Puuveneveistäjiltä uusi tyyppivene

Ajankohtaista

Puuveneveistäjät ry:n uuden venemallin kehitystyö etenee. Puuveneveistäjien jäsenillä on oikeus jatkossa rakentaa, markkinoida ja myydä reilun kuuden metrin mittaista, kevytkulkuiseksi suunniteltua pulpettivenettä. 

Puuveneveistäjät uusi tyyppivene havainnekuva

Veneen on suunnitellut Jarmo Häkkinen ja malli on suunniteltu puoliliukuvaksi ja kevyesti kulkevaksi soveltuen erinomaisesti myös sähkömoottorilla varustettavaksi. Kohtuullinen paino yhdistettynä kapeaan ja pitkään runkoon takaa sulavan kulun suunnitellulle nopeusalueelle, 5-12 solmua. Vene edustaa suositussa pulpettiveneluokassa uudenlaista ajattelua, jossa ekologisuus, mukavuus ja maltillisen vauhdin tuoma rauhallinen kulku on tervetullutta vastapainoa suuritehoisille, polttoainenälkäisille syvillä V-pohjilla varustetuille veneille.

Puuveneveistäjät ry on  saanut veneen suunnitteluun ja prototyypin valmistamiseen apurahat Museovirastolta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Suunnittelussa ja rakentamisessa pyritään hyödyntämään kaikki modernin teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Ensimmäisen veneen limisaumainen laudoitus rakennetaan massiivimahongista, pohjastaan vene on levyrakenteinen ja kaaritus leikataan tietokoneohjatusti vanerista. Rakenteessa yhdistyy modernin rakenteen huolettomuus perinteiseen, näyttävään, lakattuun limisaumakylkeen. 

Ensimmäisen veneen rakentajat on valittu yhdistyksen jäsenilleen järjestämän tarjouskilpailun perusteella. Prototyyppi rakennetaan kahden veistämön yhteistyönä, vastaavana veistämönä Norboats Ky, alihankkijanaan Nordic Craft. Sopimuksen mukaisesti vene valmistuu vuoden loppuun mennessä ja se tulee olemaan esillä Vene 2023 Båt  -messuilla Puuveneveistäjät ry:n osastolla. ​

Puuveneveistäjien uusi tyyppivene

  • Pituus 6,42 m
  • Leveys 1,85 m
  • Vesilinja 6,0 m
  • Rungon paino n. 350 kg
  • Uppouma 876 kg
  • CE-luokka C
  • Maksimiteho 20 hv 

 

Puuveneveistäjät ry on vuonna 1991 perustettu ammattiveistäjien yhdistys, jonka tavoitteena on edistää veneenveiston harjoittamisen yleisiä ja yhteisiä edellytyksiä. Koulutuksen ja jäsentapaamisten lisäksi yhdistys julkaisee VeneenVeistäjä-lehteä ja tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden näkyvyyteen yhteisosastolla Helsingin Vene-Båt -messuilla.