Vilskettä vesillä -kirjasarjaan uusi Vesiloruja – Vattenramsor alle kouluikäisille

Ajankohtaista

Valtakunnallinen Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke (2020-2022) on saanut alakoululaisten Vaahtopäät -opetuskirjoille pikkusisaren. VESILORUJA – VATTENRAMSOR pohjustaa alle kouluikäiset lapset tutustumaan veteen ja vesiympäristöön turvallisesti yhdessä kirjan lukijan kanssa. Kirjalla herätellään lasten ja vanhempien kiinnostus vettä, vesileikkejä ja vesiturvallisuusasioita kohtaan. 

Vesiloruja - vattenramsor -kirja

VESILORUJA – VATTENRAMSOR innostaa yhteiselle retkelle tutustumaan veden eri olomuotoihin sekä turvalliseen vesiluonnossa liikkumiseen. Kirjaan värikkäissä ja iloisissa kuvissa vilahtelee vesille kuuluvia tärkeitä merkkejä ja opasteita, joiden olemassaoloa halutaan tuoda yhtä lailla lapsille kuin kirjan lukijalle tutuksi.

– Näinkin arkipäiväisestä ja elämälle välttämättömästä asiasta, kuin vedestä riittää lapsille paljon opittavaa. Tämä kirja on ainoa laatuaan, siksi olemme yhdessä kirjan kuvittaja Pekka Rahkosen ja kääntäjä varhaiskasvattaja Susanne Smedsin kanssa halunneet esitellä mahdollisimman monipuolisen ja innostavan kattauksen veteen liittyviä asioita, kertoo lasten vesilläliikkumisen opettamiseen erikoistunut tietokirjailija Lissu Suursalmi.

VESILORUJA – VATTENRAMSOR on iloinen, värikkäästi ja havainnollisesti kuvitettu, vedestä ja veden eri olomuodoista kertova lorukirja alle 6 -vuotiaille lapsille. Lukijan vinkit – Läsarens tips jokaisella aukeamalla tarjoaa ideoita kirjan opetusten hyödyntämiseen ja yhteisiin leikkeihin lapsen kanssa. Kirja tukee lasten kielellistä kehitystä ja kaksikielisiä perheitä. Kirjalla voi tutustuttaa lapsen molempiin kotimaisiin kieliin, suomeen ja ruotsiin. Kirjaa voi lukea ketterästi loruttelemalla tai aukeama kerrallaan, kuhunkin aiheeseen huolella keskittyen. 

Kirjassa ystävykset, Sonja ja Oliver havainnollistavat veden erilaisia olomuotoja, veden hyötyjä ja hauskoja vesillä liikkumisen mahdollisuuksia lapsen arjessa eri vuodenaikoina. Kirjan sivuilla touhuaa tietenkin myös Vilskettä vesillä – Ståhej på sjön -kirjojen tuttu maskotti, lokki. Tämä kirja innostaa lapsia mm. loruttelemaan, leikkimään, eväsretkelle, veneilemään, uimaan, sukeltamaan, kalastamaan, hiihtämään, luistelemaan, pitämään pelastusliivejä, laskemaan, peseytymään, opettelemaan värit, viikonpäivät ja vuodenajat.

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke

Valtakunnallisella Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeella 2020-2022 ryhdytään opettamaan tukemaan alakoulujen opetusvelvoitteen täyttymistä ja opettamaan alakoululaiset liikkumaan vesillä monipuolisesti, turvallisesti ja ympäristövastuullisesti. 

Suomi on maailman vesistöisin ja Euroopan saaristoisin maa. Meillä on 34 yli 100 km jokea ja rantaviivaa yli 336 000 km. Laskennallisesti kolmasosa (2 milj.) suomalaisista mökkeilee ja lähes saman verran (1,8 milj.) harrastaa kalastusta. Kiitos jälkimmäisestä kuulunee jokamiehenoikeuksillemme. Ei siis mikään ihme, että puhtailla vesillämme seilaa n 700 000 venettä. Uimataitoa pidetään syystä perustaitonamme, sillä se on jokaisen vesilläliikkujan ensisijainen turva, vaikka joka viides suomalainen ei osaa uida. * 

Jokaisella lapsella tulee Suomessa olla oikeus oppia liikkumaan vesillä turvallisesti ihan pienestä pitäen. Veteen, vesillä liikkumiseen, veden olomuotoihin eri vuodenaikoina liittyy paljon muutakin, jota tämä lasten vesilorukirja Lukijan vinkkeineen valottaa ja kannustaa yhdessä hämmästelemään. Samalla kun kirja rohkaisee opettamaan lapset uimaan ennen kouluikää, se muistuttaa mm. huolellisesta käsien pesusta ja lasten valvomisesta veden äärellä.

Tavoitteena luokkalukukirjat jokaiseen alakouluun

Vilskettä Vesillä on valtakunnallinen 2020-2022 lasten vesiturvallisuus-, valistus- ja lukutaitohanke. Hankkeen virallinen Lähettiläs on kansanedustaja, huippupurjehtija Sari Multala. Yhteistyössä Venealan keskusliitto Finnboat, Suomen Rehtorit, Suomen Luokanopettajat, Lukuliike/Opetushallitus ja Aalloille Finland Oy viestivät ja organisoivat valtakunnallista hanketta. Hankkeessa laatikollisen (25 kpl) Vilskettä Vesillä 1-3 -kirjoja yrityslahjoituksena jokaiseen Suomen 1500 alakouluun. Koulut pääsevät näin hyödyntämään kirjoja koulutyön ohella luokka kerrallaan. 

avoitteena on innostaa lapsia lukemaan enemmän ja valistaa n 50 000 lasta vuodessa liikkumaan vesillä monimuotoisesti, turvallisesti ja ympäristövastuullisesti. Tämän valtakunnallisen, merkittävän hankkeen rahoittajien, yhteiskuntavastuullisten yritysten haku on nyt käynnistetty.

Vilskettä Vesillä -kirjat ovat myynnissä Helsingin venemessuilla 7.–16.2. Suomen Purjehdus ja Veneilyn osastolla.