E3-Marin – kaikki saman katon alla

Ajankohtaista

E3-Marin on perheyritys, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Itä-Uudellamaalla Porvoon Kuninkaanportin liikealueella, pari kilometriä kaupungin keskustasta. Yrityksellä on monipuolinen vene-, moottori- ja varustevalikoima, kaikki olennainen mitä veneilijä tarvitsee.

Yrityksen perusti vuonna 1990 Stefan Henriksson ja sen nykyiset pääomistajat ovat hänen poikansa Sebastian ja Lukas. Stefanin veli Micke Henriksson hoitaa yrityksessä Sebastianin kanssa markkinointia, myyntiä ja hallintoa. Sebastian on yrityksen toimitusjohtaja ja Lukas keskittyy lähinnä yrityksen korjaamopuoleen.

Yritys on saanut nimensä entisestä valtatiestä E3, jonka varrella se sijaitsi Gammelbyssä Pernajan suunnalla. Siihen aikaan puutarhatarvikkeet ja –koneet muodostivat liikkeen tärkeimmän tuoteryhmän. Näkyypä kaupassa vielä muutama mönkijä, mutta veneet ja niihin liittyvät varusteet ovat olleet selkeästi pääosassa vuodesta 1995 alkaen.

Micke Henriksson E3-Marin– Olemme lähinnä paikallinen toimija, mutta asiakkaamme tulevat myös laajemmin pääkaupunkiseudulta, Micke Henriksson kertoo. Porvoon saaristo on suuri ja osaksi tiheästikin asutettu. Tämä seutu on myös varsin vauras. Kesäasukkaat tulevat etenkin Helsingin suunnalta ja kaikki he tarvitsevat sekä veneen että varusteet siihen. Suuri osa yrityksen liikevaihdosta syntyykin pääkaupunkiseudun asukkaiden uusvenehankinnoista.

Kuninkaanporttiin suunniteltiin nelisen vuotta sitten suurta hypermarkettia, jonka toteutuksen kuitenkin Ympäristöministeriö teilasi. – Me emme kaipaa marketteja ja niissä samoilevia ihmisvirtoja, Micke toteaa. Veneen hankinta ei ole heräteostos vaan sitä harkitaan perusteellisesti. Olemme venealan erikoismyymälä, joten meiltä veneen saa kätevästi ja vaivatta.

Laaja valikoima

E3-Marinella on 1200 neliön venehalli keskellä Kuninkaanportin kauppa-aluetta ja lisäksi pihalla on runsaasti tilaa vaihtoveneille. Niitä yritys vastaanottaa ja myy noin 50-60 veneen vuosivauhtia. Hallissa on myös tilava korjaamo-osasto. Yritys on toimitiloissaan vuokralla. – Investoimme mieluummin tilojen toimivuuteen ja viihtyvyyteen ja sitä myötä hyvään palvelutasoon, kuin rakennuksien ostamiseen, Micke Henriksson toteaa. Talvisäilytystä varten meillä on erillinen vuokrahalli.

Yrityksen myyntihallissa on esillä laaja valikoima venemerkkejä. – Mikäli haluat 3–10 –metrisen veneen saat sen meiltä saman katon alta, Henriksson sanoo. Joko pienen Terhin tai satatonnia maksavan Aquadorin tai Askeladdenin.

– Bustereita myymme hyvin ja kappalemääräisesti eniten, mutta euromääräisesti Kuopion veneet eli Bellat ja Flipperit tuovat suurimman liikevaihdon. Viime vuosina Flipperin daycruiserit ovat menneet erittäin hyvin kaupaksi.

– Pienvenepuolella Rönnqvist-veneet ovat meille tärkeitä, Micke jatkaa. Tällä erinomaisella saaristoveneellä ei ole suoria kilpailijoita ja meidän myyntialueemme on valmistajan myötämielisyyden ansiosta suuri. Hoidamme myös venemerkin markkinoinnin venemessuilla.

E3-Marinilla on myös omaa tuontia, sillä yritys edustaa Suomessa norjalaista Askeladden-brändiä ja on näiden veneiden ainoa jälleenmyyjä.

Moottoripuolella Mercury-myynti on ollut suurta, liikevaihdollisesti lähes yhtä suuri kuin venemyynti. Viime aikoina myös Yamaha on Buster-veneiden myötä tullut mukaan kuvioihin ja erikokoisia perämoottoreita kaupassa näkyy useita.

Vakaa myynti

E3-Marinin liikevaihto on noin 4,5 milj. euroa ja yrityksellä on kuusi vakinaista työntekijää. – Myyntimme on useita vuosia pysynyt samalla tasolla, Micke Henriksson toteaa. Emme ole kärsineet suurista suhdannevaihteluista, vaan myyntikäyrämme on pysynyt suorana. Uskon että olemme onnistuneet hyvin viimeisten neljän vuoden aikana verrattuna venealaan yleisesti.

– Markkinoinnissa pyrimme aina löytämään uusia ratkaisuja ja teemme asioita omalla tavallamme, Henriksson jatkaa. Olemme esimerkiksi kahden viimeisen vuoden aikana toimitiloissamme järjestäneet Porvoon Venemessut, jonka asiakkaat ovat ottaneet omakseen. Se on viihtyisä ja epämuodollinen tapahtuma. Grillaamme makkaraa ja tarjoamme kahvia eikä vieraiden selän takana koko ajan ole myyjää kysymässä ”miten voisin palvella”. Parhaimmillaan meillä on ollut 1000 kävijää viikonlopun näyttelyssä.

E3-Marin

Myös talvisäilytystä

Yrityksellä on vuosittain noin 100 venettä talvisäilytyksessä, mutta Henrikssonin mukaan tätä toimintaa ei ole tarkoitus laajentaa. Talvisäilytystä tarjotaan pääosin omille veneasiakkaille. Talvihuoltoa ja korjauksia tehdään omassa verstaassa, mutta sesonkiaikana esimerkiksi pohjanmaalaukseen ja lasikuitukorjauksiin valjastetaan myös paikallisia alihankkijoita.

– Potentiaalia tällä saralla olisi varmasti, mutta asetamme pääpainon uusien veneiden ja moottorien myyntiin, Micke Henriksson sanoo. Muuten kevätsesongista saattaisi tulla liian kiireinen. Haluamme kaikessa toiminnassamme ylläpitää tiettyä laatua asiakkaan suuntaan.

 

Tämä artikkeli on lyhennelmä alkuperäisestä Finnboat News -lehden 2/2016 artikkelista. Alkuperäinen teksti ja kuvat: Kari Wilén.