On vastuullisen veneilyn ja kotimaan matkailun aika

Blogi

Koronavirus on jo muuttanut tänä keväänä suomalaistenkin elämää ennennäkemättömällä tavalla. Nyt jos koskaan on vastuullisen veneilyn aika, kun lomamatkailu ulkomaiden ruuhkaisiin turistikohteisiin tuntuu kaukaiselta ajatukselta.

On vastuullisen veneilyn ja kotimaanmatkailun aika - suomiveneilee-blogi 20200403

Suomessa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen mökkeily- ja veneilykulttuuri. Se luo henkistä hyvinvointia ja pitää ihmiset yhdessä lähimpiensä kanssa ja samalla antaa mahdollisuuden harrastaa omassa rauhassa ja etäällä vieraista.

Pidetään siis kaikesta huolimatta kiinni hyvistä veneilytavoista, nautitaan veneilystä ja yhteisestä ajasta lähimpien kanssa ja pysytään terveinä. Varovaisuutta noudattaen voimme nauttia luonnosta, rentoutua ja pitää palvelut pyörimässä ottamatta turhia riskejä.

Tänä kesänä on siis suositeltavaa veneillä lähivesillä ja hyvällä säällä sekä huolehtia siitä, että vene on kunnossa ja että kaikessa toiminnassa muistetaan normaalit hyvän hygienian periaatteet.

Jos lähdetään pidemmälle reissulle, niin tehdään reittisuunnitelma siten, että vältetään turhia riskejä, jotka voisivat johtaa meripelastustehtäviin. Kun vieraillaan saaristossa, niin käytetään tervettä järkeä virustautien leviämisen riskin minimoimiseksi. Sairaana on pysyttävä kotona.

Vene kuntoon, riskit pienemmiksi

Yli puolet vesiliikenteen viranomaisten tehtävistä on huviveneiden teknisten vikojen aiheuttamia. Tyypillisimpiä vikoja ovat polttoaineen loppuminen ja yleensäkin vika moottorissa tai ohjausjärjestelmässä. Suomen venekanta on valitettavan iäkästä, mikä korostaa asiantuntevan ja ennakoivan huollon tärkeyttä.

Kevät etenee vauhdilla ja nyt on jo korkea aika laittaa vene kuntoon ja huolehtia siitä, että kun kausi alkaa, niin liikutaan mahdollisimman hyväkuntoisella kalustolla ja jossa myös varusteet ovat kunnossa. Jos omat taidot edes yhtään epäilyttävät, niin venealan ammattilaiset osaavat auttaa. Jo pelkästään veneen kuntokartoituksen teettäminen antaa hyvän tietopaketin veneen omistajalle, vaikka veneen myyminen ei olisikaan juuri nyt ajankohtaista.

On myös hyvä muistaa, että kesäkuussa voimaan astuva uusi vesiliikennelaki korostaa päällikön vastuuta veneessä olijoiden turvallisuudesta. Veneilyn aapinen antaa jokaiselle tärkeitä eväitä vesillä liikkumiseen. 

Vierassatamien uudet pelisäännöt koronakesälle

Tälle veneilykaudelle vierassatamat voisivat ottaa käyttöön uudet ja selkeät pelisäännöt. Suurin osa vierassatamien ravintoloista on vielä kiinni, mutta kun ne avataan, niin palvelut voitaisiin tänä kesänä rajoittaa pelkästään take-away- tai laiturille toimitettavaan ruokaan. Vastaavasti kaupasta saisi tarvikkeita pelkästään laiturille toimitettuna.

Saunomismahdollisuuksien tarjoamisessa lienee syytä seurata erityistä hygieniatasoa ja katsoa tilannetta kriittisesti kauden alkaessa.

Kun venekunta luonnollisesti nauttii ruokahetkensä kajuutassa tai sitloorassa myös vierassatamassa ollessaan, niin sosiaalinen etäisyys pysyy turvallisella tasolla. Aivan kaikkea kanssakäymistä tuskin voidaan välttää, mutta jo näillä toimenpiteillä saadaan tartuntatautien leviämisriski minimoitua. Samalla olisi hyvä tehdä viimeistään nyt ”digiloikka” ja mahdollisuuksien rajoissa mahdollistaa satamamaksujen yms. suorittaminen etukäteen ja ilman käteistä.

Jo nyt ihmisten tarve ulkoilla on johtanut erityisesti Uudenmaan ulkoilualueiden ruuhkautumiseen. Verrattuna vaikka Nuuksion nuotiopaikkojen ruuhkiin on veneily silti kaikissa muodoissaan aivan varmasti matalamman tartuntariskin harrastus.

Nautitaan vesilläolosta turvallisesti ja pysytään terveinä!