Liivit päälle, etenkin jos liikut soutuveneellä!

Blogi

Poliisin ennakkotiedot vuoden 2016 vesiliikenneonnettomuuksista ovat synkkää luettavaa. Vesillä kuoli 48 ihmistä, joten määrä on lisääntynyt selvästi edellisvuodesta ja sisävesillä ollaan myös 2000-luvun keskiarvoon verrattuna menossa huonompaan suuntaan. Merialueilla kuoli vain kuusi ihmistä, sisävesillä 42.

Poliisin ja Tilastokeskuksen tietojen mukaan

  • Kuollut on yleensä keski-ikäinen tai vanhempi mies.
  • Onnettomuudet tapahtuvat sisävesillä, useimmiten Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa.
  • Liikkeellä on oltu moottoriveneellä tai soutuveneellä.

Syynä on miltei aina kaatuminen tai kallistuma, teknisillä ongelmilla tai säällä ei ole osuutta kuolemiin juuri koskaan.

Onnettomuustilastossa ei ole tietoa veneen koosta, mutta kun kyse on miltei aina kaatumisesta niin kalusto lienee moottoriveneidenkin osalta pienimmästä päästä mallistoa.

Neuvona kesän veneretkille:

  • Pue liivit päälle, etenkin kun liikut soutuveneellä. Veneilyliivien virittely päälle vedessä on erittäin hankalaa, jos niihin nyt ylipäänsä enää vahingon tapahduttua pääsee käsiksi.
  • Ota matkaan vesitiiviisti pakattu tai vedenpitävä kännykkä. Perinteinen näppäinpuhelin olisi paras vaihtoehto, sillä kosketusnäyttö toimii huonosti vedessä ja kohmeisin sormin.
  • Hengissä pysyminen ei ole rahasta kiinni, sillä uusia veneilyliivejä saa 20–30 eurolla. Kaupan hyllystä kannattaa valita haararemmilla varustetut liivit, ne eivät livahda käyttäjältä karkuun.

Veneilyliivit päällä