Trossi-appi – Meripelastusseuran uusi mobiilisovellus parantaa veneilijän turvallisuutta

Ajankohtaista

Meripelastusseura

Suomen Meripelastusseura lanseerasi Helsingin venemessuilla uuden, veneilijöille suunnatun Trossi-appi -mobiilisovelluksen. Trossi-apin tavoitteena on parantaa vesilläliikkujien turvallisuutta tuomalla kaiken tarpeellisen turvallisuustiedon veneilijän älypuhelimeen yhdessä sovelluksessa. Appi perustuu kansainväliseen SafeTrx -sovellukseen.

Trossi-appi tarjoaa veneilijöille hyödyllistä turvallisuustietoa, kuten merimerkit ja väistämissäännöt, sekä paikkasidonnaista muuttuvaa informaatiota. Puhelimen paikkatietoon perustuva tieto tulee sisältämään mm. lähimpänä olevan meripelastusaseman ja -aluksen, turvasataman sekä polttoainejakeluaseman. Paikkatietoa hyödyntää myös veneilijän sääpalvelu (FMI). Tieto esitetään Liikenneviraston tuottamalla karttapohjalla, joka merellä liikuttaessa näyttää tutulta merikartalta. Trossi-apilla ei kuitenkaan voi eikä saa navigoida.

Mobiilisovelluksessa on valmiina hätäpuhelupainikkeet, ja puhelun yhdistyessä sovellus lähettää aina myös soittajan viimeisimmän sijaintitiedon. Purjehduskauden ajaksi (1.5.-31.10.) hätäpuhelupainikkeiden alle lisätään Trossi-palvelunumeron painike, jonka kautta puhelu yhdistyy Meripelastusseuran kiireettömien avustusten palvelunumeroon.

Tärkeä Trossi-apin turvallisuutta parantava ominaisuus on reittisuunnitelmatoiminto, jonka avulla voi tehdä ja tallentaa oman reittisuunnitelman ja -aikataulun järjestelmään. Haluttaessa järjestelmä muistuttaa aikataulusta myöhässä olevaa veneilijää sekä ilmoittaa myöhästymisestä muille valituille henkilöille. Myöhästyminen huomataan myös Meripelastusseuran Trossi-palvelukeskuksessa (1.5.-31.10.), joka välittää tiedon vastuuviranomaiselle tarvittaessa. Onnettomuustilanteessa keskus voi tarjota viranomaiselle tietoa veneen viimeisistä liikkeistä ja sijainnista sekä esimerkiksi puhelimen akun lataustasosta. Reittisuunnitelmatoiminto on aluksi tarjolla vain Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalveluun kuuluville.

Trossi-appi perustuu vuonna 2013 lanseerattuun kansainväliseen SafeTrx -turvallisuussovellukseen, jonka Meripelastusseura tuo nyt ensimmäisenä Suomeen. Pohjoismaista sitä käytetään lisäksi Norjassa, ja myös Ruotsissa harkitaan liittymistä mukaan. Kaikkiaan SafeTrx on käytössä noin kymmenessä maassa ympäri maailmaa. Kaukaisemmilla vesillä sovellukseen voi törmätä Australiassa ja Etelä-Afrikassa. Meripelastusseuran mobiilisovelluksen kehittämistyötä on tehty yhteistyössä Rajavartiolaitoksen, Liikenneviraston ja Ilmatieteenlaitoksen kanssa. Sovellusta tullaan jatkossa kehittämään edelleen saadun palautteen perusteella.

Trossi-appi toimii IOS- ja Android alustoilla. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Applen App Storesta ja Google Play -kaupasta eikä sen käyttäminen maksa mitään.

Meripelastusseura 120 vuotta logo