Kilpaveneilyn rataluokkien SM-sarjalle komea päätös Helsingissä – Pohjoismaiden mestaruuksia myös Suomeen

Ajankohtaista

Soutustadionilla ratkaistiin kilpaveneilyn SM-mitalistit lauantaina 31. elokuuta ja sunnuntaina 1. syyskuuta. Samalla jaossa oli Pohjoismaiden mestaruudet.

Kuva: Jorma Rautapää

Viikonloppuna Helsinki isännöi RaceWKND! -nimellä kulkevan SM-sarjan päätösviikonloppua. Soutustadionilla ajettuihin kilpailuihin lähdettiin jännittävistä asetelmista ratkaisemaan neljän eri luokan SM-mitalien kohtalot. RaceWKND! -sarjan luokat ovat SJ10, GT15, GT30 ja Formula 4. Tänä viikonloppuna kisa oli avoin myös Suomen naapurimaiden kuljettajille, koska samalla taisteltiin PM-mitaleista.

Suomalaisille kansainvälisesti menestyksekäs Formula 4 -luokka on tarjonnut tänä vuonna todella kovatasoisia kisoja myös kotimaan vesillä. Todella vahvaa SM-sarjaa koko kauden ajanut Alexander Lindholm lähti varmistamaan Helsinkiin Suomen mestaruutta. Hänelle olisi riittänyt kuudes sija varmistamaan mestaruus.

Lindholm ajoi kuitenkin huimasti kaikkien kolmen ensimmäisen erän voittoon ja pokkasi jo kauden kolmannen osakilpailuvoittonsa sekä samalla SM-kullan.

– Kausi on ylittänyt kaikki odotukset. Rauman kisan voitettuani huomasin, että kärkipään sijoitukset ovat mahdollisia. Kuopion voiton jälkeen aloin toden teolla jo miettimään Suomen mestaruutta, Lindholm sanoo.

Lindholm lähtee vastoin alkuperäisiä suunnitelmiaan sittenkin Italiaan taistelemaan myös MM-mitaleista 6. – 8. syyskuuta. Hän on MM-sarjassa toisena Tuukka Lehtosen jälkeen ennen Italian kahta viimeistä osakilpailua. Suomalaisista Italiaan matkustaa myös Totti Kemppainen, joka sijoittui niin Helsingissä kuin koko SM-sarjassa hopealle. Pronssin nappasi Roope Virtanen.

GT30-luokassa SM-kultaan ajoi Tino Lehto, joka sijoittui Helsingissä kolmanneksi. Hän ajoi komean kauden ollen jokaisessa kisassa palkintokorokkeella. SM-sarjassa toisena ollut Tino Seppälä koki Soutustadionilla ikävän takaiskun, kun hänen veneeseensä tuli repeämä lauantaina 31. elokuuta. Hänen kisaviikonloppunsa päättyi siis heti alkuunsa. Helsingissä toiseksi sijoittunut Noel Vänttinen nousi hopealle. Seppälä sai kuitenkin pronssisen mitalin. Helsingin kisan ja samalla PM-kultaa voitti Viron Kärol Soodla.

GT15-luokassa Wilhelm Sundberg toi Suomeen PM-kullan. Sundberg oli SM-sarjassa kolmantena ennen Helsingin kisaa, mutta hallitsi kauden päätösosakilpailua. Hän otti maksimipisteet voittamalla kolme neljästä lähdöstä.

Aika-ajoissa Sundbergin veneestä irtosi ohjausvaijeri. Vaikeat olosuhteet ja ongelmat veneen tasapainossa pakottivat hänet keskeyttämään myös ensimmäisen kilpailulähdön. Siitä eteenpäin Sundberg oli hurjassa vauhdissa. Toisen erän hän voitti, mutta sai kierrosrangaistuksen. Lopulta rangaistus lieveni protestin jälkeen suulliseksi varoitukseksi. Omaan kauteensa iloinen voittaja ei ole kuitenkaan täysin tyytyväinen.

– Voitto tuntuu mahtavalta! Oma kausi ei ole mennyt putkeen tähän asti. Olen joutunut ajamaan koko kauden vanhalla veneellä, johon potkurit eivät ole oikein sopineet. Tähän kisaan sain taas tuoreemman kaluston, kertoo Sundberg.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Ruotsin Hilmer Wiberg ja kolmanneksi Viron Sten Ivanov. Helsingissä viidenneksi sijoittunut Oliver Martin varmisti itselleen Suomen mestaruuden. SM-hopea meni Arthur Sundbäckille ja pronssi Sundbergille.

SJ10-luokassa Suomen mestariksi kaasutti Eemil Kaipio, joka sijoittui Helsingissä kolmanneksi. Helsingin osakilpailun voittanut Leevi Paasonen nousi hopealle. Pronssia sai Casper Åström. SJ10-luokka oli huipputasainen läpi hienon RaceWKND! -kauden. Luokka arvoisensa todella jännittävän ja tiukan loppuratkaisun.