Trafi: Vuosi 2017 veneilijöille historian turvallisin

Ajankohtaista

Vuosi 2017 oli historian turvallisin veneilyvuosi

Viime vuosi oli veneilijöille historian turvallisin. Veneilyonnettomuuksissa menehtyi 34 henkilöä, mikä on reilusti keskivertovuotta vähemmän.

”Arvioimme syyskuussa, että viime vuodesta voisi tulla historian turvallisin veneilyvuosi ja näin hienosti myös kävi. Toivotaan, että sama positiivinen turvallisuuskehitys jatkuu myös tulevina veneilykausina”, sanoo yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

Tilastoitujen onnettomuuksien kokonaismäärässä tapahtui myös pientä pudotusta verrattuna aiempiin vuosiin, mutta erityisesti kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa prosentuaalinen pudotus oli merkittävä.

Soutuveneonnettomuudet vähentyneet selvästi

Vesiliikenneonnettomuuksien tilastojen mukaan vuonna 2017 veneilyonnettomuuksissa menehtyi 34 henkilöä, kun vuotta aikaisemmin menehtyneitä oli 48. Kaikkiaan viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi 36 henkilöä, joista 2 kauppamerenkulussa.

Moottoriveneen kaatuminen tai kallistuma oli syynä suurimmassa osassa onnettomuuksia. Kuolemaan johtaneita soutuveneonnettomuuksia sen sijaan tapahtui viime vuonna vain seitsemän, mikä on huomattavasti vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, jolloin niitä oli 20.

”Tämä on erittäin positiivinen suuntaus. Toivottavasti tämä kertookin turvallisuuskulttuurin muutoksesta ja siitä, että pelastusliivit ovat löytäneet tiensä myös mökin rannan läheisyydessä soudeltaville kalareissuille”, sanoo Räisänen.

Lämpö houkuttelee vesille

Säätila vaikuttaa veneilyn määrään, mikä näkyy osaltaan myös onnettomuustilastoissa.

”Kenties kesän huonojen veneilysäiden takia kautta jatkettiin aktiivisesti tavallista pidempään. Lokakuu oli vuoden 2017 huonoin kuukausi, kun vesiliikenteessä kuoli kahdeksan ihmistä. Vesien pysyessä sulana tuli tilastoihin vielä joulukuussakin kolme menehtynyttä”, Räisänen kertoo.

Tänä vuonna lämmin toukokuu sai ihmiset vesille joukoittain. Suurista määristä vakavia veneilyonnettomuuksia ei ole vielä uutisoitu, joten yhä voidaan olla toiveikkaita ennätystrendin jatkumisesta lämpimistä säistä huolimatta.

”Läheltä piti -tilanteita on kuitenkin ollut ja vesiliikennettä valvovien viranomaisten mukaan tehtäviä on vesillä riittänyt kiireeksi asti jo keväällä. Kaikilta vesillä liikkujilta kaivataan siis tarkkaavaisuutta, huomaavaisuutta ja hyvää varautumista”, Räisänen muistuttaa.

Lauantaina 9.6. vietetään pelastusliivipäivää

Entistäkin turvallisemman veneilyn puolesta pääsee mukaan kampanjoimaan lauantaina 9.6., kun Suomessa vietetään kansainvälistä pelastusliivipäivää. Päivän päätapahtuma järjestetään Helsingissä klo 10-12:30 Lyypekin laiturin alueella, Kauppatorin kyljessä.

Päivään voi osallistua myös pukemalla pelastusliivit päälleen, yksin tai porukalla, ja nappaamalla kuvan. Kuvat voi jakaa Instagramissa tai Twitterissä merkinnällä #pelastusliivipäivä

Lisätietoja:
Vesiliikenneonnettomuustilastot Trafin nettisivuilla
Vesiliikenneonnettomuuksien tilasto 2017