Vesillä menehtyi viime vuonna 48 henkilöä

Ajankohtaista

Vuonna 2016 huviveneilyssä menehtyi 48 henkilöä eli 8 enemmän kuin edellisvuonna. Suurin osa onnettomuuksista sattui moottori- tai soutuveneissä ja yleisin syy onnettomuuteen oli veneen kaatuminen tai kallistuminen.

Suomen sisävesialueilla menehtyi 42 henkilöä. Erityisen synkältä tilastot näyttävät Kymijoen vesistön osalta, jossa vuonna 2015 menehtyneitä oli 4 ja vuoden 2016 alustavissa tilastoissa määrä on 15. Kymijoen vesistö on yksi Suomen suurimmista, sisältäen järvistä mm. Päijänteen, Keiteleen ja Puulan.

Suomen merialueilla vesiliikenteessä menehtyneiden määrä taas puoliintui edellisvuodesta. Vuonna 2016 Suomen merialueilla menehtyi 6 henkilöä. Vuonna 2015 lukumäärä oli 12.

”Alkuvuoden tilastot antoivat odottaa paljon pahempaa lopputulosta, sillä elokuun loppuun mennessä menehtyneitä oli jo saman verran kuin vuonna 2015. Onneksi loppuvuosi meni vesillä odotettua paremmin.  Erittäin hyvänä tuloksena voidaan pitää esimerkiksi sitä, että Suomenlahdella ei menehtynyt ainuttakaan veneilijää koko vuonna”, toteaa Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien pääsyy vesillä on veneen kaatuminen tai kallistuma, jonka seurauksena on jouduttu veteen eikä ole kyetty pelastautumaan. ”Toistan tätä samaa joka vuosi, mutta yksinkertaisilla keinoilla olisi voitu säästää useita henkiä. Suurimman osan menehtyneistä olisi pelastanut päälle oikein puetut pelastusliivit eikä uimataidon merkitystä sovi unohtaa”, muistuttaa Räisänen: ”Lisäksi vuosittain on joitakin tapauksia, joissa hätäkatkaisimen käyttö olisi mitä todennäköisimmin auttanut pelastumaan.”

Tiedot perustuvat poliisin tietoon tulleisiin vesiliikenneonnettomuuksiin sekä mediaseurantaan.