Retkiveneessä lapset ja varusteet saa suojaan sateelta

Ajankohtaista

Viime vuosien veneilytrendi on päiväretkeilyn suosion kasvu: veneessä ei haluta yöpyä, vaan retkikohteessa vietetään päivä ja illaksi palataan kotisatamaan. 

AMT 23 DC

”Veneilyyn ei haluta varata koko kesälomaa, vaan liikkeelle lähdetään silloin kun sattuu hyvä keli ja oikea fiilis”, Kontiolahdella lujitemuoviveneitä valmistavan AMT Veneet Oy:n toimitusjohtaja Mikael Winqvist kertoo. 

Päiväretkiveneen kokoluokka on 6–7 metriä ja siinä on tyypillisesti myös kajuutta, johon mahtuu pari makuupaikkaa. Pieni sisätila palvelee useimmiten sateelta suojattuna säilytystilana. 

”Yöpymismahdollisuus pitää olla, mutta veneen ei tarvitse olla asuttava. Lapsiperheille suojaisa tila päiväunia varten on tärkeä”, Winqvist toteaa. 

Winqvistin mukaan retkiveneen tyypillisiä ostajia ovat nuoret perheet, joille se on ensimmäinen oma vene, ja toisaalta vanhemmat veneilijät jotka luopuvat matkaveneilystä ja vaihtavat veneensä pienempään tai palaavat harrastuksen pariin auton jälkeen. 

”Kun ennen ostettiin aluksi 4,5-metrinen vene ja vaihdettiin se muutaman kesän jälkeen isompaan, nykyiset nuoret perheet ostavat heti sellaisen kuin haluavat, usein 6–7-metrisen retkiveneen. Usein taustalla on kokemusta vanhempien veneellä liikkumisesta”, Winqvist kertoo. 

Daycruiser on retkiveneiden suosikkiluokka

Retkiveneiden tyyppinimenä on usein HT (Hard Top) tai DC (Daycruiser). HT-veneessä keulan kajuutta liittyy perän avotilaan ilman väliseinää. DC-veneissä nukkumakajuutta on keulakannen alla ja sen saa suljettua ovella.

AMT:n suosituin daycruiser-malli on seitsemän metriä pitkä AMT 230 DC. Kajuutassa on tilaa kahden hengen yöpymiseen ja avotilaan mahtuu yhteensä kahdeksan henkeä. Suositeltu moottoriteho on 150–250 hv. 

AMT 230:n keulakannelle kuljetaan avattavan tuulilasin kautta, käynti hyttiin puolestaan aukeaa kun kannelle vievät portaat liu'utetaan sivuun. 

 

Yamarin 59 Day Cruiser

Suomen suurimpiin venevalmistajiin kuuluvan Yamarinin myyntipäällikkö Pekka Honkasen mukaan DC-vene on käytännöllisyytensä vuoksi selvä etukajuutallisten retkiveneiden suosikki ja avoin HT on jäänyt harvinaisemmaksi valinnaksi. 

Yamarinin hieman alle kuusimetrinen Yamarin 59 Day Cruiser on malliston pienin päiväristeilijä. Veneen keulassa on kahden hengen ikkunallinen kajuutta, avotilassa U-sohva ja voimanlähteenä 80–115 hevosvoiman perämoottori. 

”Vene on suosittu hyvin suunnitellun layoutin, erinomaisten ajo-ominaisuuksien ja hyvän hinta-laatusuhteen ansiosta”, Honkanen sanoo. 

Vene on rekisteröity viidelle hengelle. Suomen olosuhteissa käytettävyyttä parantaa vakiovarusteisiin kuuluva kaksiosainen avotilan kuomu, jonka pelkkää etuosaa voi käyttää vähemmän kosteassa kelissä ajokuomuna. 

Tutustu muihin 6–7-metrisiin retkiveneisiin