Kuntokartoitus veneen meriturvallisuuden ja yleisen kunnon tarkistamiseen

Ajankohtaista

Finnboatin uusi palvelukokonaisuus, kuntokartoitus, tuo kaikille veneenomistajille mahdollisuuden veneen meriturvallisuuden ja yleisen kunnon tarkistamiseen

Suomessa on nykyisin yli 800 000 vesikulkuneuvoa. Näistä veneistä noin 160 000 on rekisterivelvollisuuden alaisia eli vähintään 20 hv koneella varustettuja tai vähintään 5,5 m pitkiä. Venekerhoihin kuuluu noin 23 000 venettä. Kerhoihin kuuluvat veneet katsastetaan vuosittain, mutta valtava määrä veneitä jää tämän mahdollisuuden ulkopuolelle. Huonokuntoinen vene on vaaraksi paitsi sen käyttäjälle, myös veneelle itselleen.

Parisen vuotta valmisteltu Kuntokartoitus-ohjelma käynnistyi tammikuussa 2014 Kartoittajien koulutuksella. Venealan Telakka- ja korjaamoyhdistyksen johdolla aloitettu projekti on kehitetty yhdessä VTT:n veneasiantuntijoiden kanssa. Kuntokartoittajina voivat toimia Finnboatin jäsenyritysten korjaustoiminnassa mukana olevat asentajat tai muut asiantuntijat, joilla on vähintään kolmen vuoden kokemus alalta.


Joni Leeve Leevene Oy:stä on Finnboat ry:n hyväksytty kuntokartoittaja.

Kuntokartoittajat käyvät läpi kurssin, jossa veneen läpikäytävät osat ja varusteet käsitellään. Kuntokartoitus on tarkan määrämuotoinen ja sen apuna on Finnboatin kehittämä nettipohjainen kuntokartoitussofta, josta asiakas myös suoraan saa Kuntokartoitusraportin.

Järjestelmä sisältää veneen rungon sekä eräiden turvallisuuteen olennaisesti vaikuttavien kokonaisuuksien kartoittamisen vuosittain. Näitä oleellisia, läpikäytäviä kokonaisuuksia ovat mm. rungon ja rakenteiden tarkistus (säilytyspukki, pohja, kyljet, peräsin, sinkit, köli, kölisaumat), kannen kunto ja tiiveys (kansi, heloitus, vanttiruuvit, kiinnityspisteet, luukut ja ikkunat), läpiviennit (raakaveden otto, pesuveden poisto), asennukset (kaidetolpat, vaijerit, kahvat, ohjaus, koneasennus, kaasuasennus, liesi, lämmityslaite, kölipultit), lain vaatimat varusteet ja muut varusteet. Tarvittaessa Kuntokartoittajat voivat konsultoida myös muita asiantuntijoita esimerkiksi moottoriin liittyvissä kysymyksissä.

Kuntokartoitus kestää veneen koosta riippuen n. 0,5 – 2 tuntia ja se tehdään lähtökohtaisesti silloin, kun vene on muutenkin ylhäällä korjausta tai talvitelakointia varten.

Kuntokartoitus soveltuu hyvin mm. myynti- ja ostotilanteeseen ja mikäli omistaja teettää kartoituksen vuosittain, myöntävät käytännössä kaikki vakuutusyhtiöt veneelle saman alennuksen kuin seuroissa katsastetuille veneillekin.

Kuntokartoittajien kartoitusoikeus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Sitä jatketaan, mikäli kartoittaja on osallistunut vähintään kerran vuodessa jatkokoulutukseen, jossa käydään läpi uusia korjaustekniikoita, aiheeseen liittyvien tuoteryhmien kehitystä ja jaetaan kokemuksia edellisen kauden kartoituksista.

Hyväksytyt Kuntokartoittajat yhteystietoineen löytyvät osoitteesta http://www.suomiveneilee.fi/kuntokartoittajat