Vilskettä Vesillä -valtakunnallinen vesiturvallisuus- ja lukutaitohanke 2019-2022

Ajankohtaista

Kasvatetaan yhteistyöllä uusi veneilevä sukupolvi Suomeen 

Suomen Venealan Keskusliitto Finnboat ry on päättänyt käynnistää valtakunnallisen Vilskettä Vesillä -vesiturvallisuus- ja luokkalukukirjahankkeen Suomessa ja sen pääyhteistyökumppanien hankinnan. Tämän kolmivuotisen, kaikki Suomen alakoulut kattavan luokkalukukirjahankkeen tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle mahdollisuus oppia ja innostua liikkumaan vesillä monimuotoisesti ja turvallisesti sekä motivoitua kehittämään uimataitoa. Vilskettä Vesillä -hankkeen päätavoite on kasvattaa uutta veneilijä- ja vesilläliikkujasukupolvea Suomeen.

Vilskettä vesillä -kirjasarja ja OPS 2016

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa (OPS16) alakouluja velvoitetaan opettamaan lapsille perusuimataito, pelastautumaan vedestä ja muita turvallisen vesillä liikkumisen perusteita.  Koulussa ei ole kuitenkaan aikaisemmin ollut yhtenäistä tapaa ja mahdollisuutta opettaa näitä lapsille. Hauskat ja havainnolliset vuosittain ilmestyvät Vilskettä Vesillä -opetuskirjat monipuolistavat lapsen lukutaidon kehittymistä ja opettavat uusia tärkeitä käsitteitä, asioita sekä kansalaistaitoja vesillä liikkumisesta. Tästä syystä sekä koko toimialamme murrosvaiheesta johtuen olemme vakuuttuneita, että uusi Vilskettä vesillä -kirjoilla valistuva sukupolvi tulee takaamaan toimialallemme uusia kasvumahdollisuuksia.

Vuosittain ilmestyvät Vilskettä Vesillä -opetuskirjat tutustuttavat ja innostavat lapsia hauskan tarinan voimalla ja havainnollisella, ilmeikkäällä kuvituksella eri harrastuksiin veden äärelle.  Kirjat opettavat tärkeitä kansalaistaitoja, vesillä ja luonnossa liikkumista, turvallisuusasioita sekä jokamiehenoikeuksia. Lapset oppivat kirjoista purjehduksen ja veneilyn alkeet. Kirjat kertovat kuudesta Vaahtopäästä, jotka tutustuvat toisiinsa purjehdusleirillä. Seuraavassa kirjassa Vaahtopäät opettelevat moottoriveneilemään ja kolmannessa suojelemaan vesiympäristöä. Sarjan kaikki kirjat ohjaavat lapsia ympäristön- ja vesistönsuojeluun, yhteisöllisyyteen sekä kansalaisvastuuseen. 

Lahjoitamme kirjalaatikon jokaiseen kouluun 

Jotta varmistamme yhtenäisen opetusmahdollisuuden kaikille kouluille, jokaiseen Suomen alakouluun (2500) on tämän yhteiskuntaamme kehittävän hankkeen tavoite lahjoittaa vuosittain laatikollinen (25 kpl) Vilskettä Vesillä -lukukirjoja. Hankkeessa toteutetaan kirjojen perusviestin mukaista kestävän kehityksen ideologiaa, kun ne lahjoitetaan koulun omaisuudeksi. Tämä mahdollistaa sen, että kirjat voidaan lukea yhdessä luokittain, ikäluokka kerrallaan. Arvioidun viiden vuoden käyttöiän aikana jokaisen Vilskettä Vesillä -kirjan ehtii lukea vähintään kymmenen oppilasta. Kirjan opetuksia voidaan harjoitella eri aineiden oppitunneilla ja ne tukevat ilmiöoppimista. Tämä lukukirjahanke monipuolistaa alakoulujen opetuskulttuuria ja mahdollistaa yhteistyön paikallisten seurojen kanssa. Hankkeen kumppanina toimii myös Suomen Luokanopettajat ry.

Tulkaa mukaan kumppaniksi lisäämään veneilyn harrastajien määrää Suomessa  

Haemme jäsenyritysten ja verkostojemme kautta nyt kumppaneita toteuttamaan tätä merkittävää valtakunnallista hanketta, jolla rahoitetaan ensimmäiset Vilskettä Vesillä -lukukirjat kouluille 2019 loppuun mennessä. Lähdetään yhdessä parantamaan Suomen lasten vesiturvallisuutta, liikunnallisuutta, yhteisöllisyyttä ja lukutaitoa!

Lissu Suursalmi koordinoi Vilskettä Vesillä -hanketta

Hanketta koordinoi Vilskettä Vesillä tuottaja Lissu Suursalmi, puh 050 563 8372, lissu@vaahtopaat.fi

Yhteistyössä

Venealan Keskusliitto Finnboat ry,
Jarkko Pajusalo, toimitusjohtaja