Innokasta tunarointia

Blogi

Perämoottori ei edes lupaa starttia, vaikka hiki kiskomisesta kohoaa jo suonia pullistelevalle otsalleni. Kuumotusta lisäävät talkooväen tuijotus ja lähestyvän nosturin nokassa seuraavaa laskuvuoroa odottava vene.

suomiveneilee blogi veneily

Irrotan nopeasti moottorikopan, ja oma moka tuijottaa suoraan silmiin: jäi sitten tulpanjohto laittamatta paikoilleen huollon jälkeen.

Vakuutusyhtiö Ifin venevahinkoasiantuntija nimesi pari viikkoa sitten unohtuneen pohjapropun suorastaan klassiseksi kevätvirheeksi. Kokeiltu on tämäkin. En vieläkään osaa sanoa, tuntuiko pahemmalta paniikki äyskärin kahvassa vai nolotus jälkeen päin. Klassinen oli mokan syykin, sillä oletimme kaverin kanssa molemmat, että toinen hoitaa noin ilmeisen asian kysymättäkin.

Niin että klassikkoveneilijöitä olemme, tavallaan.

Sitten on niitä mokia, joita olen ollut juuri vesille lasketuissa veneissä todistamassa, vaikken ainakaan kokonaan ole ollut syyllinen. On ihmetelty paluureittiä ilman karttaa, puuttuvaa ankkuriköyttä (ankkuri kyllä oli), puuttuvia kiinnitysköysiä, huolestuttu päivystävästä poliisiveneestä pelastusliivien jäätyä autoon ja niin edelleen.

Kuulopuheista mieleenpainuvimpia on sen kipparin tarina, joka kertoi kutsuneensa appivanhemmiksi ehdolla olleen pariskunnan kevään neitsytpurjehdukselle – ja unohti heidät saareen. Onneksi nuori rakkaus näyttää saavan anteeksi mitä tahansa.

Onneksi myös joskus saa tarjota apua muille. Kolmesti olen hinannut rantaan veneen, joka oli unohdettu tankata ennen kevään ensimmäistä koeajoa. Ehkä pystyin, ehkä en, pidättelemään omahyväisen hymyn poissa naamaltani, mutta sisällä kieltämättä myhäilytti.

Polttoaineen loppuminen muuten on näistä mokista ainoa, joka näkyy lukumäärältään merkittävänä meripelastajien tehtävälistassa läpi kesän. Muilta osin on pääteltävissä, että veneilykauden vaarallisin ja noloin vaihe on ohi hyvissä ajoin ennen juhannusta.

Juuri siihen juhlaan kiteytyy toinen vaaranpaikka, eikä hukkumiskuolemien jokakesäinen tilastopiikki naurata yhtään. Kännäyksen pahin ryhmä eivät tosin ole veneilijät vaan mökkeilijät, mutta sama lääke auttaisi molempia.

Into hyvä, tolkku parempi.