Yritysesittely: TG-Marin Oy/Ab – Luotettava venekauppa Porvoon tuntumassa

Ajankohtaista

Tänä päivänä TG-Marin on venekauppa, josta Porvoon seudun ja Itä-Uudenmaan veneilijät käyvät ostamassa veneensä. Brändejä on useita, mutta TG-veneiden osuus myynnistä on suurin. Tässä venekaupassa asiakas saa kiinnitysköytensä valmiiksi pleissattuna ja hän voi myös rekisteröidä veneensä paikan päällä.

Robert Mattsson ja Marina Forsström TG-Marinista
Robert Mattsson ja Marina Forsström

Tämän päivän TG-Marin syntyi 14. elokuuta 1989 kun Marina Forsström ja Robert Mattsson hankkivat omistukseensa ensimmäisen TG-Marininsa Marinan serkulta Tage Gustafsonilta. Tage oli aloittanut venevalmistuksen ja myynnin jo 1970-luvun loppupuolella ja aloitti tuolloin myös perähyttiveneiden piirtämisen ja tuottamisen. 1980-luvun keskivaiheella Tage kuitenkin eriytti valmistuksen ja myynnin eri yhtiöihin ja muutama vuosi myöhemmin Marina ja Robert ostivat myyntiyhtiön.

TG-veneitä valmistaa nykyään Freja Marine samassa osoitteessa jossa TG-Marin niitä myy. – TG-Marinilla ei ole mitään tekemistä venevalmistuksen kanssa, yrityksen toimitusjohtaja Marina täsmentää päättäväisesti. Me emme siis ole tehdaskauppa, vaikka moni niin luuleekin.

Soutuveneistä hyttiveneisiin

TG-Marinin kaupassa on Helsingin venemessujen jälkeen ahdasta, kun messuilla esillä olleet veneet on otettu sisätiloihin. Brändejä on useita; hallissa on TG-veneiden lisäksi Yamarin Crosseja, Finnmastereita ja Husky-veneitä.

– Kyllä TG-veneet ovat meidän päätuotteemme, ainakin euromääräisesti laskettuna, hallituksen puheenjohtaja Robert Mattsson kertoo. Myymme pääosin venepaketteja, noin 90 prosenttia kaupasta muodostuu juuri vesillelasku- ja käyttövalmiista venepaketeista. Valmiiden venepakettien toimitus veistämöiltä on suuresti helpottanut kauppiaan työtä. Aikaisemmin venevalmistajat toimittivat kauppiaalle periaatteessa vain rungot ja kasan varusteita, jotka venekauppias itse joutui asentamaan ja ruuvaamaan paikoillensa. Nyt asennamme ainoastaan moottorin ja vene on toimitusvalmis juuri sellaisena, kuin asiakas sen on tilannut. Moottoreiden asennus on esivalmisteltu ja veneissä on yleensä hyvin kattava vakiovarustus valmiina.

Myymälässä on myös vähän venevarusteita ja tarvikkeita, mutta tämä kauppa on Robertin mukaan nykyään hyvin marginaalista. Myynnissä on Yamaha-perämoottoreita ja Marinan mukaan venekauppa käsittää myös pienveneitä. – Meillä on aina pieni varasto Suvi-soutuveneitä ja nyt myyntiin ovat taas tulleet ruotsalaiset Linder-alumiiniveneet.

Marina kertoo myös, että yrityksessä pleissataan itse veneiden kiinnitys- ja ankkuriköydet asiakkaan toivomaan pituuteen. Tätä asiakkaat arvostavat, koska mittaan tehdyt köydet helpottavat huomattavasti rantautumista.

TG-Marin Porvoossa

Toimitusruuhka alkaa huhtikuussa

TG-Marin myy vuodessa noin 80 venettä ja Marina Forsströmin mukaan toimitukset alkavat yleensä pääsiäisen aikoihin, säästä ja jäätilanteesta riippuen. Hän kertoo, että aikaisemmin pahin toimitusruuhka taukosi juhannuksen aikaan, mutta nykyään veneitä toimitetaan varsin runsaasti vielä heinäkuussakin. – Useat veneenostajat haluavat veneensä vasta sitten, kun heidän kesälomansa alkaa, Marina toteaa.

TG-Marinin veneissä näkyy vain Yamahan perämoottoreita. 
– Nykyään asiakkaat eivät juurikaan kiinnitä huomiota moottorin merkkiin, vaan sen tehoon, Robert Mattsson toteaa. He tulevat ostamaan nimenomaan sellaisen venepaketin kuin haluavat tai tarvitsevat. Esimerkiksi TG-ostaja haluaa hyttiveneen ja siihen sopivan kokoisen moottorin.

Yrityksellämme ei ole omaa huoltotoimintaa vaan huollot hoidetaan yhteistyökumppaneiden kautta. Verkostoon kuuluvat Lovesto Loviisassa, Pellinge Maskinservice, Outboard Service Hassel Spjutsundissa ja Porvoon Venekorjaamo. TG-Marin oli myös ensimmäinen yritys Suomessa, joka alkoi vuonna 2014 tarjoamaan venerekisteröintiä asiakkaillensa.

Teksti ja kuvat Kari Wilén. Artikkeli on julkaistu Finnboat Newsin numerossa 1/2018.