Mennään kaikki Maarianhaminaan

Blogi

Helsingin venemessujen innostavimmat esitykset nähtiin Purjehdussatamassa. Unelmia ja tavoitteita vaikka loppuiäksi tarjoilivat eksoottisissa kohteissa aina arktisia vesiä myöten jo purjehtineet sekä niille vasta suuntaavat kaukomatkailijat.

On aina yhtä sykähdyttävää havaita, kuinka paljon suomalaisia on jatkuvasti maailman merillä toteuttamassa todella huimia seikkailuja. Vain murto-osa heistä saa Tapio Lehtisen, Ari Huuselan tai Jari Saarnion kaltaista huomiota yleismedioissa. Tai erikoislehdissäkään – tunnustan, ja tunnen piston sydämessäni.

Tällä kertaa sydämeni varasti esitys, joka kohdistuu lyhyemmälle tähtäimelle niin etäisyyden kuin aikataulun suhteen. Maarianhaminassa järjestetään 9.-17. elokuuta purjehduksen ORC-luokkien EM-kilpailut. Niiden pääjärjestäjänä toimii Avomeripurjehtijat ry, ja valmistautumisesta kertoi yhdistyksen puheenjohtaja Noora Westerlund.

Ja kertoikin sellaisella palolla, että matkapäivät kalenteriin piti merkitä jo esityksen aikana. Avoimeksi jäi vain se, hankkiudunko Maarianhaminaan kilpailijana, kisaorganisaation avustajana vaiko ihan vain kisaturistina. Mikä tahansa vaihtoehto tuottanee mieleenpainuvan kesäviikon.

Ensinnäkin ne kilpailijat. Kisapaikka on poikkeuksellisen toimiva ihan teknisesti ottaen. Maarianhaminan länsisatama ja ÅSS:n laiturit ovat vähintään tarpeeksi syviä kaikkein suurimmillekin pursille, joten koko kisa-armada mahtuu yhteen paikkaan ja vieri viereen. Se parantaa tunnelmaa satamassa.

Kätevää on sekin, että rata- ja matkakisat voidaan ajaa hyvin lyhyen siirtymä päässä satamasta. Ei siis tuntien köröttelyä mennen, tullen.

Suomalaisveneille erikoishoukutus on mahdollisuus osallistua regattaan, joka on sekä hyvätasoinen että kooltaan suuri. Tavoitteena on vähintään 80 veneen kilpailu, mutta Noora Westerlund huomautti, että satamassa on kyllä paikkoja jopa 160:lle.

Samaan hengenvetoon alkoi yllytys maaotteluun: Ruotsista odotetaan jopa 30 veneen fleettiä, joten tokihan meillä kotikisoissa pitäisi enemmän olla, hehkutti kilpailun tekninen asiantuntija Heikki ”Hepo” Räisänen.

Jokainen vähänkään kisaava kippari ottakoon siis heti Maarianhaminan kauden päätapahtumaksi. Nopea ehtii vielä mukaan AMP:n koulutuksiin keväällä, ennen varsinaisen kauden alkua. Oppia saa kisaamisen ohella parempaan purjehdukseen muutenkin.

Jos veneitä tulee paikalle ennätysmäärä, niin sama koskee silloin väistämättä myös miehistöjä. Ajatelkaa nyt: kisaviikon lisäksi kaikki kesän treenit ja harjoituskilpailut, kaupan päälle vielä siirrot kotisatamista ja sinne takaisin, juuri kuumimpien ja helteisimpien viikkojen aikana.

Kaikki Suomen gastit, puhukaa siis itsenne veneisiin ja kipparinne ilmoittautumaan kisaan, niin voitatte kaikkien aikojen purjehduskesän!

Puhtaasti turistina hortoillessa elokuu lienee parhaita aikoja Maarianhaminan visiitille. Lomien kääntyessä loppua kohden, majoitusta on saatavilla paljon ja kohtuuhintaan. Omassa veneessä tietenkin on kivoin asua, ja jos laituripaikan ottaa länsisatamasta, voi kätevästi katsella kisalähdöt omasta sitloodasta käsin. Itäsatamaan majoittuva jää sitä iloa vaille, mutta kisakylän kaikki huvit ovat yhä kävelyetäisyydellä.

Se, mitä ei aina tule ajatelleeksi, on talkoolaisena toimimisen hauskuus. He pääsevät usein koko tapahtuman kaikkiin puoliin sisään parhaiten ja kiihkeimmin. Ennen sitä, sen aikana ja karnevaalin jälkeen juuri talkoolaisilla on tulisin yhteishenki ja siinä porukassa syntyy pitkiä ystävyyksiä.

Vielä on avoimia paikkoja niin maa- kuin vesijoukoissa, lupasi ORC-organisaation vastaava Ari Peltomäki. Eikä ensikertalaisen tarvitse arkailla, kaikkiin tehtäviin saa huolellisen koulutuksen.

Yhteyksiä ja lisätietoja löytyy kilpailulle avatuilta nettisivuilta orceuro2024.com

Bloggaaja on purjehdukseen erikoistuva freelance-toimittaja ja merimelonnan harrastaja Pasi Nuutinen (nuutispasi@gmail.com)