Suomeen kaksi mitalia GT30-rataveneluokan EM-kisoista

Ajankohtaista

Suomalaiset GT30-luokan kuljettajat ajoivat upean kisaviikonlopun Liettuan EM-kisoissa. Kaikki viisi kuljettajaa mahtuivat kymmenen parhaan joukkoon.

Suomeen kaksi mitalia GT30-rataveneluokan EM-kisoista 2020
Reinikainen, Vänttinen, Lehto, Seppälä ja Saari. Kuva: Jari Vänttinen

Liettuan Kupiškis isännöi kolmen eri kilpaveneilyn rataluokan EM-kisoja 14. elokuuta – 16. elokuuta. Mitalit ratkaistiin OSY-400, GT15 ja GT30 luokissa. Viimeksi mainitun luokan arvokisoihin Suomi lähti isolla joukkueella. Mukana olivat lähes kaikki kotimaiset kärkinimet, kun lähtöviivalle asettuivat Sami Reinikainen, Noel Vänttinen, Arttu Saari, Tino Seppälä ja Tino Lehto.

Suomalaisittain kisaviikonloppu sai mahtavan startin, kun Saari ajoi lauantaina 15. elokuuta ajetuissa aika-ajoissa paalupaikalle. Tasaisen arvokisaviikonlopun ajanut Saari sijoittui kokonaistuloksissa lopulta pronssille. Suomalaisista Sami Reinikainen piti vielä kovempaa vauhtia ja ansaitsi sillä hopeisen EM-mitalin.

Alun perin mestaruutta juhlinut Latvian Laura Lakovica-Lakovica hylättiin katsastuksessa kilpailun jälkeen.  Saman kohtalon koki myös Norjan Andrè Faye Solvang, joka hylättiin hopeatilaltaan. Euroopan mestaruus matkasi lopulta Viroon Kärol Soodlalle.

Suomalaisista Noel Vänttinen oli viides ja Tino Lehto seitsemäs. Tino Seppälä täydensi Suomen mahtavan kokonaispanoksen ollen yhdeksäs.

Hopealle ajanut Reinikainen on luonnollisesti erittäin tyytyväinen viikonloppuunsa.

– Fiilikset ovat erittäin hyvät. Kaikki meni hyvin ja kaikin puolin suhteellisen ehjä kilpailu itseltä, Reinikainen sanoo.

– Harmi homma totta kai latvialaisen ja norjalaisen kuljettajan kannalta. Hyvä silti, että saadaan kitkettyä laittomuudet pois, Reinikainen kertoo.

Hänen mukaansa tämä oli ehdottomasti kruunu hyvälle kaudelle, mutta nälkää riittää vielä RaceWKND! nimellä kulkevan SM-sarjan viimeiseen osakilpailuun Kuopiossa.

– Jos saisi Kuopiossa vielä varmistettua Suomen mestaruuden, Reinikainen sanoo.

Pronssille ajanut Saari on Reinikaisen tavoin erittäin onnellinen arvokisamitalisti.

– Todella hyvältä tuntuu. Upea kisatapahtuma ja urheilullisesti ennen kaikkea aika-ajon paalupaikka tuli vähän jopa puskista. Lauantain lähdöissä olin molemmissa kolmas, mutta sunnuntaina jäin starteissa vähän. Saari sanoo.

Hän kehuu myös joukkuehenkeä ja tunnelmaa suomalaiskuljettajien sekä taustajoukkojen keskuudessa. Myös Saarella riittää edelleen nälkää SM-sarjan päätösosakilpailuun.

– Kyllähän sinne voittoa lähdetään hakemaan, kertoo Saari.

Joukkueenjohtaja Jari Vänttinen kehuu tapahtumaa ja järjestelyitä ensiluokkaisiksi.

– Todella hyvin järjestetyt kilpailut, joissa erinomaiset puitteet ja mukavaa oheistoimintaa. Sattui olemaan vielä kerrassaan mahtavat sääolosuhteet läpi viikonlopun, sanoo Vänttinen.

Hän nostaa esille ainoana hieman negatiivisena kuriositeettina Kupiškisin rataprofiilin, joka oli Vänttisen mielestä todella helppo verrattuna esimerkiksi kotimaisemissa ajettaviin teknisempiin kisaratoihin.

– Rata ei tuloslistasta huolimatta ainakaan suosinut meitä. Täällä olisi tarvinnut sellaiset potkurit, joilla saavuttaisi mahdollisimman kovan huippunopeuden. Rata oli oikeastaan kolmion mallinen, joten meidän teknisemmät potkurimme eivät suorilla olleet täysin parhaimmillaan, Vänttinen kertoo.

Hänen vieressään seisova poikansa Noel on isänsä kanssa samoilla linjoilla. Hänenkin mielestään rata oli todella simppeli, jossa ei ollut lainkaan oikealle käännettävää poijua, kuten Suomen kisoissa on totuttu. Muuten Noel on erittäin tyytyväinen viikonloppuun.

– Puitteet olivat upeat ja fiilis on hyvä. Tavoitteeni oli sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon ja sekin toteutui. Toki parempaakin olisi ollut tarjolla, mutta kyllä tästä todella hyvä maku jäi, sanoo Noel Vänttinen.

Suomalaiskuljettajien ajatukset siirtyvät nyt RaceWKND! nimellä kulkevan SM-sarjan viimeiseen osakilpailuun, joka ajetaan Kuopiossa 28. – 30. elokuuta. Tarjolla on siis aivan Euroopan huipputason kilpaveneilyä. Kisaa pääsee seuraamaan myös ISTV:n kautta.