Vuoden 2021 kalastusoppaaksi Jani Ollikainen

Ajankohtaista

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran asiantuntijaraati on valinnut  vuoden 2021 kalastusoppaaksi heittokalastuksen näkyvän puuhamiehen Jani Ollikaisen. Naantalin Merimaskussa asuva ja työskentelevä Ollikainen on työskennellyt päätoimisena kalastusoppaana seitsemän vuoden ajan. 

Jani Ollikainen kalastamassa Naantalin vesillä heittokalastusvarustellulla Buster XXL -alumiiniveneellä

Jani Ollikainen (toinen vas.) kotivesillään Naantalin tuntumassa heittokalastukseen varustellulla Buster XXL -alumiiniveneellä.

Kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry palkitsee vuosittain sekä vuoden kalastusoppaan että vuoden kalamiehen. Valintaraatiin kuuluivat mm. Kuusamon Uistimen toimitusjohtaja Kimmo Korpua, Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen, kalastustoimittaja Jari Tuiskunen, Erä-lehden emeritus-päätoimittaja Seppo Suuronen sekä Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen. Vuoden kalamieheksi valittiin Ari Saura, jokoa on tehnyt merkittävän ja pitkän uran Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja myöhemmin Luonnonvarakeskuksen tutkijana.

Jani Ollikainen kertoo, että kalastus on ollut vankka osa hänen elämäänsä lapsesta saakka. Ensimmäiset valokuvat pojasta ongen kanssa on otettu parivuotiaana.

”Oppaan ura alkoi aueta, kun vuonna 1991 menin kalastustarvikeliikkeeseen työharjoitteluun ja veimme myös yritysasiakkata kalaan. 1990-luvun alkuvuosina alkoivat perhokalastusoppaan työt ja kurssit Urheilukalastusliitolle ja Perhokalastus-lehdelle. Nyt asiakkaat jakautuvat yrityksiin ja yksityisiin: yritykset vievät työntekijöitään ja yhteistyökumppaneitaan nauttimaan kauniista luonnosta ja siinä sivussa kalastamaan, yksityiset tulevat kalastamaan, opettelemaan ja hakemaan jotain uutta omaan harrastukseensa. Perheille oppaan palvelut mahdollistavat myös merelle pääsyn, vaikka omaa venettä ei olisikaan”, Ollikainen kertoo. 

Ollikainen on aktiivisesti mukana myös Buster-kalastusveneiden tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. Jani on ollut alusta alkaen mukana Busterin suosittujen modulaaristen kalastusvarustesarjojen kehittämisessä uusiin S, M, XL ja XXL-malleihin. 

”Olen päässyt aivan upeaan työtehtävään osaksi Busterin kalavenesuunnittelua ja markkinointia – kertomaan sekä omia ajatuksia kalastusveneistä että keräämään muiden kalastajien ideoita ja ajatuksia. Erityisen tärkeitä ovat messut ja koeajotilaisuudet, joissa pääsee vaihtamaan ajatuksia todellisten käyttäjien kanssa. Sieltä koetetaan saada toivomuksia tuotantoon ja olemassaoleviin venemalleihin”, Ollikainen selvittää. 

Monien kalastusalan ammattilaisten tapaan hän on myös itse intohimoinen harrastaja ja keskittyy erityisesti heittokalastukseen ja perhokalastukseen. Yhdessä venesuunnittelija Aleksi Juustin kanssa Jani muodostaa myös Yamaha Pro Fishing Team Finlandin.

Janin ominta aluetta on heittokalastus ja nimenomaan hauen tavoittelu. 

”Hienointa on, kun haukipaikkaan pääsee heittämään aukkopaikkoja tai karinkonpesiä. Kun hauki iskee kyllä siinä kiva adrenaliinipurkaus on,  pikkuvarpaassa asti tuntuva suurhauen tärppi on kalastusta parhaimmillaan.”

Valintaraadin perustelut:

Jani Ollikainen on tehnyt pitkän ja mittavan työn kalastusopastuksen saralla. Hän on alan täysi ammattilainen, joka hallitsee työnsä monipuolisesti. Varsinainen opastustyön lisäksi hänen toimialaansa kuuluvat kalastuskurssit sekä kalastusasiantuntija- ja konsulttipalvelut.Ollikaisen kotivedet ovat Naantalin rannikkoseudulla, mutta hän toimii koko lounaisella rannikkoalueella Uudenkaupungin vesiltä Turun saaristoon.

Ollikaisen osaamiseen kuuluvat myös virtavedet Aurajoen Nautelankoskelta Merikarvianjoelle. Järvikalastusta hän opastaa vaikkapa Säkylän Pyhäjärvellä.

Ollikainen taitaa niin virvelöinnin kuin perhokalastuksen salat. Kilpaperhokalastajan tausta ja pitkä kokemus ovat olleet valtteja perhokalastuskurssien järjestämisessä Savukosken Kairijoella. Kun tähän kaikkeen yhdistetään miellyttävä ja rooliinsa mainiosti sopiva persoona, kyseessä on täysiverinen ammattilainen.

Lue lisää:

– Buster-kalastusveneet
– Yamaha Pro Fishing Team
– Suomen Kalastusmatkailun Edistämisseura SKES ry

Vuoden kalastusopas ja vuoden kalamies 2021 valintaraati

Sari Saukkonen, toimitusjohtaja, Kotka Maretarium (puheenjohtaja)
Kimmo Korpua, toimitusjohtaja, Kuusamon Uistin
Vesa Karttunen, toiminnanjohtaja, Kalatalouden Keskusliitto
Olli Saari, toiminnanjohtaja, SVK
Jari Tuiskunen, kalastustoimittaja, Tampere
Hannu Lehtonen, professori, Espoo
Roni Selen, kalatalousylitarkastaja, Maa- ja metsätalousministeriö
Seppo Suuronen, päätoimittaja emeritus, Espoo
Mika Viitanen, tuottaja, kalastus.com
Janne Porkka, viihdetaiteilija, Turku
Anssi Uitti, tuottaja, Helsinki
Juha Kakkuri, ohjelmapäällikkö, Business FM
Jaana Jekkonen, kalastusblogisti, Kuopio
Lauri Urho, kalabiologi, Helsinki
Markus Ratinen, lajikalastusmestari, Helsinki
Antti Mustonen, toimittaja, Kauppalehti
Jukka Vehmanen, toimittaja, Turun Sanomat
Jukka Halonen, puheenjohtaja, Suomen Kalastusmatkailun Edistämisseura (sihteeri)