De finska båtarnas popularitet bara fortsätter att öka – fördubbling på tre år

Ajankohtaista

Finska båtar presenteras på Allt för Sjön mässan

På Allt för sjön premiärvisas ytterligare 10 nya finska båtar

Båtimporten från Finland har fördubblats på några år. 2017 importerades närmare 5000 båtar till Sverige från Finland till ett värde för drygt 650 miljoner kronor. För tre år sedan var siffran 3000 båtar värda knappt 300 miljoner. Samtidigt exporterade Sverige sammanlagt 91 båtar till Finland.

Finska Båtbranschens Centralförbund Finnboat och dess medlemsföretag presenterar nu 10 nya finska båtar på mässan Allt för sjön-utställningen 3 – 11 mars i Stockholm.

Några båtprofiler med anknytning till den finska båtindustrin försöker här ge en förklaring till de finländska båtarnas popularitet i Sverige?

”Den viktigaste orsaken till den finska båtarnas popularitet finns i Sverige. Sveriges båtkultur är mycket stark och det finns även mycket kapital i landet”, säger Bella Boats verkställande direktör Raimo Sonninen, som tillverkar Bella-, Falcon-, Flipper- och Aquador-båtar. 

”Det finska båtindustrin har satsat långsiktigt på export och utvecklat båtar för den nordiska publiken”, påpekar Jarkko Pajusalo, vd för Båtbranschens Centralförbund Finnboat.

Ett exempel på detta är Bellas flaggskepp Aquador 35 AQ, som konstruerades i samarbete med de lokala båthandlarna som kände väl de svenska båtägarna. Buster har för sin del skräddarsytt Phantom Cabin, den nya hyttbåten i lyxklass, för användning i den svenska skärgården.

Antalsmässigt är de flesta finska båtar som hamnar i Sverige hållbara, omkring fem meter långa aluminiumbåtar med utombordare. Deras marknadsandel fortsätter att växa i såväl Finland som i Sverige och Norge. Utvecklingen av denna båtklass går allt fortare. Förutom Buster, Silver och Faster som tillverkat aluminiumbåtar i årtionden har nu också bl.a. Finnmaster Husky, Yamarin Cross samt allra senast AMT och Bella Falcon kommit ut på marknaden.

”Finsk båtindustri och finska båtar har ett mycket gott rykte i Sverige bland annat gällande kvalitet och design. Styrpulpetbåtar med skrov av aluminium i storleksklassen 5–7 meter är det stor efterfrågan på och efterfrågan ökar hela tiden. Vi märker också att det är stor efterfrågan på mindre, lite enklare båtar på 4–5 meter”, berättar Per Åbrandt från Terhitec Oy som säljer Silver-, Faster- ja Terhi-båtar i Sverige.

”Finska båtar har en stark tradition in Sverige. Det beror förmodligen på att finska båtar ofta är anpassade till samma förhållanden som vi har i Sverige. Finska båtar har även ett gott rykte gällande både design och kvalitet vilket även stärker statusen för dem i Sverige”, tillägger Christopher Sjöblom från Yamaha Motor Scandinavia, som representerar bl.a. Buster-, Finnmaster- och Yamarin-båtar.

Mätt i euro var Malta det viktigaste marknadsområdet, även om det bara exporterades åtta båtar dit. Medelpriset på båtarna var dock hela 90 miljoner kronor.

”På Malta registreras Österbottenbyggda, top of the line superyachts. För större delen av de finländska båtbyggarna är dock Sverige den viktigaste marknaden – ofta viktigare än den finska marknaden”, fortsätter Jarkko Pajusalo.

Betydelsen av den svenska marknaden syns också i de finländska tillverkarnas omfattande deltagande i Allt för sjön-mässan. Under temat ”Proudly made in Finland” finns 23 båt- och utrustningstillverkare representerade.

De finländska båtarna på Allt för sjön-utställningen

Bella Boats nyheter: Falcon-modellserien med aluminiumskrov

Bella-båtar presenterar i sin monter A22:10 Falcon, en helt ny modellserie aluminiumbåtar. De praktiska Falcon-båtarna med aluminiumskrov fungerar bra både under familjeutfärder, för vattensporter och fisketurer. På Sverigepremiären visas Falcon BR5 och Falcon BR8. På montern presenteras också Falcon BR6 och Falcon BR7.

I montern finns dessutom Bella-modellerna Bella 500BR, Bella 550BR samt Bella 620C, som vann priset European Powerboat of the year 2018 under båtutställning i Düsseldorf  i januari. På Bella-båtars avdelning A31:11 finns Flipper-modellerna 640DC, 670DC, 760DC och 880ST samt Aquador-modellerna 22WAe, 24DC, 27DC, 30HT och 35AQ.
Bella Boats på montrarna A22:10 och A31:11.

Silver-nyheterna: Silver Fox BR och Silver Fox Avant

Silver-båtar presenterar två nya modeller: Silver Fox BR och Silver Fox Avant.

Silver Fox BR-modellen har ett helt nytt, mera smäckert och sportigare aluminiumskrov. Skrovuppbyggnaden gör båten vridstyv, mycket sjösäker och trygg. Tack vare den nya skrovdesignen har inneutrymmen blivit större jämfört med den tidigare modellen, även om de yttre måtten är praktiskt taget oförändrade.

Silver Fox Avant-sidopulpetbåtens skrov har tillverkats genom att utnyttja Silvers unika sidopontonuppbyggnad, vilket gör båten trygg, vridstyv och i praktiken osänkbar. Inneutrymmena är större än hos den tidigare modellen och det finns gott om stuvutrymme i fören samt en stor öppen durk, som lämpar sig bra för till exempel spinnfiske.

Utöver Sverigepremiär-modellerna presenteras på montern Silver-modellerna Wolf BR, Hawk BR, Shark BR, Shark BRX, Eagle BR samt Eagle BRX. På samma monter A24:10 presenteras också Faster 495, Faster 495 CX, Faster 545 SC, Faster 560 SC, Faster 625 CC, Faster 625 SC samt Terhi 475 Twin C, Terhi 445 C och Terhi 385/400. Silver-, Faster- och Terhibåtarna på avdelning A24:10

Targa, havets 4×4 – nyhetsmodellen Targa 27.2

Av Targa-modellserien premiärvisas i Sverige den tredje generationens Targa 27, nämligen Targa 27.2. Den följer det traditionella Targa-konceptet: en flybridge-båt med gångvägar runt hytten, som har skjutdörrar. Hytten är både bredare och längre än tidigare och erbjuder större bekvämlighet. I sin formgivning och funktionalitet följer Targa 27.2 de senaste Targa-modellerna. Även Targa-modellerna 30.1 och 32 presenteras. Monter A40:18

Alucat-nyheterna W14 och W8

Alucat presenterar på mässan två nyheter för år 2018: Alucat W14 och Alucat W8, som var en av Best of Boats-finalisterna 2017.

Alucat W14 är en praktisk, säker och hållbar multifunktionsbåt med katamaranskrov. Båtarna passar särskilt för professionellt bruk och för myndigheter, där de är i tufft bruk dagligen.

Alucat W8 är utvecklad för olika användargruppers behov. Tack vare stabiliteten och det stora jämna däcket är Alucat ett ypperligt val bl.a. för fiskare, skärgårdsbor och företag. Även de som är rörelsehindrade kan ta tryggt och enkelt sig i båten. Monter A39:02

Nya roddbåten Suvi 465 samt de förnyade Duo-modellerna

Suvi-båtars nyhetsmodell för säsongen 2018 är regnvattenlänsande roddbåten Suvi 465. Därtill har Duo-modellerna 45 Duo, 47 Duo och 57 Duo uppgraderats för säsongen 2018. På montern presenteras utöver nyhetsmodellerna också Suvi 420, Suvi 460 ”tjära” och Suvi 444. Monter A26:16

Grandezza-nyheten 34 OC

Av Grandezza-modellserien premiärvisas Grandezza 34 OC i Sverige. Den nya Grandezza 34 OC är ett bevis på kompromisslös modern design och prestanda. Båten är baserad på Grandezza 33 OC, som har varit en populär modell i Grandezza-serien. De mest synliga förändringarna är det integrerade soldäcket i akter med svängbart ryggstöd, längre badbrygga, stora skrovfönster för maximalt ljusinsläpp och nya inredningsfärger. Utöver den nya modellen presenteras även modellerna 28 OC ja 25 S.  Monter A31:12

Marino Mustang

Den nostalgiska blickfångaren, vindrutebåten Marino Mustang premiärvisas utanför Finlands gränser. Den eleganta Marino Mustang är en tidlös, äkta retrobåt, vars färg man själv kan välja. På mässan visas båten röd, blå och gul färg. Monter AG:36

TG-båtarna

TB-boats presenterar på sin monter en stugbåt av den nya generationen, TG-5.9X, som kombinerar en stark konstruktion och trygghet med utomordentliga köregenskaper samt den stiliga sjöjepen, TG-6.9X. Monter A22:11

Sargo-båtarna

Av Sargo-modellerna presenteras de kompakta långfärdsbåtarna Sargo 33 och Sargo 28.
Monter A42:04

Nord Star-båtarna

Av Nord Star-modellerna presenteras Nord Star 32 Patrol, Nord Star 28 Patrol och Nord Star 24 Outboard. Monter A38:21

Alutrack-sliparna

Alutrack presenteras spårslipar tillverkade i aluminium. Man presenterar en lätt slip för båtar under 650 kg samt en stor slip, där båtens maximivikt är 2750 kg. På Alutrack-sliparna sjösätter man en vagn på skenorna, på vilken båten körs och lyfts från fören med hand- eller elvinsch. Monter A35:03

Seaboost Powerbrush borsten

Seaboost presenterar nya verktyg till Powerbrush borsten som gör det möjligt att borsta upp till 4 meter breda båtar (HST Extension) samt båtar med köl och roder (Keel Shaft). På mässan presenteras också Seaboost Powerturf robusta skrovduk med skureffekt, Seaboost Powerbrush bottenborsten med sting och Seaboost Overdrive biocidfri bottenfärg för borsttvätt. Monter A38:03

På utställningen presenteras även Buster-, Finmaster-, Yamarin- och XO-båtarna

Av Finnboat-medlemmarna presenteras även på Yamaha Motor Scandinavias avdelning A26:20 finländska Finnmaster-, Finnmaster Husky-, Yamarin-, Yamarin Cross- och Buster-båtarna, från vilken tillverkare den nya pendelbåten i lyxklass, Buster Phantom Cabin premiärvisas liksom de nya Magnum och SuperMagnum. Därtill visas XO-båtarna på avdelning A39:18.

Marino www.marino.fi/sv/ 
Alucat www.alucat.fi/se/
Suvi-båtar www.suvi-båtar.se
TG-Boats www.tgboats.fi
Sargo www.inamarin.se 
Grandezza grandezza.fi/sv/
Nord Star nordstar.fi/se/
Silver www.silverboats.fi/se-se/
Faster www.faster.fi/fi-se 
Terhi www.terhi.fi/fi-se 
Bella www.bellaboats.fi/sv/  
Falcon www.falconboats.fi
Flipper www.flipperboats.fi/sv/
Aquador www.aquadorboats.fi/
Targa www.targa.fi
Alutrack www.alutrack.fi
Seaboost www.seaboost.fi

Buster www.buster.fi/sv
Finnmaster finnmaster.fi/sv/
Yamarin yamarin.com/sv/
XO www.xoboats.com/