Rekisterissä olevista veneistä valtaosa moottoriveneitä, purjeveneet nousussa ensirekisteröinneissä

Ajankohtaista

Traficomin tiedotteen mukaan vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuonna 2019 yhteensä 3 998 kpl. Edellisvuoteen verrattuna ensirekisteröinnit lisääntyivät 4%. Suurin osa ensirekisteröidyistä oli moottoriveneitä. Uusien purjeveneiden rekisteröinnissä tapahtui suurin suhteellinen muutos, kun ensirekisteröinnit nousivat yli kaksinkertaisiksi verrattuna edelliseen vuoteen. Rekisterissä oli vuoden 2019 lopussa yhteensä 219 008 venettä, joista 89 % oli moottoriveneitä.

Buster M oli yksi vuoden myydyimmistä venemalleista 2019

Suurin osa ensirekisteröidyistä veneistä oli vuonna 2019 moottoriveneitä. Vesiskootterien suosio pysyi ennallaan. Vesiskoottereita ensirekisteröitiin 1 086, kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 8 %. Muun tyyppisiä vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin huomattavasti vähemmän.

”Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW eli noin 20,4 hv moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja”, kertoo erityisasiantuntija Reetta Laine.

Ensirekisteröintien määrä 2018-2019

Ensirekisteröintien määrä 2018–2019

Vuoden 2019 ensirekisteröintien määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 4 %. Moottoriveneet ovat uusista veneistä yleisin venetyyppi.

”Ensirekisteröintien kasvu oli prosentuaalisesti suurinta purjeveneillä, joskin määrä on edelleen melko maltillinen, 25 ensirekisteröityä venettä”, kertoo erityisasiantuntija Mika Idman.

Vesiskootterien suosio säilyi edelleen ja niiden osuus kaikista ensirekisteröinneistä on jo yli 25 %.

Suosituimmat merkit ensirekisteröinneissä v.2019

Suosituimmat merkit ensirekisteröinneissä

Vesiskootterien suosio näkyy myös merkkikohtaisessa vertailussa. Yleisin merkki kaikissa vuoden 2019 ensirekisteröinneissä on vesiskootterimerkki Sea-Doo. Muut suositut merkit edustavat pääasiassa nopeita moottoriveneitä valmistavia merkkejä.

Moottoriveneet ovat selvästi yleisimpiä vesikulkuneuvoja

Moottoriveneet ovat suosituimpia kulkuneuvoja vesillä liikkumiseen. Uusista veneistä noin 70 % on moottoriveneitä. Rekisterissä oli vuoden 2019 lopussa yhteensä 219 008 venettä ja näistä 89 % oli moottoriveneitä. Uusia purjeveneitä myydään hyvin vähän, mutta tästä huolimatta rekisterissä toiseksi yleisin venetyyppi on purjevene.

Vesikulkuneuvojen määrä rekisterissä 31.12.2019 ja 31.12.2018

Vesikulkuneuvojen määrä rekisterissä

Uusia veneitä rekisteröitiin eniten Uudellamaalla, toiseksi eniten Varsinais-Suomessa

Maakunnista Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa rekisteröitiin vuonna 2019 eniten uusia veneitä. Suurien sisävesistöjen läheisyydessä ensirekisteröidään myös paljon veneitä, mikä näkyy Pirkanmaan ja Etelä-Savon luvuissa. Ensirekisteröinnit painottuivat rannikkoalueille ja suuriin kaupunkeihin.

Veneiden ensirekisteröinnit maakunnittain (top 10) v.2019

Veneiden ensirekisteröinnit maakunnittain

 

Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintitilastot

Vesikulkuneuvojen kantatilasto

Vesikulkuneuvot Traficomin tilastotietokannassa