Suomalainen Oceanvolt sai arvostetun DAME-teknologiapalkinnon

Ajankohtaista

DAME Awards 2023 Oceanvolt ServoProp

Suomalainen Oceanvolt on palkittu venealan arvostetulla DAME Design Awards -palkinnolla. Oceanvoltin uusi sähkömoottori-vetolaite HighPower ServoProp 25 palkittiin omassa Propulsion & Dynamics kategoriassaan ja se voitti samalla koko vuoden 2023 DAME Design Awardsin. 

Oceanvolt HighPower ServoProp 25 eli lyhyemmin HPSP 25 sähkömoottorilla varustettu purjevenevetolaite, joka toimii myös tehokkaana hydrogeneraattorina eli lataa veneen akkuja purjehduksen aikana.  HPSP 25:n mimellisteho on 25 kilowattia, mutta matalilta kierroksilta alkavan vahvan väännön ansiosta se vastaa 75-hevosvoimaista perinteistä dieseliä. 

Oceanvoltin osasto METSTRADE-tapahtumassa Amsterdamissa

DAME-tuomariston mukaan HPSP on esimerkillinen, erinomaisesti ajateltu ja suunniteltu purjevenevetolaite, joka tarjoaa luotettavan ja erittäin hiljaisen vaihtoehdon veneiden sähköistämiseksi. Oceanvoltin vetolaitteen onnistuneiksi ominaisuuksiksi mainittiin myös tehokkuden maksimoiva säätöpotkuri, asennus- ja huoltoaikojen minimointi sekä turvallinen 48 voltin jännite.  

HPS:n erikoisuus ovat 360 astetta kääntyvät lavat, jolloin vetolaitteesta saadaan paras teho sekä moottoria käytettäessä että akkuja ladattaessa. Maksimilatausteho on viisi kilowattia, joka saadaan kymmenen solmun purjehdusnopeudessa, mutta jo kuuden solmun nopeudessa hydrogeneraattori tuottaa kilowatin lataustehon. 

Ilman akkuja moottorin ja vetolaitteen nestejäähdytteinen yhdistelmä painaa 190 kiloa. Kone soveltuu jopa 70-jalkaisiin aluksiin. Uusi sähkömoottori tullaan näkemään mm. tanskalaisen X-Yachtsin uudessa XC 47 -veneessä. 

Lue lisää: