Mercury Marine esittelee 1st Maten

Ajankohtaista

Mercury Marine esittelee Düsseldorfin venenäyttelyssä 1st Maten, veneilyalan ensimmäisen moottoriin integroidun veneestä putoamisesta ilmoittavan ja etäisyyteen perustuvan varkaudenestojärjestelmän. Suomessa järjestelmä ensiesitellään Vene 20 Båt -näyttelyssä 7.–16.2.2020

Mercuryn ja Quicksilverin 1st Mate on maailman ensimmäinen moottoriin integroitu veneestä putoamisesta ilmoittava ja etäisyyteen perustuva varkaudenestojärjestelmä. Jopa 8 henkilön käytettävissä olevien huolella suunniteltujen lähettimien avulla 1st Mate sammuttaa moottorin tai antaa äänimerkin henkilön pudotessa veneestä ja lähettää valinnaisesti ilmoituksen hätätilayhteydelle. Jos tunnistin ei ole määritetyllä alueella, järjestelmä estää moottorin käytön tai asettaa sen suojatilaan. Kaikki nämä toiminnot vastaavat veneilijöiden tärkeimpään tarpeeseen, turvallisuuteen.

1st Mate on älykäs järjestelmä, johon sisältyy keskitin, lähetinsarja sekä mobiilisovellus, jotka integroidaan veneen moottorijärjestelmään pelastus- ja turvallisuusominaisuuksien tarjoamiseksi ja omaisuuden suojaamiseksi. Sen kolme pääominaisuutta ovat veneestä putoamisen valvonta ja -varoitusjärjestelmä, hätäpuheluiden soittaminen ja veneen ja/tai sen moottorin tai moottorien varkaudenesto.

Tämän tuotteen kolme pääominaisuutta toimivat seuraavasti:

Veneestä putoamisen valvonta ja -varoitusjärjestelmä

Järjestelmä suojaa veneen kapteenia ja matkustajia (seitsemään matkustajaan saakka).

Jos järjestelmä havaitsee kapteenin pudonneen veneestä, laite lähettää hälytyksiä järjestelmään, sovellukseen ja matkustajien puettaviin laitteisiin. Järjestelmä sammuttaa moottorit ja lähettää erityisohjeita matkustajien matkapuhelimiin sovelluksen kautta. Ohjeet opastavat matkustajia vaiheittain käynnistämään moottorit ja ohjaamaan venettä turvallisesti takaisin kohtaan, jossa ohjaaja putosi veneestä.

Jos matkustaja putoaa veneestä, järjestelmä lähettää myös hälytyksiä kapteenille ja muille matkustajille. Kapteeni saa opasteena ohjaussuuntia veneen ohjaamiseksi takaisin kohtaan, jossa matkustaja putosi veneestä.

Hätäviestit

Jos veneen kapteeni ajaa yksinään ja järjestelmä havaitsee kapteenin pudonneen veneestä, se lähettää hätäviestin kapteenin sovellukseen syöttämien hätäyhteystietojen luettelon henkilöille. Hätäviesti sisältää GPS-sijainnin sekä veneestä putoamisen ajan ja päiväyksen. Tämä toiminto on hyödyllinen myös tapauksissa, joissa kapteeni ei aja yksinään ja putoaa veneestä, mutta matkustajat eivät mistä tahansa syystä kykene ohjaamaan venettä takaisin putoamiskohtaan tai eivät kykene vetämään kapteenia takaisin veneeseen.

Varkaudenesto

Jotkin järjestelmän varkaudenesto-ominaisuudet vaihtelevat veneen moottoritekniikasta riippuen. Kaikissa tapauksissa järjestelmä tarjoaa moottorinlukitustoiminnot. Mercuryn SmartCraft -teknologialla varustettuja Mercury-moottoreita käyttävissä veneissä järjestelmä edellyttää paitsi lukituksen avauskomennon kapteenin sovelluksesta tai puettavasta laitteesta moottorien käyttöön, se edellyttää myös veneestä irrotettujen moottorien käynnistämiseksi ”sopeuttamisen” järjestelmän kanssa.