Eihän veneesi kellu passiivirekisterissä?

Ajankohtaista

Oman veneen rekisteritiedot kannattaa pitää ajan tasalla

Rekisteröimätöntä venettä ei saa käyttää vesiliikenteessä. Jos oman veneen rekisteröinnistä tai tietojen päivittämisestä on kulunut jo vuosia, kannattaa varmistaa, ettei vene ole joutunut ns. passiivirekisteriin.

Vesikulkuneuvojen rekisteröintiä koskevaa lakia uudistettiin vuonna 2007. Tällöin veneen omistajien tuli päivittää veneen tiedot eli käytännössä rekisteröidä veneensä uudelleen. Jos veneen tietoja ei päivitetty kolmen vuoden siirtymäajan aikana, sen tiedot poistettiin rekisteristä. Käytännössä maistraatti siirsi tiedot ns. passiivirekisteriin. Trafille siirtyivät vesikulkuneuvot, jotka olivat maistraatin aktiivisessa rekisterissä 1.8.2014.

”Yhä käytössä, mutta passiivirekisterissä olevat veneet kannattaakin ehdottomasti rekisteröidä nyt, niin selviää kaikista helpoimmalla”, vinkkaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen: ”Tällä hetkellä pystymme helposti tarkistamaan myös passiivirekisterissä olevat veneet ja niiden tiedot, joten veneen saa helposti takaisin aktiivikäyttöön.”

”Uuden veneilykauden alkaessa haluamme myös muistuttaa kaikkia veneilijöitä siitä, että rekisteröimätöntä venettä ei saa käyttää vesiliikenteessä”, jatkaa Räisänen.

Oman veneen tiedot voi tarkastaa helposti netistä

Trafin oma asiointi -palvelussa voi helposti tarkistaa, onko oma vene rekisterissä.

Jos vene ei näy omistuksessasi, vaikka pitäisi, tulee vene rekisteröidä uudelleen. Rekisteröinti kannattaa tehdä nyt, sillä on mahdollista, että jatkossa veneen ja omistajien tietoja ei voi enää tarkistaa vanhasta passiivirekisteristä. Tällöin rekisteristä poistuneita veneitä käsitellään kuten muitakin ensimmäistä kertaa rekisteriin ilmoitettavia veneitä.

”Nyt näyttää siltä, että pahimmassa tapauksessa vanha passiivirekisteri joudutaan ajamaan alas, mikä olisi ikävää niiden veneilijöiden kannalta, jotka joskus myöhemmin tulevaisuudessa haluaisivat ottaa vanhan veneensä jälleen käyttöön. Tutkimme parhaillaan myös muita vaihtoehtoja rekisterin alasajon sijaan ja kerromme  asioiden etenemisestä sitä mukaa, kun asiat varmistuvat”, kertoo Räisänen.

Tuttu rekkari, asennetut moottoritehot ja omistushistoria – kolme syytä, miksi vene kannattaa siirtää pois passiivirekisteristä

Kun rekisteröit passiivirekisteriin siirtyneen veneesi vanhan rekisterin ollessa käytettävissä:

voit säilyttää vanhan rekisteritunnuksesi
voit säilyttää jo asennetun moottoritehosi, vaikka se poikkeaisi valmistajan suosituksesta
omistushistorian selvittäminen onnistuu tarvittaessa ilman suurempia selvityksiä

Lisätietoja: venerekisteri