Viime vuosi historian turvallisin veneilijöille

Ajankohtaista

Vuosi 2017 oli historian turvallisin veneilijöille

Trafi 02.02.2018, 09:58

Ennakkotilastojen mukaan viime vuosi oli veneilijöille historian turvallisin. Veneilyonnettomuuksissa menehtyi 33 henkilöä, mikä on reilusti keskivertovuotta vähemmän.

”Arvioimme syyskuussa, että viime vuodesta voisi tulla historian turvallisin veneilyvuosi ja näin hienosti myös kävi. Veneilyturvallisuusmielessä parempaa lahjaa satavuotiaalle Suomelle me veneilijät emme olisi voineet antaa ja toivotaan, että sama positiivinen turvallisuuskehitys jatkuu myös tulevina veneilykausina”, sanoo yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

”Säät vaikuttavat luonnollisesti veneilyn määrään, mikä osaltaan näkynee myös onnettomuustilastoissa. Viime vuonna kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli sekä kesä- ja lokakuussa seitsemän. Ehkäpä kylmän kesän jälkeen lämmin lokakuun alku houkutteli korvaamaan vähäisiä veneilypäiviä”, pohtii Räisänen.

Soutuveneonnettomuudet vähentyneet selvästi

Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilastojen mukaan vuonna 2017 veneilyonnettomuuksissa menehtyi 33 henkilöä, kun vuotta aikaisemmin menehtyneitä oli 48. Kaikkiaan viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi 35 henkilöä, joista 2 kauppamerenkulussa.

Moottoriveneen kaatuminen tai kallistuma oli syynä suurimmassa osassa onnettomuuksia myös viime vuonna.

”Monessa moottoriveneonnettomuudessa selvittäisiin ilman tilastomerkintöjä, mikäli aina muistettaisiin käyttää moottorin hätäkatkaisijaa”, muistuttaa Räisänen.

Moottoriveneessä hätäkatkaisimen käyttö voi pelastaa hengen veneestä putoamisen tai sairaskohtauksen yhteydessä. Tällä vältetään veneen hallitsematon karkaaminen tai pahimmillaan jopa oman veneen yliajamaksi joutuminen.

Viime vuonna kuolemaan johtaneita soutuveneonnettomuuksia tapahtui 7, mikä on huomattavasti vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, jolloin niitä oli 20.

”Tämä on erittäin positiivinen suuntaus. Toivottavasti tämä kertookin turvallisuuskulttuurin muutoksesta ja siitä, että pelastusliivit ovat löytäneet tiensä myös mökin rannan läheisyydessä soudeltaville kalareissuille”, sanoo Räisänen.

Tapaa Trafin veneilyn asiantuntijat venemessuilla 9.-18.2.

Trafi osallistuu Helsingin messukeskuksessa järjestettäville Vene 18 Båt -messuille 9.-18.2.2018. Tervetuloa jututtamaan Trafin veneilyn asiantuntijoita osastolle 7a128.