Parhaita muistoja palkitsemaan

Blogi

Viikonlopuksi on luvassa sadetta, ankaraa ja tihkuisampaa, koko maahan. Se tietää koetusta kelivaatteille, sillä sunnuntaina olen lähdössä seurani kaksipurjehduskilpailuihin.

Helpompaa meille on silti tiedossa, kuin viime viikolla tuhat merimailia Kielistä Kööpenhaminan, Tukholman ja Helsingin kautta Pietariin purjehtineiden Nord Stream Racen miehistöille. Suomalaiset selviytyivät kovissa oloissa hienosti kakkoseksi Kentsu Thelénin kipparoimina. Erityisen hatunnoston ansaitsevat ensimmäisessä avomerikisassaan uurastaneet jollanuorukaiset Ohto Aakko ja Niki Blässar.

Vaikka sääanimaatioita katsellessa kausi näyttäisi olevan lopuillaan, se jatkuu vielä kuukauden, kaksikin. Purjehtijoille riittää yhä kilpailuja, retkeilijöille sieniä saarissa ja väljyyttä vierassatamissa, melojille ruskaretkiä tyhjiin poukamiin. Kalastava ystäväni houkuttelee mukaan pyytämään kesän syönnöksiltä lihavina rantavesiin palaavia petokaloja. Taimen kuulemma tulee aina saaristoon katsomaan ensilunta – vai oliko se lohi?

Syksyllä veneillessä tuppaavat laiturissa vietetyt tunnit lisääntymään, kun kiinnittyä halutaan ennen varhain laskeutuvaa pimeää. Iltaisin joutaa tunnelmoimaan pidempään, ja silloin on hyvä kerrata mielessä kuluneen kesän kohokohtia. Niistä parhaita kannattaa miettiä sellaisellakin kierteellä, että tapahtuiko jokin sellainen kohtaaminen, jonka toinen osapuoli olisi laajemmankin kiitoksen arvoinen?

Siihen erinomainen mahdollisuus on ehdottaa saajaa Vuoden Veneilyteko –tunnustukselle. Sen myöntää Veneilytoimittajat ry, johon kuuluu reilut sata veneilyä säännöllisesti käsittelevää ja alaa seuraavaa toimittajaa.

Ehdotuksia saa tehdä kuka tahansa. Tunnustus jaetaan jo 14. kerran, ja aihepiiri on varsin laaja: ”Vuoden Veneilyteko –palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, yhdistykselle, yritykselle, asialle tai tapahtumalle, joka kannustaa vesilläliikkujia hyvään veneilykulttuuriin ja sujuvaan yhteispeliin, parantaa veneilyturvallisuutta sekä edistää veneilyharrastusta”, sanotaan perusteluissa.

Vuosien varrella tunnustusta on jaettu hienosti hoidetuille tai uudistetuille vierassatamille, paikallisia harrastusmahdollisuuksia parantaneille veneilyseuroille sekä yksittäisille henkilöillekin. Kunniakirja luovutetaan juhlallisesti Helsingin venenäyttelyn avajaisissa, ja sen vastaanottajat pääsevät tutustumaan näyttelyyn ammattilaispäivänä.

Sekä palkittu että voittaneen ehdotuksen tekijä kutsutaan lisäksi mukaan Veneilytoimittajien seminaariristeilylle Tukholmaan maaliskuussa. Siellä ohjelmassa on mielenkiintoisia luentoja veneilyä koskevista aiheista meno- ja paluumatkoilla sekä tutustuminen Allt för Sjön –venenäyttelyyn.

Kahden näyttelyn pohjalta onkin sitten hyvä valmistautua keräämään uusia muistoja tulevalta kaudelta.

Ehdotuksia Vuoden Veneilyteoksi voi lähettää sähköpostilla jouluun asti Veneilytoimittajat ry:n sihteerille osoitteeseen lena@finnboat.fi.