Yamarinilta veneilijän oma mobiilisovellus

Ajankohtaista

Yamarin Q -infotainment-järjestelmä uutuusmallien vakiovarusteena

Yamarin App

Yamarin julkistaa Helsingin venemessuilla veneilijän ilmaisen mobiilisovelluksen, Yamarin Appin. Mobiilisovellus sisältää mm. veneen sekä moottorin käyttöohjeet sekä automaattisen lokikirjan, joka tallentaa ajoreitin ja matkan pituuden lisäksi myös polttoaineen kulutuksen ja säätiedot.

Suurimman hyödyn Yamarin mobiilisovelluksesta saavat kauden 2019 Yamarin-uutuusmallien Yamarin 88 Day Cruiserin ja Yamarin 63 Bow Riderin käyttäjät. Molempien veneiden vakiovarustukseen kuuluu edistyksellinen infotainment-järjestelmä Yamarin Q, joka välittää omalle mobiililaitteelle tiedon veneen sijainnista, akun jännitteestä ja polttoaineen määrästä. Yamarin Q:n suuri ja helppokäyttöinen kosketusnäyttö yhdistää elektroniset kartat, ajotietokoneen ja viihdejärjestelmän osaksi moottoriveneen perusvarustusta.

Mobiilisovelluksen lokikirja käyttää puhelimen omaa paikannusjärjestelmää ja toimii siten myös ilman veneen Q-järjestelmää. Lokikirjan matkatietoja ja kuvia voi myös jakaa suoraan sovelluksesta ystäville. Kun veneessä on Yamarin Q, lokikirja synkronoi infotainment-järjestelmän tallentamat sijaintitiedot pilvipalvelun kautta sovellukseen.

”Q-järjestelmä ja mobiilisovellus tuovat uudenlaista helppoutta veneilyyn. Molempia myös kehitetään jatkuvasti käyttäjäpalautteen perusteella”, Yamarinin tuotekehitysjohtaja Anders Kurtén sanoo.

Sovelluksella voi myös jatkaa Yamarin Q -palvelupaketin tilausta sen jälkeen, kun uuden veneen liittymäsopimus on päättynyt. Palvelupaketti varmistaa uusimpien päivitysten saamisen ja mobiilisovelluksen toimimisen. Uuden Yamarin 88 DC:n ja Yamarin 63 BR:n hintaan sisältyy Yamarin Q -älynäytön kahden vuoden euroopanlaajuinen dataliittymä. Dataliittymän voi myös jakaa veneen miehistön käyttöön wifi-yhteyden avulla.

Yamarin-mobiilisovellus on saatavilla ilmaiseksi sekä Applen laitteisiin App Storesta ja Android-laitteisiin Google Play -palvelusta.

Yamarin Q

Linux-pohjainen Yamarin Q on Suomessa kehitetty yhdistetty ajotietokone ja infotainment-järjestelmä. Veneen käyttäjälle se näyttäytyy suurena kosketusnäyttönä. Yamarin Q yhdistää merikarttojen ja elektronisen navigoinnin lisäksi mm. veneen koko mittariston, käyttöohjeet ja opastusvideot, sääennusteet, radion ja verkkoyhteyden. Yamarin Q muistuttaa myös Yamaha-perämoottoreiden huoltotarpeesta etukäteen

Yamarin Q -älynäyttöä voi täydentää lukuisilla lisävarusteilla. Valikoimaan kuuluvat mm. kaikuluotain, huipputarkka kalakaiku, AIS, laadukas äänentoistojärjestelmä ja pulssikompressiotutka. Jos käytössä on AIS, Yamarin Q:n törmäysvaroitin (AIS Collision Detection) varoittaa ponnahdusikkunassa törmäyskurssilla olevista aluksista, joissa on AIS-lähetin.

Q-yhteensopiviin varusteisiin kuuluvat myös Wallas-venelämmittimet. Q on veneilystandardi NMEA 2000 -yhteensopiva, joten muidenkin valmistajien veneilyelektroniikka keskustelee laitteen kanssa ongelmitta.

Kosketusnäytön lisäksi Q-paneelia voi käyttää lisävarusteena saatavalla kaukosäätimellä. Kaukosäätimen voi kiinnittää veneen rattiin tai sopivaan ohjaamon tasopintaan.  Kuusinäppäimisen kaukosäätimen toiminnot vaihtuvat sen mukaan, mikä toiminto Yamarin Q:n näytöllä on käytössä.