Tee tutusta veneilijä

Blogi

Näinä päivinä rantautuu kotisatamiinsa tuhansia ja tuhansia veneilijöitä lomareissuiltaan. Sattui niille sitten millainen sää tahansa, suurella varmuudella voi uskoa tunnelman olevan onnellinen ja mielen täynnä sellaisia elämyksiä, että veneily tuntuu juuri nyt maailman parhaalta harrastukselta.

Mukana veneissä on ollut myös tuttuja, sukulaisia ja kavereita. Päivävieraina tai pidempään, kalastamassa, mökkiveneilemässä, matkalla saaristossa tai järvillä. Ainakin purjeveneissä on ollut myös sellaisia gasteja, joihin isäntäväki on tutustunut vasta vesillä oltaessa; sekä siirtopurjehduksille että perhereissuille kysellään yhä useammin miehistöä myös netistä, ei vain tuttujen kautta.

Kun kaikki gastit ja vieraat lasketaan yhteen, voi suuresti liioittelematta arvioida maissa olevan nyt vähintään tuhansia veneilykärpäsen puraisemia ihmisiä.

Pahimman kuumeen saaneista ei tarvitse olla huolissaan. Heille kyllä löytyy vastalääkkeeksi oma vene vielä, kun syksyn näyttelykauden avaa Helsingin Uiva 17.-20. elokuuta. Myöhemmin uusia veneitä esitellään vielä ainakin Turussa ja Kokkolassa.

Mutta ne kahden vaiheilla olevat, heille pitäisi tehdä jotakin.

Niille, jotka saivat maistiaisia veneilyn ihanuudesta, mutta ehkä pitävät päivän, parin kokeilua liian pienenä suupalana makunsa varmistamiseen. Niille, joille sattui osaksi tai koko ajaksi vähemmän idyllinen keli. Niille, jotka epäilevät taitojensa riittämistä veneen hankinnassa, käytössä ja ylläpidossa.

Syystäkin suositeltu neuvo kaikille heille on tavallisesti hakeutuminen veneilykursseille. Hankaluutena on ajoitus: leijonanosa kursseista pidetään vasta kevätkaudella. Seurojen talkoohenkiset opettajat kaikkoavat omille retkilleen viimeistään juhannuksena, ja purjehduskoulut siirtävät jo elokuussa kurssejaan luotettavimpien säiden seuduille Välimerelle. Helpoin vaihtoehto, opetuksen saaminen iltaisin tai viikonloppuina lähimmästä venekerhosta, on kovin harvoin tarjolla.

Vinkki seuroille taisi tulla jo selväksi: koettakaapa pitää edes muutama kurssi vasta elokuussa, luulenpa niille riittävän tulijoita yllin kyllin.

Tee tutusta veneilijä: veneet VerkanillaSitä odotellessa voimme me riviveneilijät kantaa kortemme kekoon uusien veneilijöiden luomisessa. Ehkä lomareissulle tulee luontevammin kutsuttua tuttuja, mutta käytännössä niin heidän kuin kokonaan vieraidenkin kanssa helpointa on pistäytyä vesille iltaseltaan. Lyhyt reissu on myös helppo suunnitella niin, että vieraat voivat kokeilla suoriutua omin nokin osasta tehtäviä: navigointia, laiturimanöövereitä, veneen operointia väylillä ja aallokossa.

Tai vaikka koko reissun ajan. Siinä vasta tuntee itsensä kippariksi, kun saa veneensä liikkumaan satamasta toiseen pelkillä suullisilla ohjeilla.

Purjehtijoilla on tässä kohdassa vielä yksi etu. Perheveneillä purjehdittavissa seurojen viikkokisoissa on yleensä krooninen gastipula. Usein siihen auttaisi ulkopuolistenkin helposti löydettävä gastipörssi. Moni seura on jo kokeillut hyvällä menestyksellä sosiaalisen median käyttöä.

Kuten tiedämme, vasta nyt vesillä odottavat ne kaikkein helteisimmät päivät sekä trooppisen mustat ja lämpimät yöt. Nyt on aika houkutella uudestaan mukaan tutuista ne, jotka vaikuttivat aiemmin kiinnostuneimmilta veneilystä. Nyt on aika antaa heidän lumoutua.