Olympiapurjehtija Tapio Nirkon pitkä ura päättyy vuoteen 2019

Ajankohtaista

Tapio Nirkko, kuva Jukka Saarikorpi / SPV
Tapio Nirkko, kuvaaja: Jukka Saarikorpi / SPV

Suomea kolmissa olympialaisissa edustanut Finnjolla-purjehtija Tapio Nirkko päättää uransa tähän vuoteen. Nirkko ei näin ollen tähtää Tokion olympialaisiin.

– Kun huomasin, että draivi kehittyä ja halu sitoutua huipulle tähtäävään valmentautumiseen oli hiipunut, oli päätös tavallaan selvä. Kun tekemisen merkityksellisyys katoaa, reagointikyky haasteisiin myös heikkenee ja homman mielekkyys katoaa. Ei sitä kieltää voi, etteivätkö isot matkustusvuorokaudet ja taloudellinen puoli olisi olleet vaikuttamassa perheellisen ihmisen päätökseen, Nirkko sanoo.

35-vuotias Nirkko purjehti Finnjollissa merkittävän uran. Hän osallistui ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihin 2002 ja saavutti EM-hopeaa 2009. Uran kohokohtiin kuuluvat myös menestykset maailmancupissa sekä Suomen edustaminen Pekingin, Lontoon ja Rion olympialaisissa. Olympialaisissa paras saavutus oli 10. sija Lontoossa 2012.

– Olen ollut onnekas, kun olen päässyt pistämään kaiken likoon urheilun puolesta. Ympärilläni on ollut mahtavia ammattilaisia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Hyvä reissu tämä on ollut, ja päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus kaikista kohtaamisista ja kokemuksista reilun 15 vuoden aikana.
Finnjollien kausi 2019 päättyy MM-regattaan Australian Melbournessa. Suomella ei ole vielä maapaikkaa Tokion olympialaisiin. Euroopan kiintiössä on jaossa vielä yksi maapaikka ensi keväänä Genovan maailmancupissa.

– Finnjolla on viimeistä kertaa olympialaisissa Tokiossa. Toivon, että siellä nähdään sinivalkoista väriä, vaikken minä mukana olekaan. Tsempit Oskari Muhoselle kevääseen, Nirkko kommentoi.

– Neljän olympiaprojektin hallinta ja läpivienti, koulutuspohja, luottamustoimet ja lapset ovat antaneet näkemystä ja syvyyttä elämään. Avoimin silmin ja luottavaisin mielin suuntaan kohti tulevaa.

Tapio Nirkko

  • Syntynyt: 24.8.1984 Espoossa
  • Koulutus: Liikuntatieteiden maisteri (Sport Management and Health Promotion, Jyväskylän yliopisto), Tradenomi (markkinointi, Haaga-Helia amk). Alikersantti (Urheilukoulu).
  • Luottamustoimet: Toiminut Urheilijayhdistyksen hallituksessa, Olympiakomitean urheilijavaliokunnassa 2008-12 ja 2016-, kv-Finnliiton hallituksessa 2010-2015
  • Purjehdusluokka: Finnjolla
  • Seura: Espoon Pursiseura
  • Parhaat saavutukset: EM-hopea 2009, 5. MM 2012, 10. Lontoon olympialaiset 2012, nuorten MM-kultaa (2004), hopeaa (2005) ja pronssia (2003)