Solar Water Solutions sai Pelasta Itämeri -palkinnon

Ajankohtaista

Ensimmäisen Pelasta Itämeri -palkinnon sai Solar Water Solutions Oy, joka on kehittänyt aurinkoenergialla toimivan vedenpuhdistusjärjestelmän. Meriveden puhdistaminen vähentää merkittävästi muoviroskaa Itämerestä ja vähentää veden kuljetusta.  Palkinto jaettiin Vene 19 Båt -messuilla 15.2.2019.

Ensimmäisen Pelasta Itämeri -palkinnon sai Solar Water Solutions Oy

Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöltä, Antti Pohjala Solar Water Solutions Oy:stä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja Johan Schmidt Baltic Sea Action Groupista. Kuva: Suomen Messut

Suomen Messusäätiön rahoittama 5000 euron Pelasta Itämeri -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Palkinnolla tahdotaan kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi. Palkinnon saajasta päätti raati, johon kuuluvat edustajat tahoista, jotka tekevät itsekin merkittävää työtä Itämeren pelastamiseksi. Raatiin kuuluivat Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöltä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja Johan Schmidt Baltic Sea Action Groupista.

Aurinkovoimalla vettä puhdistava vesiteknologiayritys Solar Water Solution Oy on keksinyt, miten merivedestä tehdään juomavettä uusiutuvalla energialla. Yritys on perustettu vuonna 2015. Yhden miehen innovaatiosta on kasvanut perheyritys , jonka missiona on tuottaa puhdasta vettä ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti. Yritys tarjoaa ratkaisua suomalaisille mökkeilijöille, mutta myös ulkomaille. Innovaatio vie suomalaista osaamista ulkomaille ja teknisellä ratkaisulla on merkittävä vaikutus maissa, joissa ei ole puhdasta vettä. Keniassa vedenpuhdistusyksikkö tuottaa parhaillaan puhdasta vettä 700 kyläläiselle. 

Raati kiinnitti huomiota päätöstä tehdessään uusiutuvan energian käyttöön ja tuotteen skaalattavuuteen. Vedenpuhdistusyksikköä voidaan käyttää yhden talouden tai koko kylän vesien puhdistamiseen. Muovipullot on yksi maailman ja Itämeren suurimmista haasteista. Innovaatio vähentää muovia, kun muovisia vesipulloja ei tarvitse ostaa. Se vähentää myös veden kuljetuksesta aiheutuva ympäristöllisiä haittoja.

Palkinnon jakoivat raadin jäsenet ja sen vastaanotti Solar Water Solutions Oy:n toimitusjohtaja Antti Pohjola.