Led-soihtu korvaa hätäraketit

Ajankohtaista

Huviveneiden katsastussäännöt muuttuvat huomattavasti veneilykaudelle 2017. Merkittävin muutos on pyroteknisten hätärakettien ja -soihtujen poistuminen katsastusvaatimuksista. Ne voi korvata jatkossa elektronisilla välineillä, kuten led-soihduilla, matkapuhelimilla ja VHF-DSC-radiolla.

Vuodesta 2017 alkaen missään huviveneiden katsastusluokassa ei enää vaadita hätäraketteja tai -soihtuja, mutta ne ovat edelleen suosituksia avomeri- ja rannikkoluokissa. Jatkossa tärkeimmät hätäilmoitusvälineet ovat DSC-toiminnolla varustettua meri-VHF -puhelin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin sekä elektroninen käsisoihtu eli led-soihtu. 

Pakollista led-soihdun hankinta ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi katsastusvaatimusten saaristoluokassa vaihtoehtoina ovat kiinteästi asennettu DSC-toiminnolla varustettu VHF-puhelin ja led-soihtu tai kaksi punasoihtua ja kaksi laskuvarjorakettia tai neljä punasoihtua tai kaksi punasoihtua ja yksi led-soihtu. 

Pyrotekniikan – käsisoihtujen ja laskuvarjorakettien – poistuminen veneistä vähentää kuitenkin polttavan ruudin ja räjähteiden aiheuttamia riskejä. Samalla veneilijöiden kustannukset vähenevät, kun säännöllisesti uusittavien rakettien ja soihtujen sijaan veneeseen voi hankkia pitkäikäisen led-soihdun. 

Led-soihdun etu on myös pitkä toimiinta-aika. Kun perinteinen, hädässä olevan paikannusapuna käytettävä hätäsoihtu palaa noin minuutin, led-soihtu välkkyy 5–6 tuntia.

Soihdun oltava veneilykäyttöön tarkoitettu

Hyväksyntämenettelyä led-soihduilla ei ole, mutta niiden pitää olla varta vasten veneilykäyttöön tarkoitettuja. Nico Kavaleff John Nurminen Marinelta kertoo, että vaihtoehtoja on markkinoilla tällä hetkellä kaksi: Odeo Flare Mk3 ja rescueME EDF1.  

Kavaleffin mukaan molemmat led-soihdut toimivat erinomaisesti perinteisten pyroteknisten soihtujen korvikkeina. Merkittävä ero on se, että Odeo toimii tavallisilla AA-paristoilla tai AA-koon akuilla, EDF1 varsin arvokkaalla, mutta pitkäikäisellä akulla. 

”Tieliikenteeseen tarkoitetut muutaman kympin led-soihdt on tarkoitettu kuivalla kelille ja ne pitävät veden vain sisäpuolella”, Kavaleff sanoo. 

Avomeriluokassa mukana on oltava myös kaksi oranssisavua. Savujen hyöty on katsottu olennaiseksi ulkoisilla merialueilla, joilla niiden havaitseminen on helppoa ja paloaika on pitkä.

Hätäilmoitusvälineet 2017

  • Avomeriluokka (luokka 1): kiinteästi asennettu DSC-toiminnolla varustettu VHF-radiopuhelin, EPIRB-hätälähetin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin, led-soihtu sekä kaksi oranssisavua. 
  • Rannikkoluokka (luokka 2): kiinteästi asennettu DSC-toiminnolla varustettu VHF-radiopuhelin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin sekä led-soihtu. Suositellaan: EPIRB-hätälähetin, laskuvarjoraketit ja savut.
  • Saaristoluokka (luokka 3): säänkestävästi suojattu matkapuhelin ja led-soihtu. Ulkosaaristossa veneileville suositellaan lisäksi DSC-toiminnolla varustettua VHF-radiopuhelinta.
  • Suojaiset vesialueet (sisävedet, luokka 4):  ei pakollisia hätäilmoitusvälineitä. Suositellaan säänkestävästi suojattua matkapuhelinta ja led-soihtua.  

 

Huviveneiden turvallisuuskatsastustoiminta on Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsenseurojen harjoittamaa vapaaehtoista veneilyturvallisuustoimintaa. Katsastuksella pyritään varmistamaan, että vene on rakenteiltaan ja varusteiltaan sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan turvallisesti käyttää niillä vesialueilla ja niissä olosuhteissa, joihin se on tarkoitettu.

Seurojen katsastusjärjestelmään kuuluu vuosikatsastus sekä viiden vuoden välein tehtävä runkokatsastus. 

Lisätietoja: