Oikein valitut aurinkolasit lisäävät veneilyturvallisuutta

Ajankohtaista

Oikein valitut aurinkolasit ovat paitsi mukavan huomaamattomat käytössä myös lisäävät kantajan turvallisuutta ja ylläpitävät hyvää terveyttä. Aurinkolasiostoksilla käyttötarkoitus ratkaisee. Halvin on harvoin paras, mutta korkea hintakaan ei takaa toimivuutta, jos ominaisuuksiltaan oikeanlaisen tuotteen valinnassa ei onnistuta. Vesillä kannattaa kiinnittää huomiota linssien oikeaan väriin ja polarisointiin.

Aurinkolasien tärkein tehtävä on silmään tulevan valon määrän vähentäminen ja häikäisyn estäminen. Käyttötarkoituksen on hyvä olla selvillä, jotta linssit voidaan valita tarkoituksenmukaisesti.Turvallisuusnäkökulma korostuu erityisesti autoillessa ja myös veneillessä, mutta kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota aurinkolasilinssien ominaisuuksiin myös muihin toimintoihin laseja hankittaessa.

– Ympäröivän maailman tulee lähtökohtaisesti näyttää samalta, oli silmillä aurinkolasit tai ei, muistuttaa Suomen Optisen Toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.

– Yksityiskohtien tarkka näkyminen ei ole itsestään selvää, jos silmään tulevan valon määrää vähennetään. Aurinkolasit, jotka tummentavat ympäröivää maailmaa ja vääristävät värisävyjä, voivat olla joissain tilanteissa todellinen turvallisuusriski.

Huomio linssien väriin ja polarisointiin

Tast on itsekin aktiivinen purjehtija ja tietää myös käytännön kokemuksesta, millaiset lasit vesillä tarvitaan.
– Aurinkolasien valinta on makukysymys, mutta vesillä liikkuessa kannattaa kiinnittää huomiota linssien väriin ja polarisointiin.

Meripihkan värinen linssi voimistaa kellertävien kohteiden näkymistä ja esimerkiksi merimerkit näkyvät laseilla hyvin. Osa veneilijöistä pitää myös punertavista linsseistä, joka suodattaa pois sumuisuutta aiheuttavaa sinistä valon aallonpituutta, jolloin saadaan tarkkuutta lisäävä vaikutelma. Linssien polarisointi taas estää vaakasuorilta pinnoilta heijastuvan valon pääsyn silmiin ja auttaa merenkävijää poistamalla vedenpinnan häiritsevimmän välkehdinnän.

– Polarisoiduilla linsseillä näkee tiettyyn rajaan asti myös veden alle, mikä on hyvä esimerkiksi luonnonsatamaan rantautuessa. Miinuspuolena polarisoidun linssin käyttäjällä on se, että koska myös nestekidenäyttöiset mittaristot hyödyntävät polarisaatiota, ei mittaristoa pysty välttämättä suoraan katsoen lukemaan kunnolla, vaan sitä joutuu katsomaan sivusta, Tast jatkaa.

Veneilijät suosivat usein kasvojen mukaan kaartuvia laseja, jotka suojaavat silmiä hyvin myös viimassa sekä tuulessa lentäviltä roskilta, ja pysyvät myös hyvin päässä vauhdikkaassakin veneilyssä.

Oikein valitut aurinkolasit parantavat näkösuoritusta

Aurinkolasien linssivalinnoilla voidaan siis manipuloida näkemistä ja käytännössä parantaa näkösuoritusta. Laadukkaat aurinkolasit ovat kuin silmälasilinssit. Hinnaltaan edullisten aurinkolasien tuotannossa ei ole mahdollista ottaa huomioon optiikkaan liittyviä vaatimuksia. ”Pahimmillaan huolimattomasti tuotettu, usein hinnaltaan edullinen aurinkolasilinssi voi aiheuttaa monenlaista epämukavuutta – päänsärkyä ja muita fyysisiä oireita sekä ympäröivän maailman vääristymistä”, Tast kuvailee. ”Aurinkolasien tulisi kuitenkin helpottaa käyttäjänsä oloa, eikä vaikeuttaa sitä”.

Silmien suojaaminen haitalliselta ultraviolettisäteilyltä on aurinkolasien tärkein terveyden ylläpitoon liittyvä tehtävä. EU:n alueella saa aurinkolaseina myydä vain ultraviolettisäteilyn estämisen takaavalla CE-merkinnällä varustettuja aurinkolaseja. Koska merkintä löytyy kaikkien hinta- ja laatuluokkien laseista, on se huono ostopäätöksen peruste tai laadun mittari. Yksinkertaisen UV-säteilyn eston lisäksi aurinkolaseissa voi olla pidemmälle vietyjä terveyttä edistäviä ja näkösuoritusta parantavia ominaisuuksia, joiden yksilöllisessä valinnassa osaa parhaiten avustaa asiantunteva optinen myyjä tai optikko.