Suomi yksi maailman venetiheimmistä maista – uusien vesikulkuneuvojen määrä kasvussa

Ajankohtaista

Suomi on edelleen yksi maailman venetiheimmistä maista. Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvoi alkuvuonna 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suosituin kulkuneuvo vesillä liikkumiseen on edelleen moottorivene. Myös vesiskoottereiden suosio on kasvussa. Eniten veneitä rekisteröitiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Suomi on yksi maailman venetiheimmistä maista

Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuoden 2019 tammi-kesäkuussa yhteensä 2 857 kpl. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden ensirekisteröinnit lisääntyivät 11,1 prosenttia. Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purjeella tai moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja ja vesikulkuneuvoja, joiden moottoriteho on vähintään 15 kW (n. 20,4 hv).

" Suomi jatkaa porskuttamista yhtenä maailman venetiheimmistä maista. Viime vuoden erittäin pitkä ja aurinkoinen veneilykausi vaikuttaa todennäköisesti myös tämän vuoden rekisteröintien määrän kasvuun. Purjeveneiden ensirekisteröintimäärät ovat olleet pitkään erittäin alhaisia, mutta nyt tilanne näyttää kohenevan silläkin saralla", sanoo yksikönpäällikkö Ville Räisäinen.

Selvästi eniten alkuvuonna 2019 ensirekisteröitiin moottoriveneitä, 2 012 kpl. Määrä kasvoi edellisvuoteen nähden 8,5 prosenttia. Uusista veneistä yli 70 prosenttia on moottoriveneitä.

Vesiskoottereiden suosio jatkui edellisvuosien tapaan ja niitä rekisteröitiin alkuvuonna 757 kpl. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 17,5 prosenttia.

Eniten uusia veneitä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa

Veneiden ensirekisteröinti painottuu suuriin kaupunkeihin ja rannikkoalueille. Eniten uusia veneitä rekisteröitiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa: kunnista kolmen kärjessä ovat Helsinki, Turku ja Espoo.

Vesikulkuneuvojen rekisteröintimäärät vaihtelevat suuresti vuodenajasta riippuen: talvella rekisteröidään vain muutamia kymmeniä veneitä, kun taas keväällä ja kesällä rekisteröityjen määrä on useita satoja, jopa tuhansia veneitä kuukaudessa.

Moottoriveneet yleisimpiä vesikulkuneuvoja

Moottoriveneet ovat suosituimpia kulkuneuvoja vesillä liikkumiseen. Kaikissa rekisteröidyissä veneissä moottoriveneet ovat vielä yleisimpiä, vuoden 2019 kesäkuun lopussa rekisterissä oli yhteensä 217 236 venettä ja näistä noin 90 prosenttia oli moottoriveneitä.  Veneiden pituus oli keskimäärin kuusi metriä ja yleisimpiä veneen nimiä olivat Maria, Helmi ja Bella.

Helsingin Uiva venenäyttely elokuussa esittelee veneuutuudet

Helsingin Uivassa venenäyttelyssä on esittelyssä yli 250 venettä jollasta jahtiin. Koko perheen veneilytapahtuma järjestetään Lauttasaaressa, HSK:n kerhosatamassa 15.–18.8.2019.