Helmikuun venemessuilla tarinoita, tietoa ja opastusta

Ajankohtaista

Helsingin kansainväliset venemessut Vene 23 Båt -tarjoaa ohjelmaa viidessä ohjelmapisteessä. Messuilla kuullaan muun muassa upeita purjehdustarinoita maailman meriltä, tärkeää tietoa veneilystä ja opastusta veneiden kunnostukseen. Ohjelmaa on tarjolla veneilijöille, kalastajille, vesiharrastajille ja veneilystä kiinnostuneille. Venemessut on odotettu tapahtuma ja kohtaamispaikka, josta aloitetaan uuden veneilykauden suunnittelu. Vene 23 Båt -messut järjestetään 10. – 19.2.2023 Helsingin Messukeskuksessa.

Vene 23 Båt -tarjoaa ohjelmaa Purjehdussataman lavalla, Totalveneen Messissä, Venemestarin Telakalla sekä Aalto-alueella kalastuksen Tohatsu-lavalla ja altaalla. Tapahtuman ohjelma päivittyy verkkosivuille www.venemessut.fi tammikuun 2023 aikana.

Vene 20 Båt -messujen tunnelmia Helsingin Messukeskuksessa

Tunnelmia Vene 20 Båt -messuilta. Kuva: Heidi Koivunen.

Purjehdussatama: Purjehdus on osa elämää ja muita seikkailuja

Purjehdussatamassa kuullaan vuoden 2022 purjehdustarinoita, joita ovat kertomassa lauantaisin arktiseen Grönlantiin Bavaria 300 veneellä purjehtinut Kari ”Ruffe” Nurmi ja yksinpurjehtija Tapio Lehtinen, joka kertoo selviytymistarinansa Ocean Globe Race kilpailun aikana Asteria-veneen upottua nopeasti keskellä Intian Valtamerta. Yksinpurjehtija Ari ”Super Happy Sailor” Huusela kertoo, mitä Vendée Globe 2020 maailman ympäri yksinpurjehduskilpailun jälkeen on hänelle tapahtunut ja mitä lisäsaavutuksia projekti poiki.

Saamme kuulla myös näiden purjehtijoiden tulevista suunnitelmista. Messuille tulee Atlantin yli -televisio-ohjelman purjehtijoita. Maailman ympäri perheensä kanssa purjehtinut Tuomo Meretniemi kertoo uusista Sail For Good suunnitelmistaan. Venemessuilla naisten purjehtimisesta kertovat lauantaisin Ocean Ladies ja Blondit Purjehtii -blogin Katariina Lehtola. Ocean Ladies ovat naisistolla ylittäneet Atlantin jo useampaan kertaan Swan 44 Carissa purjeveneellä. Atlantin ylityksistä, joutumisesta miekkavalaiden hyökkäyksen kohteeksi ja muista seikkailuista kerrotaan kipparin Raija Alapeterin johdolla. Keskiviikkona 15.2. on Valtameripurjehtijoiden järjestämä iltapäivä, jonka juontaa Kari ”Ruffe” Nurmi. Torstaina 16.2. on Avomeripurjehtijoiden kilpapurjehdusilta, jonka juontaa Noora Westerlund.

”Two Rowing Finns” Marcus Mustelin ja Jolle Blässar soutivat Atlantin yli 41 päivässä Antigualle Atlantic Challenge -soutukilpailussa ja voittivat kisan. Soutavat suomalaiset tulevat kertomaan kisasta ja satelliittiyhteys otetaan myös Atlantin yli molempiin suuntiin yksin soutavaan Jari Saarioon.

Ympäristö ja vastuullisuus ovat esillä Purjehdussatamassa perjantaina 17.2. Silloin järjestään muun muassa Itämeren suojelu -paneeli ja jaetaan Suomen Messusäätiön 20 000 euron Pelasta Itämeri -palkinto. Venemessujen kumppani Pidä Saaristo Siistinä kertoo tärkeästä työstään ympäristön hyväksi muun muassa erikoisimmista roskista, joita on kerätty Siisti Biitsi -ohjelman aikana. Lisäksi he antavat vinkkejä veneenpohjan puhtaanapitoon ilman myrkkymaaleja. Minun mereni ry tuo Purjehdussatamaan suomalaisia julkkiksia ja eri vesilajien harrastajia, jotka tekevät työtä ja viestivät Itämeren puhtauden puolesta. Purjehdussataman juontaja on maajoukkuepurjehtija Noora Ruskola.

Totalveneen Messi: Uudet moottoriveneet ja veneilykohteet

Totalveneen Messi tarjoaa tietoa moottoriveneistä ja veneilykohteista. Ohjelmapisteessä Totalveneen ja Venemestarin päätoimittaja Jan Sjölund esittelee messujen mielenkiintoisimmat uutuusveneet ja esittelee yleisimmät moottorivenetyypit ja kertoo, millaiseen käyttötarkoitukseen ne sopivat parhaiten. Veneilykohteista esitellään muun muassa Viron pohjoisrannikon satamakohteita.

Venemestarin Telakka: huoltoa, korjauksia ja kunnostusta

Vene 23 Båt -messuilla jatketaan Windy 31 -moottoriveneen kunnostusta. Tänä vuonna tehdään uutta verhoilua, varusteasennuksia ja huoltotöitä. Telakalla tehdään myös hionta-, maalaus- ja kansitöitä Vator O’Day Day Sailer -purjeveneeseen. Messuilla kuullaan veneiden sähkötekniikasta ja -turvallisuudesta, vahinkovauriokorjauksista, telakoinnista ja huollosta, veneverhoilusta, keinotiikin asennuksesta ja törmäyslistojen uusimisesta. Aalto: suppailua, laitesukellusta ja snorkkelointia, kalastusohjelmaa ja veneilytietoa
 
Venemessuilla esitellään laitesukellusta. Messukävijät voivat kokeilla lajia sukellusaltaassa Sea Safetyn opastuksella. Ohjelma-altaalla esitellään myös snorkkelointia, jota voi myös itse kokeilla suppailun lisäksi. SUP Indoor SM -kisat järjestetään lauantaina 18.2. Rautio Sports ja Suomen SUP-liiton toimesta. Aalto-altaalla nähdään myös merenneitoja. Aalto-altaan ohjelmaa juontaa Aleksi Halen. Kalastusohjelmaa järjestetään tuttuun tapaan Aalto-alueella, jossa kuullaan kalastusoppaiden vinkkejä, tutustutaan kalastusvarusteisiin, veneisiin ja kisoihin. Isäntänä messuilla on tuttuun tapanaan Mikko ”Peltsi” Peltola.
 
Suomen Purjehdus ja Veneily ry tarjoaa Aalto-alueen lavalla mielenkiintoista ohjelmaa kaikille veneilijöille ja veneilystä kiinnostuneille. Messuilla kuullaan muun muassa Sailing Team Finlandin ja kilpapurjehtijoiden kuulumisia, saadaan tietoa veneseuratoiminnasta ja tuomista eduista, tutustutaan suosittuihin perheveneilykohteisiin ja saadaan veneilijän ympäristövinkkejä.

Suomen Purjehdus ja Veneilyn osastolla koko perhe voi tutustua veneilyyn hauskasti, turvallisesti ja toiminnallisesti. Lasten maailmassa perheen pienimmät pääsevät kokeilemaan optimistijollasimulaattoria, testaamaan taitojaan hengauskiikuissa, tutustumaan kilpaveneilyyn ja opettelemaan solmuja. SPV:n palvelupisteessä saa vinkkejä ja vastauksia esimerkiksi koulutukseen, katsastukseen ja seuratoimintaan liittyen. Tapahtuma-altaassa pääsee kokeilemaan purjehdusta radio-ohjattavilla veneillä.

Aloita veneily -aamupäivä ja Veneilyn alkeiskurssi johdattavat uuteen harrastukseen

Suomen Purjehdus ja Veneilyn kaksipäiväinen veneilyn alkeiskoulutus on lauantaina 11.2. ja sunnuntaina 12.2. klo 13-17. Kurssilla on esillä hyvä veneilytapa, vastuut ja asenteet, meriteiden turvalaitteet ja väylät, merikartan ja maisemanavigoinnin alkeet, turvallisuusvarusteet, hätämerkit ja -ilmoitukset, lähteminen ja rantautuminen, tärkeimmät solmut ja kiinnittyminen sekä vinkit harrastuksen aloittamiseen ja itselle sopivan veneen hankintaan. Kurssilla käytetään oppikirjana Veneilyn perusteet -kirjaa. Kurssin hinta on 100 euroa ja se sisältää messulipun molemmille päiville sekä Veneilyn perusteet -kirjan.
 
Aloita veneily -aamupäivä sunnuntaina 12.2. kello 10-12 tarjoaa perustiedot veneilyn aloittamiseen koulutus- ja veneenostovinkkeineen. Tilaisuuden asiantuntijoina toimivat Turun Pursiseuran toiminnanjohtaja Katja Rytkönen ja Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo. Aloita veneily -aamupäivän juontaa Suomen Purjehdus ja Veneilyn koulutus- ja viestintäasiantuntija Tuomas Finne. Aamupäivä antaa tietoa, miten aloittaa veneily, millaisia veneilytaitoja tarvitaan turvalliseen veneilyyn, millaisia varusteita tarvitaan, mitä hyötyä on seuraan liittymisestä ja mitä tulisi ottaa huomioon ensimmäisen veneen hankinnassa. Aamupäivä on veloitukseton, mutta edellyttää messulipun ostoa ja ennakkoon ilmoittautumista. Lisätietoja koulutuksista ja ilmoittautumiset www.venemessut.fi

Helsingin Messukeskus järjestää Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuman 

Vene 23 Båt Helsingin kansainväliset venemessut 10.–19.2.2023 Helsingin Messukeskuksessa Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta. Vene 23 Båt -messut on avoinna pe 10.2. klo 11-19, la-su 11.–12.2. klo 10-18, ma-pe 13.–17.2. klo 11-19 ja la-su 18.–19.2. klo 10-18. Lippuja voi ostaa messuille ennakkoon edullisemmin shop.messukeskus.com