudattivat ohjeita todella hienosti: etäisyyksiä pidettiin ja tarjolla olleita käsidesiä, maskeja ja suojahansikkaita myös käytettiin. Suuri osa kävijöistä ymmärsi hyvin myös tarpeen koota kävijöiden yhteystiedot mahdollisen altistuksen varalta. Alueella olevien henkilöiden kokonaismäärä oli koko ajan tiedossamme, eikä määrättyä henkilölukua ylitetty”, Pajusalo jatkaa. 

Venekauppa kävi hyvin

Venekauppa on käynyt tällä kaudella erittäin hyvin ja veneilyn suosio ja venekaupan kasvu näyttävät jatkuvan vielä pitkään. 

“Kävijöitä oli aiempaa vähemmän, mutta kaikki kävijät olivat todella kiinnostuneita veneistä ja veneilystä. Kävijöiden joukossa oli myös useita ensimmäisen veneen hankkijoita, joiden kokemukset vesillä liikkumisesta oli hankittu esimerkiksi vesijetillä. Kauppaa tehtiin laidasta laitaan kaikenkokoisista veneistä ja jälleenmyyjämme olivat tosi tyytyväisiä. Moni haluaa veneensä vielä tälle kaudelle, eli kausi jatkuu – ja veneilyn suosion kasvu näyttää jatkuvan myös ensi kesänä”, totesi Janne Mäkelä Bella-Veneet Oy:stä. 

“Kausi näyttää jatkuvan pidempään ja ihmiset ovat todella löytäneet veneilyn ja Suomen hienot veneilykohteet tänä kesänä. Kävijämäärän pieni notkahdus ei haitannut, sillä tänä vuonna näyttelyvieraat olivat tosissaan joko ostamassa tai vaihtamassa veneitä. Ensi keväälle onkin jo enemmän ennakkotilauksia kuin mitä oli tämän vuoden keväälle. Etenkin yli 26-jalkaisia veneitä on myyty hyvin ennakkoon”, kertoi puolestaan Bike & Boat Worldin toimitusjohtaja Erkan Fere

Kalastus kiinnostaa

Kalastusharrastus on myös kasvattanut suosiotaan luontomatkailun ja kesämökkeilyn kasvun myötä ja tämä näkyi myös kalastusvenelaiturilla.

“Näyttelyvieraat kävivät innokkaasti koeajoilla ja jututtamassa esittelijöitä. Kävimme monen kanssa pitkiä keskusteluita ja kävijät olivat tosi kiinnostuneita ja tosissaan hakemassa tietoa ja ideoita oman veneensä varusteluun”, kertoi Kalastajan kanavan Jyri Kuusisalo.

Palveluille riittää kysyntää

Kaikille kävijöille itse veneen hankkiminen tai vaihtaminen ei ole ajankohtaista ja kysyntää riitti myös laajalle valikoimalle veneilyyn liittyviä varusteita ja palveluita. Inkoon Venehotellissa oltiin tyytyväisiä Uivan venenäyttelyn kysyntään talvisäilytyksistä:

”Saimme mukavasti tarjouspyyntöjä moottoriveneiden lämpimästä hyllysäilytyksestä kausihuoltoineen. Tämä on hyvin ajankohtaista, sillä syyskuussa valmistuvan uuden hallin myötä voimme nyt ottaa uusia asiakkaita aiemmin loppuunmyytyyn Venehotelliin”, sanoi Kristian Räme Inkoon Venehotellista. 
 
Seuraava Uiva Flytande -venenäyttely järjestetään elokuussa 2021. Venealan seuraava suurtapahtuma Suomessa on helmikuussa Helsingin messukeskuksessa 12.–21.2.2021 järjestettävä hallinäyttely Vene 21 Båt.