Kymmenmetrisessä matkaveneessä on tilaa yöpyä

Ajankohtaista

Aquador 35 AQ

Vaikka päiväretkeily pienemmillä veneillä on saariston retkisatamien liikenteestä päätellen yleistynyt, on myös matkaveneilyllä vankka harrastajakunta. Viime vuonna venelomailuun sopivia, 9–12 metriä pitkiä uusia veneitä rekisteröitiin Suomessa alle sata. 

Kuopiolaisen Bella Boatsin uusi lippulaiva, kymmenmetrinen Aquador 35 AQ on suunniteltu useamman päivän mukaville matkoille Itämeren rannikoilla, saaristossa tai sisämaan suurilla järvialueilla. 

”Ison Aquadorin ostaa yli 50-vuotias kokenut veneilijä, joilla on ollut jo aiemmin Nimbuksen ja Targan tyyppisiä isoja laatuveneitä. Vaihtaakseen venettä he vaativat paljon”, Bella-veneet Oy:n toimitusjohtaja Raimo Sonninen sanoo..

Sonninen kuvaa Aquadoria venemaailman Range Roveriksi. Vene sopii pidemmällekin reissulle, siinä yöpyy mukavasti kaksi pariskuntaa ja illallispöytään mahtuu kahdeksan hengen seurue. ”Neljä henkeä tekee Aquadorilla luksusmatkaa”, Sonninen sanoo. 

Luksusratkaisuihin kuuluvat sähköisesti kokonaan avautuva katto ja kaksoiskaareva, yli kaksi metriä leveä lämmitetty tuulilasi. ”Olemme hakeneet samaa ilmavuutta kuin rakentamisessa. Uskomme ihmisten odottavan lisää tällaista tulevaisuuden veneiltä”, Sonninen sanoo. 

Sonninen arvelee vain joka viidennen Aquador 35 AQ:n jäävän Suomeen – veneen ensiesittelykin tapahtui tammikuussa Düsseldorfin venemessuilla. Toinen viidennes menee Norjaan, mutta Bellan merkittävin vientimaa on Ruotsi peräti 45 prosentin osuudella veneistä. 

”Ruotsissa on vahva veneilykulttuuri ja paljon pääomia”, Sonninen toteaa. 

Sekä suomalaisten veneilyharrastuksen että vahvan viennin ansiosta venetuotanto ei ole karannut halpatuotantomaihin – tosin kuin läntisissä naapurimaissa on tapahtunut – vaan kotimaassa on merkittävää teollisuutta. Venealan keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo korostaa, että suomalainen tuotekehitys on pystynyt vastaamaan monenlaisten veneilijöiden tarpeisiin ja toimiala on kansantalouden kannalta hyvä oppilas. 

”Koko suomalaisen venetuotannon arvosta viennin osuus on peräti 70 prosenttia”, Pajusalo muistuttaa. 

Tutustu muihin 9–15-metrisiin matkaveneisiin.