Paljonko vene kuluttaa polttoainetta?

Ajankohtaista

Paljonko liukuva perämoottorivene kuluttaa polttoainetta? Monelle voi tulla yllätyksenä, että taloudellisin vauhti löytyykin mukavilta matkanopeuksilta. 

Liukuva perämoottorivene trimmattuna kulkemaan kevyesti ja pienellä polttoaineenkulutuksella

”Taloudellisimmat nopeudet ovat sellaisia, että vauhdin hurmasta ja ajamisen ilosta ei tarvitse tinkiä, vaikka ajattelisi myös polttoainetaloutta”, Busterin markkinointipäällikkö Johan Finnberg sanoo.

Sen jälkeen kun venesuunnittelija on tehnyt työnsä, ratkaisevin tekijä polttoaineenkulutukselle löytyy kaasukahvan vierestä. Ajotapa vaikuttaa veneen kulutukseen vielä paljon rajummin kuin autossa.  Liukuvalle veneelle on tyypillistä, että liukukynnyksen lähestyessä polttoaineenkulutus kasvaa melko jyrkästi laskeakseen jälleen, kun päästään runko-moottori -yhdistelmän taloudellisimmalle nopeusalueelle.

”Vene liikkuu taloudellisesti silloin, kun se ei kynnä eli vesilinja on sopivan lyhyt ja märkäpinta-ala pieni”, neuvoo Busterin tuotekehitysjohtaja Kalle Kanerva. 

Taloudellisen nopeuden valinnan lisäksi tärkeää on perämoottoriveneen trimmaaminen. Trimmaamalla eli moottorin ja perälaudan kulmaa muuttamalla saadaan liukuvan veneen keulaa ylemmäs ja vesilinjaa lyhyemmäksi. 

Polttoainetalouden kannalta paras nopeusalue on erilainen jokaisen rungon, moottorin ja potkurin yhdistelmällä. Esimerkiksi Suomen suositumpiin kuuluvalla perämoottoriveneellä, Buster Lx:llä ja Yamaha F60 -moottorilla se on kahden hengen kuormalla noin 15–23 solmua, jolloin kulutus pysyy suunnilleen 0,5 litrassa / meripeninkulma.

Huolellisesti trimmattuna ja puhtaalla pohjalla Buster Lx kulkee kahden hengen kuormalla Yamahan tekemien testien mukaan parhaimmillaan 0,4 litran kulutuksella.  Tuntikulutus on tällöin noin 8 litraa ja kun tavallisen mökkiveneilijän vuotuiset ajotunnit jäävät vähäisiksi, tyypillisesti 30–40 tuntiin, polttoaineen kulutuksen voi arvioida useimmilla veneiliöillä jäävän koko kesän aikana 200 litran tasolle. Laskelmassa on huomoitava se, että ajotunneista kohtalaisen suuri osa on satamaan tuloja ja lähtöjä, kalastusta tai kapeikoissa liikkumista hitaalla vauhdilla ja litran-parin tuntikulutuksella. 

Busterin vinkit perämoottoriveneen taloudelliseen ajotapaan:

  1. 1. Aja oman veneen taloudellisimmalla nopeusalueella. Kulutusta matkaa kohti voit seurata veneen mittaristosta tai Buster Q -älynäytöstä. Buster Q:n asetuksista voit vaihtaa kulutusnäytön yksiköiksi litraa tunnissa, litraa kilometrillä tai litraa meripeninkulmalla. 
  2. 2. Älä aja keula ylhäällä liukukynnyksen tuntumassa ”räkäplaanissa”. Polttoaineenkulutus pienenee kun nostat veneen taloudelliseen liukunopeuteen.  
  3. 3. Trimmaa vene niin, että se kulkee kevyesti. 
  4. 4. Pidä veneen pohja puhtaana. Likaisella pohjalla on selvä vaikutus polttoaineenkulutukseen.

 

Lue Busterin vinkit perämoottoriveneen trimmaamiseen: Busterin vinkit taloudelliseen ajotapaan