Venealan tunnusluvut ennustavat vilkasta kesää

Ajankohtaista

Venerekisteröinnit ovat reippaassa kasvussa ja Helsingin Uivasta venenäyttelystä on tulossa ennätyssuosittu!

Helsingin Uiva venenäyttely 2018

Suomalainen veneala kiihdyttää kohti kevättä leppeissä tuulissa. Uusien veneiden rekisteröinnit ovat viime vuoteen verrattuna yli 40 prosentin kasvussa ja myös Uivaan venenäyttelyyn on ilmoittauduttu ennätystahtiin.

”Kevät on lähtenyt mahtavaan vireeseen”, Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo myhäilee. ”Taustalla vaikuttavat varhainen kevät ja viime kesän hieno veneilykausi. Vaikka kuluttajien luottamus onkin heikentynyt vuoden 2018 huipputasosta, niin se on edelleen korkealla ja myös pitkään jatkunut talouskasvu on vahvistanut venealan näkymiä Suomessa”, Pajusalo jatkaa.

Venealan myönteisestä vireestä kertoo veneilykauden vuosittain huipentavan Uivan venenäyttelyn suosio. Uivaan venenäyttelyyn on pääsiäiseen mennessä ilmoittautunut yli sata yritystä, kun viime vuonna samaan aikaan ilmoittautuneita oli 47. Helsingin Uiva venenäyttely järjestetään Lauttasaaressa 15.–18. elokuuta.

”Odotamme, että Uivassa on yleisön tutustuttavana lähes 300 veneen valikoima ja paikalla on yli 150 näytteilleasettajaa. Mukana on entistä enemmän soutuveneitä, mutta myös yhä näyttävämpiä ja suurempia veneitä”, Pajusalo kertoo.

Uusia veneitä rekisteröity 43 % viime vuotta enemmän

Myönteisistä näkymistä kertoo myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämä venerekisteri. Uusien veneiden myyntihuippu osuu yleensä touko–kesäkuulle, mutta jo alkuvuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana uusien vesikulkuneuvojen rekisteröinti on lisääntynyt 43 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

Vuoden 2019 alussa uusia veneitä on rekisteröity 233 kappaletta, joista valtaosa on erilaisia moottoriveneitä. Rekisteröintitilaston kärjessä ovat tammi–maaliskuussa Yamarin, Buster ja Faster-alumiiniveneet sekä Sea Doo -vesijetit.

Erityisen vilkkaasti venekauppa on käynnistynyt Helsingissä, jossa veneitä on rekisteröity jo kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden alkukuukausina. Venekauppa on ollut vilkasta myös muualla pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa, Järvi-Suomessa veneilijöiden odotetaan aktivoituvan lähiviikkojen kuluessa.