Trafi: Muista tarkistaa hätärakettien päivämäärät!

Ajankohtaista

Veneilijä: muista tarkistaa hätärakettien päivämäärä

Vanhentuneet hätäraketit voivat olla turvallisuusriski. Trafi ja Rajavartiolaitos kehottavat sekä ammattimerenkulkijoita että veneilijöitä tarkistamaan hätärakettien viimeiset käyttöpäivät. Vanhentuneita raketteja ei pidä ampua edes harjoitusmielessä.

Trafi ja Rajavartiolaitos muistuttavat, että hätärakettien kanssa tulee noudattaa aina valmistajan ohjeita ja käyttöaikoja. Vanhentuneita hätäraketteja ei pidä laukaista edes harjoitusmielessä, sillä niiden turvallisuudesta ei ole takeita.

”Hätärakettien sisältämät pyrotekniset ja muovimateriaalit vanhenevat ajan myötä ja tämä on syy, miksi hätäraketeille on annettu rajallinen käyttöikä, jonka jälkeen raketteja ei voi enää käyttää turvallisesti”, kertoo ylitarkastaja Mikko Vartiainen Trafista.

Nykyisin huvivenekäytössä hätäraketit ja muut pyrotekniset hätämerkinantovälineet voidaan korvata elektronisilla laitteilla. Enemmän tietoa asiasta www.raja.fi/veneily, josta löytyy "Apua! – Veneilijän turvallisuusopas".

Vanhat raketit voi palauttaa veneilytarvikeliikkeisiin uusien oston yhteydessä

”Tietoomme on tullut tapaus, jossa hätärakettien ampumisharjoituksen yhteydessä vanhentunut hätäraketti räjähti laukaisun jälkeen henkilön kädessä”, jatkaa Vartiainen.

Kyseessä oli Pains Wessexin valmistama PARA RED ROCKET MK8 mallinen raketti, jonka valmistusaika oli 05/2008 ja käyttöaika 3 vuotta. Raketin rakennetta on sittemmin korjattu ja uuden korjatun raketin tunnistaa mallinnimikkeestä on MK8A.

Vanhentuneet hätäraketit tulee hävittää asianmukaisesti. Vanhentuneita raketteja vastaanottavat veneilytarvikeliikkeet uusien rakettien ostamisen yhteydessä. Myös poliisi ottaa erikseen sovittaessa vastaan vanhentuneita pyroteknisiä hätämerkinantovälineitä.