Kanavat voivat aueta liikenteelle jo huhtikuun lopussa

Ajankohtaista

Väylävirasto avaa sisävesien matalaväyläkanavat liikenteelle 29.4.–20.5.2022 välisenä aikana. Veneilijöiden on syytä olla kauden alussa erityisen varovaisia, sillä esimerkiksi väyläviitat ovat saattaneet siirtyä tai rikkoutua talven aikana. 

Vaajakosken sulku Keiteleen kanava vene menossa sulkuun

”On mahdollista, että kaikki merimerkit eivät ole kohdallaan matalaväyläkanavien avautuessa. Talven aikana varsinkin viitat monesti siirtyvät, rikkoutuvat tai häviävät kokonaan. Korjaukset tehdään viimeistään juhannukseen mennessä”, kertoo sisävesiväyläyksikön päällikkö Tero Sikiö Väylävirastosta.

Kuluneena talvena on ollut pitkiä pakkasjaksoja, mikä on aiheuttanut kanavien rakenteiden normaalia suurempaa jäätymistä. Siksi toukokuussa saattaa olla tilanne, jossa järvenselät olisivat jo sulana mutta kanavan rakenteisiin muodostunut jää estää sulun käyttämisen. Tästä johtuen voi joillakin suluilla avaaminen viivästyä. Viivästyksistä ilmoitetaan Väyläviraston verkkosivuilla.

Kannattaa huomata, että Vääksyn ja Kalkkisten kanava avataan jääolosuhteiden salliessa viikkoa normaalia aiemmin. Lempäälän kanavalla puolestaan on toukokuun ajan vesiliikenteen rajoituksia juoksutuksista johtuen.

Itsepalvelukanavat ovat auki toukokokuussa  kello 7–21 ja kesäkuusta elokuuhun kello 7–24. Palvelukanavat ovat auki toukokuussa kello 9–21  ja kesäkuusta elokuuhun kello 9–23. Tarkemmat aukioloajat kanavakohtaisesti löytyvät väyläviraston sivuilta osoitteesta https://vayla.fi/vaylista/vesivaylat/kanavat/aukioloajat

Kanavien avaamisaikataulu keväällä 2022

29.4.2022 klo 9.00 Vääksy, Kalkkinen

6.5.2022 klo 9.00 Kokemäenjoen vesistö (Lempäälä, Valkeakoski, Murole, Herraskoski)

13.5.2022 klo 9.00

Keiteleen kanava (Vaajakoski, Kuhankoski, Kuusaa, Kapeenkoski, Paatela)
Rautalammin reitti (Kerkonkoski, Kiesimä, Neituri, Kolu)
Iisalmen reitti ja museokanavat (Nerkoo, Ahkiolahti, Kuivataipale, Saarikoski)
Heinäveden reitti (Pilppa, Vihovuonne, Kerma, Karvio)
Pielisjoen reitti (Joensuu, Kaltimo, Kuurna)

20.5.2022 klo 9.00:

Heinäveden/Juojärven reitti (Varistaival, Taivallahti)
Tahkon reitti (Karjalankoski, Juankoski, Lastukoski)

Kanavien ja siltojen aukioloajat Väyläviraston verkkosivulla >>